Γιάννης Μαθές: Η πηγή της έμπνευσής μου είναι οι άνθρωποι

Ο συνθέτης και ερμηνευτής Γιάννης Μαθές και ο στιχουργός Μάνος Σαγκρής παρουσιάζουν ζωντανά στη μουσική σκηνή «Σφίγγα», τα τραγούδια της πρώτης δισκογραφικής τους δουλειάς, με τίτλο «Ανήλικο» που κυκλοφορεί από τη «Μικρή Άρκτο».

Ο συνθέτης και ερμηνευτής Γιάννης Μαθές και ο στιχουργός Μάνος Σαγκρής παρουσιάζουν ζωντανά το προσεχές Σάββατο 14 Οκτωβρίου στη μουσική σκηνή «Σφίγγα», τα τραγούδια της πρώτης δισκογραφικής τους δουλειάς, με τίτλο «Ανήλικο» που κυκλοφορεί από τη «Μικρή Άρκτο».
Νέα τραγούδια για την ενηλικίωση, σε έναν ανήλικο κόσμο που ψάχνει την ταυτότητά του. Πιάνο, βιολί, τρομπόνι, μπάσο, τύμπανα, video art και μια φωνή ενώνουν τις μουσικές του κόσμου. Ένα ηπειρώτικο μπλέκεται με μια bossa nova, και ένα blues γίνεται λαϊκό τραγούδι, μέσα από τις πρωτότυπες ενορχηστρώσεις του Γιάννη Μαθέ και της μπάντας.
Ο Γιάννης Μαθές γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, απόφοιτος του κονσερβατορίου «Φίλιππος Νάκας». Επίσης, είναι τελειόφοιτος ελληνικής φιλολογίας στην Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει δεκαετείς σπουδές πιάνου με τη διεθνή σολίστ Frizzoni, όπως και μαθήματα κλασικού τραγουδιού με την υψίφωνο Vera Daskalova, έχει παρακολουθήσει μαθήματα χορού και κινησιολογίας όπως και σεμινάρια υποκριτικής στο Θέατρο των Αλλαγών με την Όλγα Τζωρτζ και τον Κώστα Φιλίππογλου.

Το 2000 «ανακαλύπτεται» από τη Δήμητρα Γαλάνη, και αρχίζει επίσημα το μουσικό του ταξίδι. Στην μέχρι τώρα πορεία του έχει συνεργαστεί με συνθέτες όπως μεταξύ άλλων είναι οι Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Μίμης Πλέσσας, με ερμηνευτές όπως οι
Βίκυ Μοσχολιού, Μαρινέλλα, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Πάριος καθώς και με από τους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και χορογράφους.
\
Έχει στο ενεργητικό του δισκογραφικές συμμετοχές (Στ. Κορκολής, Δήμ. Γαλάνη κ.α) και έναν προσωπικό δίσκο σε μουσική του Γιάννη Σπανού και παραγωγή του Γιώργου Μακράκη. Για τη δουλειά αυτή προτάθηκε για βραβείο Αρίων στην κατηγορία καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη.
Το 2014 απέσπασε το Β’ βραβείο καλύτερου τραγουδιού στους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού για το τραγούδι «Οι Αιρετικοί», σε δική του σύνθεση και ερμηνεία.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο vima.gr μιλάει για τα σχέδιά του, την σχέση του με τη μουσική, τις επιρροές του αλλά και το ρόλο που παίζει η κρίση στην εργασία του.


