Σε πολιτισμένο κλίμα, με την συζήτηση να κινείται σε ήπιους τόνους διεξήχθη η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους 5 υποψηφίους για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24. Φυσικά, δεν έλειψαν οι αιχμές όπως αυτές του Σταύρου Θεοδωράκη για την στάση της Φώφης Γεννηματά στην εξ αποστάσεως ψήφο αλλά και για την απόφαση του Γιώργου Καμίνη να παραμείνει στη θέση του δημάρχου αλλά και σκληρές τοποθετήσεις όπως αυτή του Γιάννη Ραγκούση που έκανε λόγο για αίσθηση πολιτικής διαπλοκής με την ηγεσία της ΝΔ.
Κοινή εκτίμηση των συμμετεχόντων είναι ότι «κανένας δεν βγήκε χαμένος από την παρουσία του», καθώς ο διάλογος ανέδειξε εκτός των άλλων και την θέληση των υποψηφίων να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του χώρου του κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Σε ότι αφορά τις εντυπώσεις, κάθε επιτελείο δίνει τις δικές του εκτιμήσεις. Ουδέτεροι παρατηρητές, επισημαίνουν την «άνεση του Σταύρου Θεοδωράκη στην σκηνική παρουσία λόγω της εμπειρίας του», θεωρούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «έδωσε την εικόνα ενός μαχητικού νέου στελέχους που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο», ενώ οι Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης εμφανίστηκαν συνεπέστατοι με το μεταρρυθμιστικό προφίλ, το οποίο προβάλουν. Ο κ. Μανιάτης στο πεδίο του σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση και ο Γιάννης Ραγκούσης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την επόμενη Ελλάδα. Η παρουσία του Γιώργου Καμίνη δέχεται κριτική για το «χαμηλό της ύφος.»
Στην αρχική τοποθέτηση τους τοποθέτηση αλλά στις μετέπειτα τοποθετήσεις τους στις ερωτήσεις που τους έγιναν, οι υποψήφιοι επιχείρησαν να δώσουν το πολιτικό τους στίγμα, για τη μορφή και την πολιτική του νέου φορέα, την μετεκλογική στρατηγική του, τις θέσεις τους για την κοινωνία και την οικονομία.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι η προσπάθεια του είναι να ενωθεί η δημοκρατική παράταξη και να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα μακριά από παλαιομοδίτικα πρότυπα και από συντηρητικές και λαϊκίστικες επιλογές. Τόνισε ότι απευθύνεται στο χώρο του κέντρου αλλά και όσους φλερτάρουν με ΝΔ και όσους φεύγουν από ΣΥΡΙΖΑ. Είπε όχι σε ένα μικρό και μίζερο κόμμα αλλά σε ένα κόμμα που μπορούν να συνυπάρξουν , φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες και ακτιβιστές του κέντρου. Σημείωσε ότι αν και όλοι ενωμένοι θα υπερασπιζόμαστε τις αρχές του νέου κόμματος, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και είναι λογικό να υπάρχουν αντιπαραθέσεις από τη στιγμή που ο καθένας έχει τις θέσεις του. Επανέλαβε, στο ερώτημα τι θα κάνει αν χάσει, επανέλαβε ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως στρατηγός και ως στρατιώτης και κάλεσε την κυρία Γεννηματά να προβεί σε ανάλογη δήλωση. Υπερασπίστηκε τη θέση του Ποταμιού στη Βουλή, λέγοντας ότι για το κόμμα του πάνω από όλα τίθενται ο ανθρωπισμός και ο πατριωτισμός και καταλόγισε έλλειψη τόλμης στην ηγεσία του ΠαΣοΚ. Ο κ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στο Ποτάμι και τα χαμηλά ποσοστά του, τόνισε ότι το κόμμα του έχει αφήσει το ίχνος του στην πολιτική ζωή της χώρας. Σε σχέση με την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι και το 2015 τόνισε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το να ζητηθούν χρήματα από την Ευρώπη, στην οποία «πήγαμε με τα χέρια ψηλά» καθώς δεν είχαμε ένα δικό μας σχέδιο να διαπραγματευθούμε. Σε ότι αφορά το δημόσιο τομέα σημείωσε την ανάγκη αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να αποκλείει και απομακρύνσεις, ενώ έδωσε μεγάλη έμφαση στη νέα γενιά. Η θέση του επικεφαλής του Ποταμιού είναι ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τόσο η κατάσταση των συνταξιούχων όσο το αδιέξοδο που βιώνει η νέα γενιά.
