Ιερά διαμάχη και στις ΗΠΑ

Ως τώρα γινόταν συζήτηση για τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας. Ουδείς όμως ασχολήθηκε με τις σχέσεις Εκκλησίας και... Εκκλησίας.

Ως τώρα γινόταν συζήτηση για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας. Ουδείς όμως ασχολήθηκε με τις σχέσεις Εκκλησίας και… Εκκλησίας. Σας πληροφορώ ότι υπογείως διεξάγεται μια διαφορετική ιερά διαμάχη (αθορύβως όμως, για να μην προκληθεί το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών) ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον 90χρονο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος παρά την ηλικία του δεν παραιτείται και περιμένει, λέει, να αποχωρήσει από το αξίωμά του μόλις γίνουν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο Zero (όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι) της αμερικανικής μεγαλουπόλεως. Η πραγματική αιτία της διαμάχης δεν είναι άλλη από τα… οικονομικά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…
nnn
Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (αλλά και οι εδώ εκκλησιαστικοί κύκλοι) αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο Παναγιότατος Πατριάρχης λαμβάνει από ισχυρότατους κύκλους της Ομογένειας μηνύματα ώστε να προχωρήσει σε άμεση αλλαγή σελίδας στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, λένε οι ομογενείς, ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε «και δεν μπορεί πλέον να εκβιάζει την παραμονή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο οδηγώντας από αναβολή σε αναβολή την ολοκλήρωση και τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου». Ελεγε μάλιστα ότι τα έργα του ναού αυτού (που καταστράφηκε μαζί με τους Δίδυμους Πύργους) θα ολοκληρώνονταν εντός του 2016 και αμέσως μετά θα υπέβαλλε την παραίτησή του. Ο καιρός παρήλθε, πλην όμως ουδέν συνέβη.
nnn
Το Πατριαρχείο (στο οποίο υπάγεται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής) κάνει άλλους υπολογισμούς, λέγοντας ότι «θα ήταν ευχής έργον τα έργα να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2018».
nnn
Πάμε τώρα στο κρίσιμο σημείο της διαμάχης: Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Αρχιεπισκοπή παρουσιάζει «οικονομική τρύπα» (έτσι την ονομάζει) 8,5 εκατ. δολαρίων, για την οποία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζητεί εξηγήσεις. Και σαν να μην έφθανε η «μαύρη τρύπα», έγινε γνωστό ότι περί τους 20 ισχυρότατους οικονομικά ομογενείς (από τη Νέα Υόρκη ως το Σαν Φρανσίσκο) εξέφρασαν την πρόθεσή τους να διακόψουν την ετήσια οικονομική συνεισφορά τους προς την Αρχιεπισκοπή. Αν κανείς λάβει υπόψη ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι ο οικονομικός αιμοδότης του Πατριαρχείου (λόγω των εισφορών των ομογενών), καταλαβαίνετε τώρα το πρόβλημα που ανακύπτει. Υπάρχουν όμως και κοινωνικά ζητήματα. Εκκλησιαστικοί κύκλοι άφησαν να διαρρεύσει ότι το τελευταίο διάστημα έχει απολυθεί το 1/3 των υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Με δυο λόγια, 34 υπάλληλοι πέρασαν στην ανεργία…

Ο μποναμάς του Αλέξη
Τρέχει ο Αλέξης Τσίπρας για το ταξίδι του στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και επενδυτές στο Σικάγο, αλλά το μυαλό του είναι κολλημένο σε ένα και μόνο πράγμα: στο πλεόνασμα! Στον μποναμά δηλαδή που θα μοιράσει στα παιδιά των φτωχών…
nnn
Μαθαίνω μάλιστα ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφύγει ως τώρα να ανακοινώσει το ακριβές ύψος του δώρου προς τις ασθενέστερες τάξεις. Και ξέρετε γιατί; Επειδή ο Πρωθυπουργός θέλει να κρατήσει το προνόμιο της ανακοίνωσης για τον… εαυτό του!
nnn
Οπότε μόλις οριστικοποιηθεί η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών του Σεπτεμβρίου 2017 που θα βεβαιώνει το ύψος του πλεονάσματος θα βρει μια ευκαιρία να το ανακοινώσει πανηγυρικά. Πληροφορούμαι ότι το ποσό αυτό θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ο κ. Τσίπρας διατηρεί τέτοιο επικοινωνιακό πλεονέκτημα για τον εαυτό του.

