Σε πολεμική κατάσταση βρίσκεται η κυβέρνηση με την Εκκλησία της Ελλάδος με επίδικο θέμα το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Επειτα από μια μακρά περίοδο ηρεμίας στις σχέσεις Κυβέρνησης και Εκκλησίας, με εξαίρεση το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών, έχουν χτυπήσει οι «καμπάνες» από την Ιεραρχία, η οποία όχι μόνο ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά βάζει και ζήτημα να μην προχωρήσει ο χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας με την κυοφορούμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Το ενδιαφέρον όμως σε αυτή τη φάση είναι ότι οι ιεράρχες, εκκλησιαστικοί παράγοντες, αλλά και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους δεν είναι μόνο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά πλέον έχουν θέσει στο στόχαστρό τους και τον Πάνο Καμμένο. Και αυτό διότι θεωρούν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν είναι συνεπής με τις αρχές και τις θέσεις του, καθώς αρχικά συντασσόταν με τις απόψεις της Εκκλησίας.
«Για την καρέκλα της εξουσίας προδίδει όσα πιστεύει» λέει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» κεντρικός μητροπολίτης. Και μένει να φανεί εάν οι ΑΝΕΛ θα επιμείνουν έως το τέλος και θα στηρίξουν το νομοσχέδιο. Και αυτό διότι είναι ενεργή η συμφωνία Π. Καμμένου και Αλ. Τσίπρα μετά τη στήριξη του δεύτερου στον πρώτο στο ζήτημα της υπόθεσης «NOOR-1» και της συνομιλίας του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη αλλά και στην ιστορία με την παρουσία του σε καζίνο στο Λονδίνο.
Βαρύ το κλίμα
Οι άριστες σχέσεις, η καλή επικοινωνία, αλλά και ο αλληλοσεβασμός που έχουν τα τελευταία χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν αποδίδουν σε αυτή τη φάση. Και αυτό διότι και το κλίμα στην Ιεραρχία και ειδικά στην Ιερά Σύνοδο είναι ιδιαίτερα βαρύ για την κυβέρνηση. Μάλιστα, υπάρχουν μητροπολίτες που ζητούν πιο επιθετική στάση από τον Αρχιεπίσκοπο που ναι μεν τοποθετήθηκε δημόσια κατά του νομοσχεδίου, στέλνοντας τα αναγκαία μηνύματα, αλλά δεν είναι και υπέρ της σφοδρής και τυφλής σύγκρουσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο ήδη έχει ξεκινήσει κύκλος επικοινωνιών του Μεγάρου Μαξίμου με μετριοπαθείς και πιο φιλελεύθερους παράγοντες της Εκκλησίας, κυρίως της νεότερης γενιάς, ώστε να καταλαγιάσει η ένταση. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο τα επόμενα εικοσιτετράωρα στο πλαίσιο της άμβλυνσης των αντιθέσεων. Το ίδιο είχε γίνει και στο ζήτημα των Θρησκευτικών, όταν παρενέβη ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας και έκλεισε το μέτωπο πριν από περίπου ένα έτος.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες –που όμως δεν επιβεβαιώνονται –περί εισηγήσεων για απόσυρση του νομοσχεδίου και εκ νέου κατάθεσή του σε ύστερο χρόνο. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει και τα θετικά και τα αρνητικά της για τον Πρωθυπουργό και μέχρι στιγμής δεν έχει καν τεθεί στο τραπέζι προς συζήτηση. Ωστόσο, προχθές το μεσημέρι δόθηκε ένα πρώτο σήμα από το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροή από τους συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα με το εξής μήνυμα: απολύτως σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας, αλλά επιδιώκουμε τομές.
Ο Πρωθυπουργός, που είχε καταφέρει, αν όχι να κερδίσει την εύνοια –εξέλιξη που θεωρούνταν εξ αρχής ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ιδεολογικής και φιλοσοφικής του τοποθέτησης –αλλά την ανοχή της Εκκλησίας, πλέον διαπιστώνει ότι απέναντί του έχει έναν ισχυρό πόλο.
Ακόμη και στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά και σε μεγάλο τμήμα της ΚΟ, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το χρονικό σημείο που άνοιξε το συγκεκριμένο ζήτημα. «Δεν είχαμε κανέναν λόγο να ανοίξουμε μέτωπο με την Εκκλησία στην παρούσα φάση. Ηταν μια άστοχη κίνηση» λέει στο «Βήμα» μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, από εκείνους που δεν φημίζονται για τάσεις αντικληρικαλισμού.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια μεγάλη ομάδα που τάσσεται αναφανδόν υπέρ των αλλαγών και εμμένει στην άποψη «η Εκκλησία να κοιτάξει τα του οίκου της» και να μείνει στα πνευματικά της καθήκοντα, ενώ προτάσσουν την ευαγγελική ρήση «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».
Βεβαίως για τους πιο μυημένους η κίνηση αυτή της κυβέρνησης θεωρήθηκε αναγκαία για να υποστηριχθεί τμήμα της αριστερής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει δεχθεί ισχυρό ιδεολογικό πλήγμα λόγω της εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών.