Ο Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για μια προσπάθεια δημιουργίας μας μεγάλης παράταξης που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας για προοδευτικές προτάσεις, αξιοκρατία, εξωστρέφεια. Ερωτηθείς για τη μορφή του νέου φορέα έκανε λόγο για ενιαίο κόμμα με τάσεις όπως όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κόμματα και τόνισε ότι αμέσως μετά τη διαδικασία εκλογής θα πρέπει να επιδιωχθεί η ύπαρξη μιας φωνής και μέσα στη Βουλή με την σταδιακή ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού. Έδωσε έμφαση, δικαιολογώντας και την απόφαση του να παραμείνει στη θέση του δημάρχου ακόμα και αν εκλεγεί, στην μη αρχηγική δομή του κόμματος. Για τον Κ. Καμίνη το μεγάλο στοίχημα της διαδικασίας είναι η συμμετοχή του κόσμου που «θα δώσει ηθική και πολιτική δύναμη στην προσπάθεια» στην οποία όπως τόνισε θα συνεχίσει να συμμετέχει ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Σε ότι αφορά τις μετεκλογικές συμμαχίες ο κ. Καμίνης κράτησε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα «απελπιστικά του δείγματα» αλλά και από τη ΝΔ. Ο κ. Καμίνης σημείωσε τις ευθύνες της ΝΔ στη χρεοκοπία της χώρας και τόνισε τη στάση του κ. Σαμαρά την περίοδο των Ζαπείων ενώ ξεχώρισε την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠαΣοΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο που «στάθηκε επάξια στις επάλξεις» από τον κ. Σαμαρά και τα θεμελιώδη σφάλματα του. Ο δήμαρχος της Αθήνας για μια ακόμα φορά μίλησε θερμά για την περίοδο διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που επιχείρησε.
Ο κ. Καμίνης αφού επεσήμανε ότι οι εκλογές είναι σε δύο χρόνια τόνισε την ανάγκη της ύπαρξης συναινέσεων για να αντιμετωπιστούν σε βάθος δεκαετίας ζητήματα όπως για παράδειγμα το φορολογικό. Θα πρέπει τόνισε στα μεγάλα ζητήματα να πάμε με συναίνεση η οποία θα οικοδομηθεί στη βάση των προτάσεων της νέας παράταξης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε ως ο εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς στελεχών που δεν εγκατέλειψαν την παράταξη και τώρα επιχειρούν, διεκδικώντας την ηγεσία της να την αναγεννήσουν πολιτικά και εκλογικά περνώντας στις όχθες του νέου τις θετικές παρακαταθήκες της, ενώ άσκησε κριτική στην πορεία των προηγούμενων χρόνων με αιχμή του δόρατος την «αδυναμία να σκοτώσουμε το πελατειακό κράτος. Επεσήμανε ότι στόχος του είναι «να μεγαλώσει η παράταξη, να δημιουργηθεί ένα κράτος για όλους τους πολίτες». Εξέφρασε την αντίθεση του σε αρχηγικά κόμματα και έκανε λόγο για ένα ενιαίο φορέα που οι αποφάσεις του θα δεσμεύουν όλους για να μην υπάρχουν φαινόμενα όπως η εικόνα που παρουσίασε η ΔΗΣΥ στη Βουλή.
