Σφίγγει τα λουριά ο σούπερ Μάριο
Σε στενό… κορσέ βάζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες και φυσικά και τις ελληνικές ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (σκίτσο) με τους νέους κανονισμούς στα «κόκκινα» δάνεια που θα ισχύσουν από το 2018.Ü Κι αυτό διότι απαιτεί για όποιο νέο δάνειο συμπληρώνει τρεις μήνες συνεχούς καθυστέρησης από την ερχόμενη χρονιά οι τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις που να καλύπτουν το ανασφάλιστο τμήμα του μέσα σε μία διετία, ενώ για το εξασφαλισμένο κομμάτι το χρονικό περιθώριο φτάνει τα επτά χρόνια.ÜΑυτό σημαίνει ότι η δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων απλά… απαγορεύεται, εάν οι τράπεζες θέλουν να μην επηρεαστεί η κερδοφορία τους. Ηταν που ήταν «στραβό» το κλίμα για τις νέες χρηματοδοτήσεις, ήλθε και ο Ντράγκι για να κάνει ακόμη περισσότερο φειδωλά τα πιστωτικά ιδρύματα στις νέες χρηματοδοτήσεις. Ü Και την ίδια στιγμή θα αυξηθεί η πίεση για να μην «κοκκινίσουν» τα παλαιά δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δανειολήπτες και τις οχλήσεις που θα τους ασκηθούν για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους…
Κρυφτούλι για τους πλειστηριασμούς
Νέο κύμα αναβολών στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τρομάζει τις τράπεζες λόγω της… τρομοκρατίας που ασκούν τα κινήματα αλληλεγγύης. Οι συμβολαιογράφοι φοβούνται ότι μόλις θα γίνεται γνωστό ποιος θα διοργανώσει έναν πλειστηριασμό θα δέχεται επίθεση στο γραφείο του. Ετσι, η μάχη των αλληλέγγυων με τις τράπεζες θα μεταφερθεί από τις αίθουσες των δικαστηρίων στις συμβολαιογραφικές έδρες. Για τον λόγο αυτόν οι τράπεζες έχουν ήδη ζητήσει να μη φαίνονται καθόλου τα ονόματα των συμβολαιογράφων που θα τρέχουν κάθε φορά τη διαδικασία ώστε να μην μπορούν να τους βρουν τα κινήματα.
Ελληνας και μπίρα
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η διοίκηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η κατανάλωση μπίρας στην Ελλάδα προ οικονομικής κρίσης ανήρχετο σε 44 λίτρα ανά άτομο τον χρόνο και σήμερα μόλις και μετά βίας φθάνει τα 34-35 λίτρα ανά άτομο τον χρόνο. Ü Τα στελέχη της εταιρείας θεωρούν πως η αύξηση των ξένων τουριστών στην Ελλάδα δεν έχει αντίκτυπο στη ζήτηση, γι’ αυτό και όπως τόνισαν χαρακτηριστικά «θέλουμε ο Ελληνας να πηγαίνει διακοπές, γιατί όποτε πάει, η κατανάλωση μπίρας ανεβαίνει»…
Φυσικό αέριο με… ζάχαρη
Εκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να δώσει λύση για την ΕΒΖ απηύθυναν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, η οποία μετά το ναυάγιο της πώλησης των θυγατρικών στη Σερβία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Ακόμη και η τροφοδοσία του εργοστασίου με φυσικό αέριο για την επεξεργασία των τεύτλων έγινε μετά από συμφωνία ενεχυρίασης ποσοτήτων ζάχαρης υπέρ της ΔΕΠΑ. ÜΔηλαδή το έσοδο από συγκεκριμένες ποσότητες από την παραγόμενη ζάχαρη που θα πωλούνται θα πηγαίνει κατευθείαν στα ταμεία της ΔΕΠΑ.
Δεν αγόρασαν
H πληροφορία ήταν κατά το ήμισυ σωστή. Οντως η διοίκηση των ΕΛΠΕ εξέτασε το ενδεχόμενο αγοράς φορτίου 500.000 βαρελιών αργού από πετρώματα σχιστολίθου, του γνωστού πλέον shale oil, από τις ΗΠΑ, αλλά τελικά απερρίφθη η σχετική εμπορική πρόταση. Ü Η αιτία απόρριψης δεν έχει γίνει γνωστή, δηλαδή αν ήταν θέμα ποιοτικών χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου αργού ή θέμα τιμής. Ü Bεβαίως, δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει συμφωνία για την προμήθεια των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ με shale oil.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