Σε «τροχιά σύγκρουσης» οδεύει ο κόσμος, καθώς στο μέλλον εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα έχουν αυτοματοποιηθεί και θα έχουν καταληφθεί από τα ρομπότ, προειδοποίησε την Τρίτη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί ηγέτες του πλανήτη θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να συνεργαστούν ώστε να αποτρέψουν μια τέτοια προοπτική, επενδύοντας κατά πρώτο λόγο στην εκπαίδευση και στην υγεία.
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ενόψει της ετήσιας κοινής συνδιάσκεψης της Παγκόσμιας Τράπεζας με τον «αδελφό» διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα αυτή στην Ουάσιγκτον, ο Κιμ αποκάλυψε ότι η Τράπεζα πρόκειται να δημοσιεύσει έναν κατάλογο χωρών στις οποίες άμεση προτεραιότητα είναι να γίνουν επενδύσεις στο «ανθρώπινο κεφάλαιο», όπως είναι η παιδεία.
Οι επενδύσεις αυτές είναι απαραίτητες για να διατηρηθούν οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης στο μέλλον και, επίσης, για να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή σε πολλές ανθρώπινες κοινωνίες, δεδομένου ότι τα ρομπότ πρόκειται να αντικαταστήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας που καταλαμβάνουν σήμερα εργαζόμενοι με χαμηλή εξειδίκευση. «Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο στάδιο τεκτονικών αλλαγών», τόνισε ο Κιμ.
Τον περασμένο Ιούλιο, το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα φθάσει το 3,5% εφέτος και το 3,6% το 2018. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τις τελευταίες ημέρες αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ίσως αναθεωρηθούν σύντομα επί το αισιοδοξότερο οι προβλέψεις αυτές.
Ευκαιρίες σε όλους
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ωστόσο, δίχως να αναφερθεί ευθέως στην αισιοδοξία της Λαγκάρντ παρατήρησε ότι «αν οι προσδοκίες μας για οικονομική δράση και για πρόοδο αυξάνονται, αλλά οι ευκαιρίες για δράση και πρόοδο δεν επαρκούν για όλους, τότε οδηγούμαστε σε μια κατάσταση εύθραυστη και συγκρουσιακή, οδηγούμαστε στη βία».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανο-κορεάτης επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται στον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων και άλλων απρόβλεπτων εξελίξεων εξαιτίας της άνισης συσσώρευσης της γνώσης και του κεφαλαίου και της όξυνσης των ανισοτήτων που δημιουργεί η παγκοσμιοποιημένη οικονομία, κυρίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Σε εσωτερικό έγγραφό του προς τα στελέχη της Τράπεζας που είχε προ μηνών αποκαλύψει το BBC, ο Κιμ είχε σημειώσει ότι «η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου στον πλανήτη δημιουργεί στρατιές απόκληρων» και είχε προειδοποιήσει για «τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στις ανεπτυγμένες οικονομίες».
Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργήθηκαν στο Μπρέτον Γουντς των ΗΠΑ από τους Συμμάχους, το 1944, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί οικονομική ευημερία σε ολόκληρο τον πλανήτη μετά τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ειδικότερη αποστολή του ΔΝΤ είναι η παροχή δανειακής βοήθειας στα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ενώ πρώτη προτεραιότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας.