Η ζωή μετά τον Λευκό Οίκο

HΜισέλ είναι κουλ. Προσπάθησε να πολεμήσει την παιδική παχυσαρκία και να μυήσει τα πλήθη των Αμερικανών στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση, προώθησε την εκπαίδευση των λιγότερο προνομιούχων κοριτσιών της χώρας και του πλανήτη μέσω του «Let Girls Learn».

H Μισέλ είναι κουλ. Προσπάθησε να πολεμήσει την παιδική παχυσαρκία και να μυήσει τα πλήθη των Αμερικανών στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση, προώθησε την εκπαίδευση των λιγότερο προνομιούχων κοριτσιών της χώρας και του πλανήτη μέσω του «Let Girls Learn». Ακόμη και εμείς που την παρακολουθήσαμε από απόσταση με έκπληξη και έναν κάποιον θαυμασμό να χορεύει με τον Tζίμι Φάλον όλες τις μαμαδίστικες ατσούμπαλες φιγούρες, να κάνει push-ups με την Ελεν Ντε Τζενέρις, να φοράει φορέματα των 35 δολαρίων από τα H&M, εντυπωσιαστήκαμε από την έντονη προσωπικότητά της, την άνεση και τον αυθορμητισμό της, ιδίως μάλιστα όταν κάναμε τις συγκρίσεις με τις συζύγους των δικών μας πολιτικών. Ασφαλώς την ευνοεί και η συγκυρία της διαδοχής της από την άχρωμη σύζυγο-τρόπαιο Μελάνια, όμως η ετυμηγορία είναι ομόφωνη διεθνώς: τέτοια FLOTUS (First Lady Of The United States) δεν έχει ξαναπεράσει από τον Λευκό Οίκο.
Το βλέπει κανείς και στο λεύκωμα «Chasing Light» (κυκλοφορεί στην Αμερική στις 17/10 από τον εκδοτικό οίκο Τen Speed Press), ένα βιβλίο με φωτογραφίες από την παραμονή της στην προεδρική κατοικία των ΗΠΑ από την φωτογράφο του Λευκού Οίκου Αμάντα Λούσιντον. Ξεκαρδισμένη με τα αγαπημενα της σκυλιά, με το κατάλληλο πατριωτικό συναίσθημα μπροστά στο μικρόφωνο, πιο παιχνιδιάρα και από τα ίδια τα παιδιά, συγκινημένη από την προσπάθεια των κοριτσιών να μάθουν, απαστράπτουσα όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Ποια θα είναι όμως η επόμενη ημέρα στη ζωή της τέως πρώτης κυρίας, τέως μαχητικής δικηγόρου αλλά και τέως φυσιολογικής γυναίκας με την οποία ταυτίστηκαν όλες οι γυναίκες της διπλανής πόρτας;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια –αλλά και ότι δεν θα γίνει μία από αυτές. Είναι και θέμα βιοπορισμού, άλλωστε. Γιατί η εκάστοτε πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αντίθεση με τον εκάστοτε πρόεδρο, δεν πληρώνεται ούτε σεντ, κι ας έχει ένα πρόγραμμα εξίσου απαιτητικό με αυτό του συζύγου της. «Φύγαμε από τον Λευκό Οίκο όχι μόνο απένταροι αλλά και χρεωμένοι» είχε εκμυστηρευτεί στη δημοσιογράφο Νταϊάν Σόγερ η Χίλαρι Κλίντον. Γιατί εσείς γνωρίζετε πόσα από τα έξοδα του Λευκού Οίκου πρέπει να βάλει από την τσέπη του το ζεύγος που κατοικεί σε αυτόν; «Το φαγητό για τους εαυτούς τους και τους καλεσμένους τους, το στεγνό καθάρισμα και τις υπερωρίες του προσωπικού» όπως γράφει στο βιβλίο της «First Women: The Grace and Power of America’s Modern First Ladies» η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Κέιτ Αντερσεν Μπράουερ.
