Ο «παίκτης ΔΝΤ» στο εγχώριο πολιτικό παιγνίδι

Νέα δεδομένα στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι δημιουργεί η έκθεση του Δ.Ν.Τ. που σε μεγάλο βαθμό πλήττει το αφήγημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χθες από τη Λάρισα, μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο, αναφέρθηκε με αισιόδοξο τόνο για την μετάβαση στην μετά μνημονιακή εποχή.

Νέα δεδομένα στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι δημιουργεί η έκθεση του Δ.Ν.Τ. που σε μεγάλο βαθμό πλήττει το αφήγημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χθες από τη Λάρισα, μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο, αναφέρθηκε με αισιόδοξο τόνο για την μετάβαση στην μετά μνημονιακή εποχή.

Μόνο που για να φθάσει η κυβέρνηση σε αυτό το στάδιο προϋποθέτει να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση ομαλά, να μην υπάρξουν εμπόδια και κυρίως να μην δημιουργηθεί ζήτημα με τα πλεονάσματα, για τα οποία η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι πως θα κυμανθούν στο 2,2% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, όσο και εάν δεν το παραδέχονται στην κυβέρνηση, ο φόβος είναι να απαιτηθεί από τους πιστωτές η πρόωρη εφαρμογή -το 2018 αντί για το 2019- των σκληρών μέτρων που ψηφίστηκαν (περικοπές σε συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου), μια εκδοχή που κατά τη Νέα Δημοκρατία έρχεται όλο και πιο κοντά. «Αυτό δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας» λένε.

Παράλληλα μια τέτοια εξέλιξη αλλάζει άρδην τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού και γεννά ερωτηματικά ως προς τη στρατηγική του Πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών, ενώ τορπιλίζει σε μεγάλο βαθμό και το σχεδιασμό για την εφαρμογή των αντίμετρων. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας πριν μήνες, και λίγο προτού κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, θέλησε να τονώσει την αυτοπεποίθηση των βουλευτών του και να φύγει η συζήτηση από τον κύκλο της προνομοθετημένης πλέον λιτότητας.

Μάλιστα είχε ανοίξει «παράθυρο» για την εφαρμογής τους, λέγοντας ότι τα αντίμετρα, όχι μόνον θα εξασφαλιστούν στο σύνολό τους , αλλά θα δημιουργηθεί και έξτρα δημοσιονομικός χώρος για το 2019 ύψους 660 εκατομμυρίων ευρώ και για το 2020 ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και για το 2021 ύψους 3,5 δις €, για επιπλέον, παρεμβάσεις ελαφρύνσεων».

Η περίφημη ελπίδα που λάνσαρε το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς ο κυβερνητικός σχεδιασμός στηρίζεται σε δυο πυλώνες: αντίμετρα και έξοδος στις αγορές.

Όμως η κυβέρνηση ήταν αυτή που αναγκάστηκε όχι μόνο να αποδεχθεί τα νέα μέτρα, αλλά και να προνομοθετήσει, χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάτι χειροπιαστό για το ελληνικό χρέος, θέμα που παραμένει ανοικτό και οι όποιες εξελίξεις δρομολογηθούν θα είναι από το νέο έτος. Πλέον και με την έκθεση του Δ.Ν.Τ ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί το πολιτικό παιχνίδι, καθώς όπως έχουν παραδεχθεί και κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης «με τους πιστωτές δεν είσαι ποτέ σίγουρος τι θα γίνει».

Σε αυτό το κλίμα και με τα νέα δεδομένα η αξιωματική αντιπολίτευση πέρα από την αυτονόητη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, με βάση και την έκθεση του ΔΝΤ, αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για τις μελλοντικές κινήσεις του Πρωθυπουργού και να προδικάσει τι θα συμβεί. Θεωρεί πως υπάρχει δρόμος ακόμα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και πολλά συμπεράσματα θα εξαχθούν από το επικείμενο ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ. Από εκεί και πέρα, εκτιμούν πως οι οποίες αποφάσεις στο Μαξίμου θα ληφθούν περί τα μέσα της άνοιξης μετά και τα στοιχεία της Eurostat.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.