Τι θα ακούσουμε στο live;
«Αρκετά τραγούδια από την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά μας με τον Μάνο Σαγκρή στους στίχους, με το γενικό τίτλο ¨Ανήλικο¨. Επίσης αγαπημένα τραγούδια από την ελληνική δισκογραφία που τα έχουμε «πειράξει» με τη μπάντα μου. Από Σαββόπουλο και Χατζιδάκι, μέχρι Ξαρχάκο και Τσιτσάνη. Ας πούμε έχουμε έναν αγαπημένο Καλδάρα που έχει γίνει rhythm and blues.. Θα ακούσουμε επίσης τις φωνές του Γρηγόρη Βαλτινού και της Φιλαρέτης Κομνηνού σε ένα ρόλο έκπληξη μέσα στη συναυλία. Εκτός όμως από αυτά που θα ακούσουμε, έχουμε και video art, ζωντανά από το Μάνο Σαγκρή και τη Βίλη Χισκάκη. Μιλάμε δηλαδή για μια οπτικοακουστική συναυλία-παράσταση.»
Ένα βραβείο είναι βάρος ή ώθηση;
«Ώθηση ήταν για εμάς. Όταν σε βραβεύει κι ένας συνθέτης που έχεις αγαπήσει πολύ, όπως ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στην περίπτωσή μας, αυτό σε κάνει να δυναμώνεις ακόμα περισσότερο και να θες να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό».
Οι πηγές της έμπνευσής σου; Οι επιρροές σου;
«Η μεγαλύτερη πηγή της δικής μου έμπνευσης είναι η παρατήρηση. Όλης της ζωής. Και της δικής μου και των άλλων. Οι άνθρωποι. Το πώς επεξεργάζονται, το πώς βιώνουν τις καταστάσεις. Καθένας από μας κουβαλάει μια μοναδική, φανταστική ιστορία, που με προκαλεί να την ανακαλύπτω. Οι επιρροές μου έχουν να κάνουν με όλα τα μουσικά χρώματα που έχει πάρει η ερμηνεία της ελληνικής γλώσσας. Τί υπέροχη γλώσσα. Την έχουν υπηρετήσει μοναδικά, με τέχνη και τεχνική, μεγάλοι καλλιτέχνες. Ρεμπέτες, παραδοσιακοί μουσικοί, λαϊκοί και έντεχνοι συνθέτες, μεγάλοι ερμηνευτές. Όλους αυτούς τους θεωρώ δασκάλους και τεράστια πηγή έμπνευσης και μελέτης.»
Ποια ήταν η αιτία και η αφορμή να ασχοληθείς με τη μουσική και το τραγούδι;
«Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, η μουσική ήταν καθημερινότητα. Ο πατέρας μου ήταν με μια κιθάρα συνεχώς. Και τραγουδούσε! Οπότε ξεκίνησα να ζω μαγεμένος από αυτό το πράγμα. Ήταν η μουσική και όλα τα άλλα. Ο μπαμπάς είχε ένα φοβερό ηχοσύστημα και πολλούς δίσκους και κασέτες ριγμένα στο γραφείο.. Αυτές οι κασέτες ήταν οι πρώτες αφορμές.»
Στην Ελλάδα της κρίσης είναι δύσκολο να ασχολείσαι με τη μουσική; Οικονομικά αξίζει τον κόπο;
«Στην Ελλάδα της κρίσης είναι γενικότερα δύσκολο να ξεκινήσεις την επαγγελματική σου σταδιοδρομία υγιώς. Θεωρώ ότι όλα τα επαγγέλματα έχουν παρόμοιες δυσκολίες. Δες τους καθηγητές πχ. Φτάνει κάποιος 40 κι ακόμα το σύστημα μπορεί να μην τον έχει αφομοιώσει. Έχουμε όλοι τις ευθύνες μας. Έτσι χτίστηκε το πράγμα και βάλαμε όλοι το χεράκι μας. Τώρα πρέπει όλοι να δουλέψουμε με το διπλάσιο κόπο ώστε σιγά σιγά να αρχίσει να στρώνει. Ίσως αργήσει αλλά θα γίνει.

Όταν κλείνεις τα μάτια σου ποια είναι η πρώτη εικόνα που σου έρχεται;
«Όταν κλείνω τα μάτια μου μου έρχεται η εικόνα μιας συνολικότερης αγάπης. Εκεί καταλαβαίνω ότι όλοι μας είμαστε συνδεδεμένοι. Εύχομαι να βλέπω την ίδια εικόνα και με ανοιχτά μάτια πάντως!»
Πώς κρίνεις την ως τώρα διαδρομή σου;
«Η διαδρομή μου ως τώρα ήταν γεμάτη πολύτιμες εμπειρίες που με έχουν βοηθήσει να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου και έτσι να απολαμβάνω το παρόν.»
Τα επόμενά σου σχέδια;
«Τα σχέδιά μου είναι να κάνουμε αρκετές συναυλίες με τη μπάντα μου και να παίξουμε τα τραγούδια από το «Ανήλικο» που κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο σε λίγες μέρες.»
Τι θα ήθελες να πάρουν μαζί τους οι θεατές των δύο συναυλιών;
Θα ήθελα να πάρουν αυτό ακριβώς που θα δώσουμε. Μου αρέσει να είναι αμφίδρομο και αληθινό. Μπορεί στη σκηνή να συμβούν μαγικά πράγματα. Μπορεί και όχι. Μπορεί να υπάρχουν ετερόκλητα συναισθήματα. Μπορεί να είμαστε χαρούμενοι ή λυπημένοι σε σημεία. Μπορεί να ξεφύγουμε. Να είμαστε υπερβολικοί ή κρατημένοι. Στη σκηνή όλα φαίνονται και δε θα ήθελα να κρυφτώ από τίποτα. Επομένως οι θεατές θα ήθελα να πάρουν την αλήθεια μας. Αν αυτή είναι ικανή να τους δημιουργήσει κάτι αξιοσημείωτο μέσα τους, ώστε να το πάρουν μαζί τους φεύγοντας,θα είμαι ευτυχής.»



Πληροφορίες
Παίζουν οι μουσικοί:
Γιάννης Καφετζόπουλος (πιάνο, πλήκτρα)
Γιάννης Αρβανιτάκης (τρομπόνι)
Κλεόδωρος Αγόρας (βιολί)
Μάρκος Αγραφιώτης (κοντραμπάσο)
Βασίλης Χωριανόπουλος (τύμπανα)
Ακούγονται οι: Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού
Video & Εικαστική επιμέλεια: Βίλη Χισκάκη & Μάνος Σαγκρής
Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Μαθές & μπάντα
Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
sfigamusic@gmail.com
Ώρα έναρξης: 22.30
Τιμή εισόδου: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.