Το βελούδινο Etro σακάκι στο χρώμα της νύχτας αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα κομμάτια της γκαρνταρόμπας του Ντίντη Ευπαλίδη. Ο μεγαλοεφοπλιστής, μεγαλογαιοκτήμων έριξε μια γρήγορη ματιά στους δείκτες του ρολογιού Plique-a-jour με την υπογραφή Van Cleef & Arpels. Σκέφθηκε ότι ο στενός του φίλος, Λάπο Ελκαν, είχε απόλυτο δίκιο όταν τον συμβούλευσε να συνδυάσει το κοστούμι του κορυφαίου ιταλικού brand με το απόλυτα συλλεκτικό, ζωγραφισμένο στο καντράν ρολόι, το οποίο μας προσκαλεί να απολαύσουμε το υπέροχο φως της ημέρας. Το blue nuit και το day light. Οι εκρηκτικές αντιθέσεις.
Η γλυκιά κούραση όταν τελειώνει ένα big party. Οι πρώτες ακτίνες του ήλιου να αγγίζουν με την ευεργετική τους λάμψη παλάτια που έχεις την αίσθηση ότι προβάλλουν μέσα από εικόνες παιδικών παραμυθιών. Ενα ολόχρυσο τόξο ενώνει το Βελιγράδι με το Λονδίνο και την Αθήνα. Ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω από ροτόντες με βαρύτιμα κηροπήγια, ασημένια σερβίτσια και μικρά κουτιά με το έμβλημα της βασιλικής οικογένειας της Σερβίας. Μέλη ισχυρών βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, νεαροί πρίγκιπες και όμορφες πριγκίπισσες, κόμητες, βαρόνοι, jet setters αλλά και πολλοί γνωστοί έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές ταξίδεψαν στο Βελιγράδι, με αφορμή τους γάμους του πρίγκιπα Φίλιππου με την κοινή θνητή Ντάνιτσα. Η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Σάμου και Δούναβη, τους υποδέχτηκε με τεράστια, φωτεινά χαμόγελα. Το περασμένο week end ένα αστραφτερό πέπλο σκέπασε τη «Λευκή πόλη». Ηταν άλλωστε η πρώτη φορά μετά το 1923 που πραγματοποιήθηκε γάμος βασιλικής οικογένειας στην κοντινή χώρα…
Ροδοπέταλα, παλάτια και το ελληνικό «άγγιγμα»
Τελικά ο κόσμος σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικά εποχές νιώθει ίσως την ανάγκη να ζήσει στο χρυσαφένιο σκηνικό των παραμυθιών. Το Βελιγράδι (ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ευρώπης, ο Βίντσα, δημιουργήθηκε εκεί την έκτη χιλιετία π.Χ.) είναι σίγουρα μια όμορφη, γραφική πόλη που βγάζει προς τα έξω μια γλυκιά μελαγχολία. Με σημάδια του πολέμου, παλιά κτίρια και τους κατοίκους της να δουλεύουν σκληρά για να επιβιώσουν. Πολλοί από αυτούς βρέθηκαν όμως στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις 3 το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου για να χειροκροτήσουν και πετάξουν κόκκινα και λευκά λουλούδια στο νεαρό πριγκιπικό ζεύγος. Ο πρίγκιπας Φίλιππος ερωτεύτηκε τη λεπτεπίλεπτη γραφίστρια Ντάνιτσα, κόρη του γνωστού σέρβου καλλιτέχνη Τσίλε Μαρίνκοβιτς. Ο νεαρός γαλαζοαίματος (έχει κάνει εξαιρετικές σπουδές στην Αγγλία) επέλεξε κοστούμι του ταλαντούχου έλληνα designer Νίκου Κριθαριώτη. Τα μαλλιά της νύφης ήταν γεμάτα ροδοπέταλα όταν μετά το τέλος του μυστηρίου επιβιβάστηκε στο κόκκινο ανοιχτό, vintage αυτοκίνητο μαζί με τον σύζυγό της.