Η Μισέλ λοιπόν μπορεί κατ’ αρχάς να ακολουθήσει το παράδειγμα της Χίλαρι: Διαλέξεις my dear. Σε κολέγια, σε πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο, σε κυβερνήσεις και εμπορικούς συνδέσμους, με «ταρίφα» 100.000 δολάρια έκαστη. Στα εννέα εκατομμύρια δολάρια ανήλθαν οι αποδοχές της Κλίντον από αυτήν την «πηγή» μόνο για το 2013 σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes». Και να φανταστεί κανείς ότι δεν χρειάστηκε να πληρώσει ούτε για το φαγητό της αλλά και ούτε για το στεγνό καθάρισμα.
Επειτα υπάρχει και το κεφάλαιο «εκδόσεις βιβλίων», το οποίο μπορεί να αποφέρει πολύ σημαντικά έσοδα στη Μισέλ αλλά, βεβαίως, και στον Μπαράκ. Σε τρεις εβδομάδες μάλιστα μετά την κυκλοφορία του «Chasing Light» αναμένεται το «Obama: An Ιntimate Portrait» από τον έτερο φωτογράφο του Λευκού Οίκου, Πιτ Σούζα. Οι «New York Times» υπολογίζουν ότι τα έσοδα του ζεύγους από συμβόλαια με εκδοτικούς οίκους μπορεί να ξεπεράσουν τα 60 εκατ. δολάρια. Προσοχή: στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισπράξεις από την αυτοβιογραφία της Μισέλ, η οποία αναμένεται να κάνει θραύση. Οι Ομπάμα πουλάνε και όσο περνάει από το χέρι και τη δημοφιλία τους θα εξακολουθήσουν να πουλάνε. Η καριέρα τους μετά την προεδρία θα είναι μακρά και θα ενημερωνόμαστε ανελλιπώς γι’ αυτή.
Εχουν ήδη αναγγείλει τη δημιουργία του Ιδρύματος Ομπάμα, την ανέγερση του Obama Presidential Center στο Σικάγο και γενικώς έχουν κάνει σαφές ότι σκοπεύουν να εστιάσουν στην πόλη τους και τα αμφιλεγόμενα θέματα που την αφορούν. Οπως το έκανε και ο Μπιλ με τη Χίλαρι μέσω του Clinton Foundation και τις κατά καιρούς ύποπτης προέλευσης χορηγίες που το συντηρούσαν. Στην περίπτωση των Ομπάμα, ο ευρύτερος τίτλος εργασίας θα είναι «ο αστικός ιστός», ένα πεδίο που χωράει πολλές παρεμβάσεις και βελτιώσεις. Οπως αυτή που αφορά στην οπλοκατοχή, ένα θέμα που δεν είχε αγγίξει ως πρώτη κυρία η Μισέλ.
Αρκούν άραγε όλα αυτά για την πρώτη σύζυγο προέδρου που μεταπήδησε με χάρη από την πολιτική στην ποπ κουλτούρα και έγινε είδωλό της σαρώνοντας με την επιδραστικότητά της; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς καθηγητών Διοίκησης Επιχειρήσεων του New York University το 2010, οι στυλιστικές επιλογές της ενίσχυσαν τη βιομηχανία της μόδας με 2,7 δισ. δολάρια. Φορούσε η Μισέλ ένα φόρεμα J.Crew; Ε, η μετοχή της εταιρείας ανέβαινε κατά 2,3 %, πέντε φορές παραπάνω από ό,τι συμβαίνει όταν μια διασημότητα προωθεί μια συγκεκριμένη μάρκα.
Η Μισέλ είναι άμεση, προσιτή και διαθέτει ενσυναίσθηση, άσε που το μεσοαστικό background της την καθιστά αυτομάτως περισσότερο προσβάσιμη και πιο εύκολο να ταυτιστείς μαζί της. Ως celebrity που είναι λοιπόν γιατί να μην αποκτήσει τη δική της εκπομπή στην τηλεόραση, ένα talk show το οποίο σίγουρα θα «έσκιζε», διερωτώνται αμερικάνοι δημοσιογράφοι. Βέβαια, μια τέτοια θέση μόνο υποβιβασμός θεωρείται για μια πρώτη κυρία. Εκτός και αν η Ομπάμα καταφέρει να ρίξει και αυτό το οχυρό.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.