Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητα από την υποσαχάρια Αφρική, που συνελήφθησαν προσπαθώντας να περάσουν λαθραία τη Μεσόγειο, βρίσκονται φυλακισμένοι σε αυτοσχέδια κέντρα κράτησης της Λιβύης, στοιβαγμένοι κατά εκατοντάδες, κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης.
Ο βρετανός δημοσιογράφος Alex Rossi του βρετανικού δικτύου Skynews ταξίδεψε στην αφρικανική χώρα, καταγράφοντας από πρώτο χέρι την δραματική κατάσταση. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μετανάστες ξυλοκοπούνται, εξευτελίζονται από τους φύλακες, ή πέφτουν θύματα βιασμού και ληστείας από κακοποιούς.
Ο Μούσα, μετανάστης από το Σουδάν, που θέλει να πάει στην Ευρώπη για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, λέει στον Rossi ότι στα κέντρα κράτησης δεν υπάρχει ποτέ αρκετό φαγητό. «Κόσμος πέφτει κάτω από την πείνα. Βλέπουμε να αδέρφια μας να λιποθυμούν και δεν μπορούμε καν να τα βοηθήσουμε. Κάθε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει».
Πολλοί μετανάστες χρησιμοποιούνται ως δούλοι για κάθε είδους βαριά και απλήρωτη εργασία και αιχμαλωτίζονται για να μη μπορέσουν να αποδράσουν. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν ζώα, δεν είναι άνθρωποι. Μας χτυπούν χωρίς λόγο. Δεν σκοτώσαμε κανέναν, δεν κάναμε κάποιο έγκλημα», λέει ο Μοχάμεντ, μετανάστης από το Σουδάν, που θέλει να πάει στην Ευρώπη για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες.
Μια ομάδα γυναικών από τη Νιγηρία διηγείται στον βρετανό δημοσιογράφο ότι θέλησαν να το σκάσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν και όταν τις έπιασαν… «με μαστίγωσαν, όχι μόνο εμένα. Σας παρακαλούμε, δεν μας έχει απομείνει τίποτα. Σας παρακαλούμε κύριε, χρειαζόμαστε βοήθεια. Πρέπει να μας βοηθήσετε», λέει μια εξ’ αυτών σε ικετευτικό τόνο.
Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι, στη Λιβύη δεν υπάρχει κεντρική κυβέρνηση και δεκάδες πολιτοφυλακές και μαφιόζικες συμμορίες συγκρούονται μεταξύ τους για τον έλεγχο των μεγάλων περιοχών.
Εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας, χιλιάδες μετανάστες εισέρχονται στη χώρα με την ελπίδα να φθάσουν στην Ευρώπη. Εκατοντάδες δεν τα καταφέρνουν και πνίγονται στη μέση της διαδρομής, άλλοι πέφτουν στα χέρια των δεκάδων συμμοριών, κάθε μια από τις οποίες έχει το δικό της αυτοσχέδιο κέντρο κράτησης.
Έξω από την Τρίπολη, που αποτελεί τον παράδεισο των λαθρεμπόρων, μιας και τα περισσότερα μεταναστευτικά δρομολόγια περνούν από εκεί, ο Rossi -έπειτα από πολλές ημέρες διαπραγματεύσεων- συναντά έναν λαθρέμπορο.
Στη γειτονιά η μαφία κάνει χρυσές δουλειές από την παράνομη διακίνηση μεταναστών κι ο άνδρας με το ψευδώνυμο Debor αναφέρει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τίποτα προκειμένου να σταματήσει τις ροές στη Μεσόγειο. Μόνο τον περασμένο μήνα βοήθησε 3.000 Αφρικανούς να φθάσουν στην Ιταλία, κερδίζοντας κοντά στα 45.000 ευρώ.
«Η δουλειά μου είναι να παίρνω ανθρώπους από περιοχές, όπως το Bani Walid και τη Sabrata, να τους βάζω σε βάρκες, μεταφέροντάς τους στη θάλασσα» τόνισε. Όσο για τη συνέχεια της οδύσσειάς τους… Οι δουλέμποροι τους εγκαταλείπουν ακυβέρνητους στη μέση της θαλάσσιας διαδρομής, στο έλεος του καιρού και της μοίρας τους.