Το πρόβλημα μεγαλώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς σε πάρα πολλές ενορίες ακούγονται πύρινα κηρύγματα για την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα επικριτικοί είναι μέχρι στιγμής ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Σύρου Δωρόθεος, ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς (έστειλε και επιστολές σε βουλευτές του νομού), ο Φθιώτιδος Νικόλαος, ο Κερκύρας Νεκτάριος κ.ά.

Ενταση σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ


Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει σε τμήμα των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ειδικά για την πρόβλεψη περί διόρθωσης φύλου από την ηλικία των 15 ετών. Μέχρι στιγμής υπάρχουν οι ενστάσεις των βουλευτών των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου και Κώστα Κατσίκη, ενώ διαφωνίες έχουν ο Αντώνης Μπαλωμενάκης (έχει ενστάσεις για το όριο ηλικίας) και η Γεωργία Γεννιά (συντάσσεται με την Κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» του Νίκου Κοτζιά και είναι ανιψιά του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου). Ενδιαφέρον έχει ότι διαφωνεί και η Νίνα Κασιμάτη, αλλά για την τροπολογία σχετικά με τα «τουρκικά σωματεία». Επίσης, υπάρχει μια ομάδα νέων ηλικιακά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την επαρχία που έχει ενστάσεις και τις εκφράζει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αλλά δεν δείχνουν διάθεση να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ψηφοφορία.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποφόρτισης του κλίματος, υποβαθμίζουν το θέμα, και επιχειρούν να το μεταθέσουν στη ΝΔ.
Αμηχανία στη ΝΔ
Διχασμός επικρατεί και στην ΚΟ της ΝΔ, όπως διατυπώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών, όπου υπέρ του νομοσχεδίου ήταν μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη, η Νίκη Κεραμέως, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κώστας Καραγκούνης, ενώ κατά τάχθηκαν ο Μάκης Βορίδης, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, κ.ά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε συναντήσει στα μέσα του καλοκαιριού εκπροσώπους των ΛΟΑΤΚ (Λεσβιακών, Ομοφυλοφιλικών, Αμφισεξουαλικών, κ.ά.) οργανώσεων καλείται να ισορροπήσει μεταξύ του φιλελεύθερου και του συντηρητικού τμήματος της ΝΔ. Πολλοί βουλευτές είναι αρνητικοί και δημόσια ήδη ο Γιώργος Κασαπίδης είπε ότι θα καταψηφίσει, ενώ η Εκκλησία έχει διαμηνύσει ότι περιμένει καθαρή στάση.
Η ηγεσία της ΝΔ για να αντιμετωπίσει το εσωκομματικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε και να αποτρέψει γενίκευση της εσωκομματικής κρίσης ετοιμάζεται να καταθέσει δική της τροπολογία, στην οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπεται: η απόφαση για αλλαγή φύλου να λαμβάνεται μετά την ενηλικίωση, να μη δίνεται το δικαίωμα υιοθεσίας και γάμου, κ.ά.
Αγιορείτικο εμπάργκο και νέο μέτωπο μητροπολιτών
«Εάν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν οι πρόγονοί μας από τους τάφους τους». Με αυτή τη φράση τελειώνει η ιδιαίτερα επικριτική επιστολή της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρο Κοντονή και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, αλλά και τους βουλευτές. Με την επιστολή οι Αγιορείτες –εκφράζονται και οι 20 μονές –επισημαίνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και διερωτώνται «τι μας επιφυλάσσεται στο μέλλον», ενώ διατυπώνουν την αντίθεσή τους και στον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών και ζητούν την απόσυρση των «Φακέλων Μαθήματος».
Είχε προηγηθεί το αγιορείτικο απαγορευτικό στον Πρωθυπουργό, με τις μονές Σιμωνόπετρας και Βατοπαιδίου να είναι οι μόνες που ήταν θετικές, και πιο επικριτικές οι μονές Δοχειαρίου και Ξηροποτάμου. Ηταν η πρώτη φορά στα σύγχρονα χρονικά που η Αθωνική Κοινότητα αρνήθηκε την είσοδο σε Πρωθυπουργό, κίνηση που ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου, που είχε δώσει το πράσινο φως πριν από λίγο καιρό για την απαλλαγή από τη φορολογία των μονών για τα ακίνητά τους εκτός Αθω.
Το νέο μέτωπο
Φοβούμενη η Ιερά Σύνοδος και άλλες εκπλήξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, και με δεδομένο ότι υπάρχει η πάγια θέση του για διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, έσπευσε προ ημερών να μην προχωρήσει ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας. Παράλληλα, όρισε επιτροπή στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Ανθιμος, Πειραιώς Σεραφείμ και Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο οποίος μάλιστα προ καιρού συμμετείχε στον διαδικτυακό διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος με εκτενές και εμπεριστατωμένο κείμενο για τον μη χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Σε αυτό το κλίμα μια άλλη ενδιαφέρουσα κίνηση κατά της κυβέρνησης συμβαίνει σε πολλούς νομούς με αρκετούς μητροπολίτες (Πατρών Χρυσόστομος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, κ.ά.) να τάσσονται κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