Συμμαχίες και συναίνεση
Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη σε μια αίθουσα του Βελλιδείου σε συζήτηση α λα… Davos (δηλαδή τέσσερις ομιλητές σε πολυθρόνες και ακροατήριο να υποβάλλει ερωτήσεις) για να διαπιστώσετε και εσείς πόσο οι Συριζαίοι όταν συνυπάρχουν με «γαλάζιους» βουλευτές και βιομηχάνους επιζητούν τη συναίνεση όσον αφορά τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα. Φτάνουν μάλιστα να επικαλεστούν ακόμα και τον… Κωνσταντίνο Καραμανλή προκειμένου να πετύχουν τη σύμφωνη γνώμη των «γαλάζιων» στις στρατηγικές, όπως τις αποκάλεσαν, επενδύσεις: «Αν ακούγαμε τότε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις στρατηγικές του επιλογές, θα πηγαίναμε καλύτερα ως χώρα» αναγκάστηκε να πει ένας υπουργός της κυβέρνησης χειροκροτούμενος από το ακροατήριο.
nnn
Στο πάνελ ήταν ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος να σημειώσω ότι έκανε μια εξαιρετική ομιλία για τις συμμαχίες που θα πρέπει να έχει η χώρα στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, ο Σωκράτης Φάμελος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ο Κωστής Αχ. Καραμανλής και ο βιομήχανος Γιώργος Μυλωνάς: «Γίνονται κοσμοϊστορικές αλλαγές στον κόσμο» είπε κάποια στιγμή ο κ. Πιτσιόρλας, με νέες επενδύσεις (νέος Δρόμος του Μεταξιού, αγωγοί φυσικού αερίου κ.τ.λ.) και θα πρέπει να αναζητηθούν συμμαχίες. Διερωτήθηκε τι είδους συμμαχίες θα μπορούσαμε να κάνουμε ως Ελληνες. Με τους Ρώσους, είπε, τι είδους συμμαχία να κάνουμε; Με τους Κινέζους απαιτείται προσοχή. Φυσικοί μας σύμμαχοι είναι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, κατέληξε.
nnn
Οταν λύνονται τα στόματα και όταν δεν υπάρχουν στην αίθουσα κομματικοί γκαουλάιτερ, όλα μπορούν να ειπωθούν. Για παράδειγμα, ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με αποτέλεσμα να πάρει τον λόγο ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Κ. Καραμανλής και να υπενθυμίσει πόσο πόλεμο δέχθηκε η παράταξή του κυρίως από το ΠαΣοΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ όταν προχώρησε στην επένδυση της COSCO στον Πειραιά. Τότε, είπε, δεν υπήρχε συναίνεση, αλλά τώρα που είστε στην κυβέρνηση την επιζητείτε. Συμφώνησε ωστόσο για την ανάγκη της συναίνεσης, με τον κ. Πιτσιόρλα να επιμένει ότι πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι δυνάμεις ώστε να βρεθούν έξυπνοι στρατηγικοί στόχοι, τη στιγμή, όπως είπε, που οι γεωπολιτικές εξελίξεις συνεχώς αλλάζουν. Από το ακροατήριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apivita Νίκος Κουτσιανάς ζήτησε από τους πολιτικούς να τα βρουν μεταξύ τους, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα της συναίνεσης στις μεγάλες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του τόπου.

Μασάζ για το φύλο
Αν νομίζετε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν χωρίς γκρίνιες το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, κάνετε λάθος. Κάποιοι ανακάλυψαν μια βουλευτίνα που είναι εξαδέλφη ενός ιεράρχη και έκανε κάτι περίεργες δηλώσεις αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει την Τρίτη το νομοσχέδιο και ξεκίνησαν το αναγκαίο «μασάζ». Τι είδους μασάζ όμως κάνουν στους Συριζαίους;
nnn
Πρώτα απ’ όλα τούς λένε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και ότι οι ενδιαφερόμενοι, αυτοί δηλαδή που εξέφρασαν επιθυμία για να αλλάξουν φύλο με μια δήλωση, δεν ξεπερνούν τους… 100. Συνεπώς δεν έχουν εκλογικά οφέλη, αλλά ικανοποιούνται ορισμένοι σκληροί του κόμματος. Δεύτερον, τους λένε (μάλλον για να τους δώσουν γραμμή στις τηλεοράσεις) ότι απαιτείται ψυχιατρικός έλεγχος και συναίνεση των γονιών για όσους είναι από 15 έως 18 ετών και, το κυριότερο, ότι είναι αυστηρότερος από ό,τι ισχύει σήμερα. Και αυτοί τι να κάνουν; Πείστηκαν.
Τι γυρεύει ένας «γαλάζιος» στο Πεκίνο
Στο Πεκίνο βρίσκεται ο Τάκης Θεοδωρικάκος, την ώρα που τα υπόλοιπα «γαλάζια» στελέχη έχουν συγκεντρωθεί στη Νίκαια για το πρώτο προσυνέδριο του κόμματος. Επισκέπτεται την κινεζική πρωτεύουσα όχι βεβαίως αναζητώντας επενδυτές για λογαριασμό του Κ. Μητσοτάκη…
nnn
Είναι προσκεκλημένος ομιλητής, με την ιδιότητα του διδάσκοντος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Ινστιτούτο Εθνικής Στρατηγικής του πανεπιστημίου Tsinghua με θέμα «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα – Προοπτικές και ευκαιρίες για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις».
nnn
Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια της Κίνας και από τα κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στους αποφοίτους του συγκαταλέγεται και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
nnn

Συνεχείς επαφές με τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ έχει ο (ομογενής) υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου εν όψει της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ. Κλείνει τα ραντεβού του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον με τα αμερικανικά thinks tanks και με επενδυτές από το Σικάγο. Παράλληλα ανοίγει διαλόγους για το πώς θα πετύχουν οι επενδύσεις στη χώρα μας με τους περιφερειάρχες, όπως στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη.

nnn

Σάλο έχει προκαλέσει η στοχοποίηση του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Αγγελου Συρίγου, με αφίσες σε ολόκληρη της Αθήνα που έχουν την εικόνα του και αναφέρουν «Αυτός είναι ο φασίστας». Στο πλευρό του τάχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κόμματα της αντιπολίτευσης και η πανεπιστημιακή κοινότητα. Πώς εξηγεί ο ίδιος τη στοχοποίησή του; «Ασήμαντες μειοψηφίες που μετέρχονται βίαια μέσα θέλουν να καθορίζουν τις απόψεις, την έκφραση της γνώμης, τον τρόπο ζωής, την ίδια την ελευθερία μας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.