Γαλλική «ιδέα» για δήμευση ιδιωτικών ακινήτων στα υπερχρεωμένα κράτη

Τη δήμευση των ακινήτων ιδιωτών από τα υπερχρεωμένα κράτη προτείνει ως λύση για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων κρατών-μελών της ΕΕ μια γαλλική δεξαμενή σκέψης που παρέχει ιδέες και συμβουλές στο Εμανουέλ Μακρόν.

Τη δήμευση των ακινήτων ιδιωτών από τα υπερχρεωμένα κράτη προτείνει ως λύση για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων κρατών-μελών της ΕΕ μια γαλλική δεξαμενή σκέψης που παρέχει ιδέες και συμβουλές στο Εμανουέλ Μακρόν.
Πρόκειται για μια πρόταση-βόμβα, η οποία όμως πιθανότατα θα τεθεί επί τάπητος στη μεγάλη συζήτηση για την διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και εν γένει τις μεταρρυθμίσεις για την Ευρώπη του μέλλοντος, που προωθεί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.
Καθώς οι χώρες του Βορρά δύσκολα θα συναινέσουν στην αμοιβαιοποίηση των ευρωπαϊκών χρεών, σημειώνει το think tank France Stratégie, ένα υπερχρεωμένο κράτος θα μπορούσε εναλλακτικά να εξισορροπήσει δημοσιονομικά μεταφέροντας σ’ αυτό πόρους από τον ιδιωτικό τομέα. Η πρότασή του ισοδυναμεί με έναν έκτακτο φόρο επί του κεφαλαίου.

Κράτος-συνιδιοκτήτης

«Το κράτος μπορεί να ανακηρυχθεί συνιδιοκτήτης όλων των δομημένων για κατοικία εκτάσεων σε ένα καθορισμένο ποσοστό της αξίας τους και το νέο αυτό δικαίωμα ιδιοκτησίας να είναι μη μεταβιβάσιμο», προτείνουν οι συντάκτες της μελέτης του France Stratégie.
Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα μπορεί να εξαγοράσει το μερίδιο που κατ’ ουσίαν δημεύθηκε από το κράτος, θα μπορεί όμως και να μην το εξαγοράσει. Στην περίπτωση αυτή το κράτος θα ρευστοποιήσει το μερίδιό του όταν το ακίνητο μεταβιβαστεί είτε σε κάποιον αγοραστή είτε στους κληρονόμους του ιδιοκτήτη.

Μήνυμα φερεγγυότητας

«Είναι μια επώδυνη λύση, η οποία όμως δεν υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης», σημείωσε ο Φαμπρίς Λανγκλάρ, ένας εκ των εισηγητών της έκθεσης της France Stratégie. «Η ιδέα είναι να σταλεί ένα μήνυμα στην αγορά για τη φερεγγυότητα του κράτους», πρόσθεσε.
Ο Λανκγκλάρ έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι αν η Ιταλία αποφάσιζε να δημεύσει το ένα τέταρτο της αξίας των οικιών στη χώρα, η πιστωτική φερεγγυότητά της θα αναθεωρείτο αυτομάτως, αφού θα ήταν άμεση η προοπτική μείωσης του δημόσιου χρέους της κατά 40 μονάδες του ΑΕΠ της, από το 133,1% στο 93,1%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.