Ερωτώμενος για τον χρόνο των εκλογών τόνισε ότι η θέση του είναι ότι πρέπει να γίνουν εκλογές και επετέθη στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε επιζήμια για την κοινωνία και την οικονομία. Μίλησε για σεισάχθεια και ξεπουλά στα funds, τόνισε. Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι πρέπει να ανατραπεί ο συσχετισμός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να εισέλθει σε συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες υποστηρίζοντας ότι δεν έχει νόημα μια τέτοια συζήτηση πριν την ετυμηγορία των πολιτών. Σημείωσε όμως ότι οι συνεργασίες γίνονται στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και όχι για μοίρασμα θέσεων. Αν δεν υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες τότε ο δρόμος είναι η αντιπολίτευση. Ο κ. Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου με σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, υπέρ της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των νέων και της ανάγκης να επιστρέψουν όσοι έφυγαν και στην ενίσχυση με φοροελαφρύνσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων τομέας που μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ο Γιάννης Μανιάτης μίλησε για ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαικής σοσιαλδημοκρατίας που θα απευθύνεται προτείνοντας στους σημερινούς μη προνομιούχους, λύσεις που μπορούν να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Σε αυτή την κατηγορία ενέταξε τους νέους, τους άνεργους, την φτωχοποιημένη μεσαία τάξη. Τόνισε ότι όλοι είναι υποχρέωση όλων να δουλέψουν για το νέο φορέα ενώ αναφερόμενος στα διαδικαστικά της εκλογής επεσήμανε ότι κέρδισαν οι μηχανισμοί. Ερωτώμενος αν μετεκλογικά θα συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη τόνισε ότι είναι «φύσει και θέση απέναντι στον αγοραίο φιλελευθερισμό και στη δήθεν αριστερή ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ» με τον οποίο αποκλείει τη συνεργασία.
Ο κ. Μανιάτης στάθηκε στην πρόταση του για την έξοδο της χώρας από την κρίση μέσω και της αξιοποίησης των ορυκτών κοιτασμάτων μια προσπάθεια στην οποία είχε κομβικό ρόλο και χαρακτήρισε τομή και δείγμα γραφής την απόφαση τα έσοδα να πηγαίνουν, στο μεγαλύτερο μέρος τους στο ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών για να στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Υπερασπίστηκε την περίοδο της συγκυβέρνησης του ΠαΣοΚ με τη ΝΔ λέγοντας ότι είχε θετικό πρόσημο και επισημαίνοντας ότι και εκείνη την περίοδο το ΠαΣοΚ ήταν που κράτησε τη χώρα όρθια.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας συμφωνίας σε ζητήματα όπως η απαγόρευση των πλειστηριασμών, τα κόκκινα δάνεια και η αποτροπή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης της χώρας. Τάχθηκε, υπό προϋποθέσεις, υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ο Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος απαιτούνται δύο προϋποθέσεις. Και επέμεινε στην πολιτική προϋπόθεση που είναι η απελευθέρωση της παράταξης από τη ΝΔ. Προς αυτή την κατεύθυνση έθεσε την κόκκινη γραμμή του να μην δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Αν αποτύχει ο Μητσοτάκης να πάρει αυτοδυναμία όχι μόνο δεν πρέπει να του δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά θα πρέπει να παραιτηθεί και από το κόμμα του» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ραγκούσης μάλιστα τόνισε ότι υπάρχει μια αίσθηση διαπλοκής με την ηγεσία της ΝΔ, που θα πρέπει να απαντηθεί με τρόπο ξεκάθαρο. Ο κ. Ραγκούσης υπερασπίστηκε την περίοδο Παπανδρέου και για το μνημόνιο τόνισε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη στιγμή που η ΝΔ είχε ξοδέψει τα χρήματα της χώρας. Τόνισε όμως ότι το ζήτημα δεν είναι γιατί η χώρα μπήκε στο μνημόνιο αλλά γιατί κόλλησε στο μνημόνιο κάτι που απέδωσε στην στάση Σαμαρά και Τσίπρα, που το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να γίνουν πρωθυπουργοί αφού όπως αποδείχθηκε δεν είχαν άλλη πρόταση.
Αναφερόμενος στην σύγκρουση με την εκκλησία είπε ότι δεν ήταν επιλογή του αλλά επιλογή της ηγεσίας της εκκλησίας που ολισθαίνει σε συντηρητικούς δρόμους. Δεν είμαι, είπε «πρόθυμος να στηρίξω τον σκοταδισμό που εκπέμπεται από την εκκλησία της Ελλάδος», «δεν είμαι υπάλληλος της» και «θέλω κάθε πολίτης να είναι ευτυχισμένος όπως ορίζει αυτός την ευτυχία.
Ερωτώμενος πως ως κορυφαίος υπουργός του Γ. Παπανδρέου προσεγγίζει τις ψήφους του, τόνισε ότι προσπαθεί να προσεγγίσει όλες τις ψήφους, έδωσε βάση στη συμμετοχή και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης μιας νέας πλειοψηφίας που θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα της χώρας. «Δεν αρκεί όμως να ενωθούμε θα πρέπει και να αλλάξουμε», τόνισε.