ατζέντα

15-21 Οκτωβρίου

θέατρο



«Μόλλυ Σουήνη» στο Δώμα
Το έργο του Μπράιαν Φρίελ «Μόλλυ Σουήνη» παρουσιάζεται από το Θέατρο του Νέου Κόσμου και την ομάδα ΠΥΡ. Σε μετάφραση Αργύρη Ξάφη και σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη. Παίζουν: Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Γεωργιάδης. Πρεμιέρα την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου. Παραστάσεις: Τετάρτη – Κυριακή (21.15) και Κυριακή (19.15). Ως τις 14/1.
«Τρεις ψηλές γυναίκες»
Λόγω επιτυχίας το έργο του Εντουαρντ Αλμπι «Τρεις ψηλές γυναίκες» επιστρέφει για δεύτερη χρονιά. Με την Μπέττυ Αρβανίτη, τη Μαρία Κεχαγιόγλου και τη Νεφέλη Κουρή. Σκηνοθεσία: Αρης Τρουπάκης. Στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή (20.00), Πέμπτη – Σάββατο (21.00).
Ο «Καλιγούλας» ξανάρχεται
Ο Γιάννης Στάνκογλου επιστρέφει στον «Καλιγούλα» του Αλμπέρ Καμί, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Αλίκη Δανέζη-Knutsen με την πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon. Παίζουν επίσης οι Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος κ.ά. Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από την Πέμπτη ως τις 29/10. Παραστάσεις: Τετάρτη Παρασκευή (20.30), Σάββατο (18.00 και 21.00) και Κυριακή (22/10 19.00 – 29/10 18.00).
«Ιδιωτικές ζωές» στο Γκλόρια
Η ρομαντική κομεντί «Ιδιωτικές ζωές» του Νόελ Κάουαρντ παρουσιάζεται στο θέατρο Γκλόρια. Μετάφραση – δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία: Αλέξης Ρίγλης. Παίζουν: Ζέτα Μακρυπούλια, Αποστόλης Τότσικας, Μιχάλης Οικονόμου κ.ά. Παραστάσεις: Τετάρτη 20.00, Πέμπτη και Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 και 21.00, Κυριακή 18.00.


κινηματογράφος



30ό Πανόραμα
Στις αίθουσες Aαβόρα (Ιπποκράτους) και Ελλη (Ακαδημίας) θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου ως την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, η πρεμιέρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με την προβολή της «Μισαλλοδοξίας» του Ντ. Γ. Γκρίφιθ.
Gimme Shelter Film Festival
Mε την προβολή του ντοκιμαντέρ «Screaming Jay Hawkins: I Put A Spell On Me» του Ν. Τριανταφυλλίδη συνεχίζεται στο Gagarin 205 (Λιοσίων 205, Αθήνα) το Gimme Shelter Film Festival που περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ μουσικού περιεχομένου. Ωρα έναρξης: 19.30.

όπερα και κλασική μουσική



«Ηλέκτρα» στη νέα Λυρική
Με την όπερα του Ρίχαρντ Στράους «Ηλέκτρα» εγκαινιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή την επίσημη λειτουργία της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος, σκηνοθεσία-σκηνικά: Γιάννης Κόκκος. Στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας η μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα. Την Ηλέκτρα ερμηνεύει η σοπράνο Ζαμπίνε Χογκρέφε, τη Χρυσοθέμιδα η σοπράνο Γκουν-Μπριτ Μπάρκμιν, τον Αίγισθο ο ολλανδός τενόρος Φρανκ βαν Ακεν και τον Ορέστη ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός. Στις 15,18, 22, 26, 31/10. Στις 20.00.
Ιταλική βραδιά από την ΚΟΑ
Εργα Ρεσπίγκι, Λιστ, Μαρτούτσι και Τσαϊκόφσκι παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Γιώργο Μπαλατσινό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο της συναυλίας με τίτλο «Μια ιταλική βραδιά». Στο πιάνο ο Φραντσέσκο Νικολόζι. Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο. Στις 20/10, στις 20.30.

Ο Τιρίμος παίζει Ντεμπισί
Ρεσιτάλ με έργα Ντεμπισί δίνει ο διάσημος πιανίστας Μαρτίνος Τιρίμος στο Μέγαρο Μουσικής. Το ρεσιτάλ θα δοθεί στο πλαίσιο του νέου κύκλου «Vive la France». Στις 21/10, στις 20.30, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Φωτογραφίες από Ιράκ
και Ταϋλάνδη
Εως τις 17 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η έκθεση των φωτογραφιών «Ραντεβού με τους άλλους θεούς» της Αγγελικής Τσίγκου από την Ανκορ Βατ, την Ανκορ Τομ και το Ιράκ στο IANOS CAFÉ (Σταδίου 24). Η Andrea Schroth γράφει: «Η Λίλη σπουδάζει επί τόπου άγνωστους ανθρώπους που της επιτρέπουν, παρ’ όλο που είναι ξένη στον τόπο τους, να αποτυπώσει την εικόνα τους».
Μουσικές Στιγμές
Ως τις 13 Νοεμβρίου συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Καλογεροπούλου με τίτλο «Μουσικές Στιγμές» στην Αίθουσα Τέχνης Κούρος (Δημητρακοπούλου 3, Τρίπολη). Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
εργαστηρι
Μαθήματα
κινηματογράφου
¢ Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου αρχίζει ο νέος κύκλος σεμιναρίων για τον κινηματογράφο «Filmanalysis: The Anatomy of a Movie» στο εργαστήρι faro (Εβρου 14, Αθήνα). Εισηγητής ο κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος Δημήτρης Μπούρας. Πληροφορίες στο τηλ. 210 7717.544 και στην ιστοσελίδα www.faro.gr.
¢ Ο αμερικανός κινηματογραφιστής Στίβεν Μπερνστάιν θα παραχωρήσει δωρεάν εξαήμερο εντατικό μάθημα κινηματογράφου στη Σύρο από την Κυριακή 22 ως την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.somebodystudios.com.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.