Το ζευγάρι κατευθύνθηκε στο White Palace, όπου τους περίμεναν οι περισσότεροι από 800 προσκεκλημένοι τους. Ο Crown Prince Alexander και η Crown Princess Katherine of Serbia προσκαλούσαν σε δεξίωση και dinner αμέσως μετά τον γάμο. Οι καλεσμένοι απόλαυσαν παγωμένες σαμπάνιες στους χώρους του «Λευκού Παλατιού» προτού περάσουν στους κήπους για το δείπνο στο φως των κεριών. Ο ευτυχής πατήρ, πρίγκιπας Αλέξανδρος, μοιραζόταν το ίδιο τραπέζι με τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, ενώ η ελληνίδα σύζυγός του, Αικατερίνη (με το διεθνές φιλανθρωπικό έργο), συνομιλούσε με τη νεαρή διάδοχο του θρόνου της Σουηδίας και κουμπάρα του ζεύγους πριγκίπισσα Βικτόρια. Το ολοκέντητο haute couture φόρεμα της πριγκίπισσας Αικατερίνης, που σχεδίασε (μαζί με αυτό της προηγούμενης βραδιάς στο Royal Palace) η Σήλια Κριθαριώτη, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των γαλαζοαίματων κυριών…
Ισχυρές διεθνείς προσωπικότητες επιλέγουν «Το Βήμα»
Οι καλεσμένοι είχαν ήδη καθίσει στις ροτόντες. Κάτω ακριβώς από τις τεράστιες λευκές τέντες. Στο κέντρο υπήρχε μια μεγάλη πίστα χορού. Το ζεύγος των νεονύμφων έφθασε μερικά λεπτά προτού σερβιριστεί το φαγητό. Το ζευγάρι χαιρέτησε πρώτα τους γονείς του και αμέσως μετά τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, η οποία καθόταν μαζί με συμπατριώτες της ευγενείς στο πρώτο τραπέζι. Λίγο αργότερα η Σοφία μιλούσε με κολακευτικά σχόλια για «Το Βήμα» στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Σφέτσα, η οποία είχε πετάξει ειδικά για το γεγονός στο Βελιγράδι. Η Σοφία εξηγούσε στους συνδαιτυμόνες της ότι διαβάζει από τα νεανικά της ακόμη χρόνια την εφημερίδα. Ο ισπανός ευγενής, φίλος της βασίλισσας (οι Ισπανοί όταν δεν μιλούν τη μητρική τους γλώσσα επιμένουν στα γαλλικά) αναφώνησε: «C’ est le journal politique le plus puissant de Grece!» (Είναι η πιο ισχυρή πολιτική εφημερίδα της Ελλάδας) Μμμ! Superbe!
Ο curator του Metropolitan, η Κάρεν, ο Αγά Χαν
Το ολόχρυσο τόξο το οποίο ένιωσα να αγκαλιάζει δυνατά «Το Βήμα» προχώρησε στο Λονδίνο. Πληροφορήθηκα ότι ο Κάρλος Πικόν, εμβληματική προσωπικότητα του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης (πανίσχυρος curator του Department of Greek and Roman Art), στη διάρκεια γεύματος στο εστιατόριο MILOS του Λονδίνου (πρόκειται για στενό φίλο της Φωτεινής Λιβανού και της Λήτας Γ. Λιβανού) μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την αγαπημένη του στήλη «Sibylla», αλλά κυρίως για την εφημερίδα η οποία, όπως πληροφορήθηκε από έλληνες φίλους, «προχωράει ακόμη πιο δυναμικά στη νέα της εποχή». Επανέρχομαι όμως στους πριγκιπικούς γάμους της Σερβίας. Μεταξύ των προσκεκλημένων η πριγκίπισσα Ελίζαμπεθ της Γιουγκοσλαβίας, οι πρίγκιπες Γκιγιόμ και Σίμπιλα του Λουξεμβούργου, ο πρίγκιπας Αμίν Αγά Χαν, ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος, ο Δημήτρης και η Λένια Μπερτόλη, τα ζεύγη Αντσακλή, Τσαβλίρη, Λαβίδα, Μαχά, Μπουκουβάλα, η Νανά Βενέτη με τον σύζυγό της Νάιτζελ, η Κάρεν Γουλανδρή (η ακριβοθώρητη αμερικανίδα σύζυγος του Πήτερ-Τζον Γουλανδρή, μεγάλου νεανικού έρωτα της Χριστίνας Ωνάση) και βέβαια ο πολυπράγμων, πάντα παρών σε σημαντικά, κοινωνικού χαρακτήρα, γεγονότα Γιώργος Ντάβλας…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