ΕΔΩ είναι Μπαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε. Επιβεβαίωση της… ιστορικής φράσης και στο μπάσκετ. Η εικόνα ευκρινής από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Πλην όμως και οι πιο ενθουσιώδεις θιασώτες των «Πλάβι» και της Σχολής τους προέβλεπαν τέτοια εξέλιξη και κατάληξη με το πλήρες κούρσεμα της κορυφής (χρυσό – αργυρό). Το θέμα αφορά στο ότι η γοητευτική Σλοβενία, μέχρι σήμερα η μικρότερη σε πληθυσμό πρωταθλήτρια χώρα, είχε τη σφραγίδα της στην απόδοση της ομάδας απέναντι σε μια ανθεκτική, μέχρις ενός ορίου, Σερβίας. Ορόσημο μιας καινούργιας αγωνιστικής νοοτροπίας.
ΣΤΗ φάση των ομίλων σαφής η πλειοψηφία των ομάδων του ευρωπαϊκού Νότου (11 στις 36, ποσοστό 38%). Στη φάση των 16 το ποσοστό ανέβηκε στο 56%. Στην κρίσιμη οκτάδα τα Βαλκάνια μοιράστηκαν τις θέσεις. Και η βαλκανική υπεροχή επισφραγίστηκε στην τετράδα (όπου θα μπορούσε να βρισκόταν και η Ελλάδα) και θριαμβευτικά στον τελικό. Με την αναμέτρηση του καινούργιου (Σλοβενία) με το παραδοσιακό (Σερβία). Αυτό χαράζεται στις δέλτους της Ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
ΕΝΑ από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία στην όλη διαδρομή και εξέλιξη της διοργάνωσης είναι η εμφανέστατη παρουσία ενός «μείγματος» ή «κράματος» αγωνιστικού. Δεν ξέρουμε αν ο ορισμός «αμερικανοποίηση μπασκετική» δικαιολογείται, αλλά είναι γεγονός ότι η παρουσία του NBA ήταν παραπάνω από αισθητή. Εχει τρεις όψεις: Η πρώτη αφορά αθλητές που δρουν και διαπρέπουν στην μπασκετική Μέκκα. Η δεύτερη αφορά –και είναι πολλοί –εκείνους που θήτευσαν, άλλοι σε μεγάλη διάρκεια, άλλοι σε μικρότερη, αλλά πάντα με πλούσιες εμπειρίες, σε αμερικανικές ομάδες. Και η τρίτη εκείνους που ετοιμάζονται ή ποθούν να διασχίσουν τον Ατλαντικό. Τα αποτελέσματα εμφανή.
ΔΕΝ είναι, προς το παρόν, προβλέψιμο πού «θα κάτσει η μπίλια» σε αυτή τη σκληρή αναμέτρηση FIΒA και Ευρωλίγκας. Πιθανόν να βρεθεί η χρυσή τομή σε μια υπόθεση όχι απλά αθλητική αλλά και εξαιρετικά συμφέρουσα από οικονομικής πλευράς. Αν τελικά θα είναι εκτός εθνικών ομάδων όσοι αγωνίζονται σε σχήματα του πρωταθλήματος της Ευρωλίγκας (συμπεριλαμβανομένων, φυσιολογικά, και των παικτών του NBA), τότε θα αλλάξει ριζικά η συγκρότηση εθνικών ομάδων διαρκούντος του μεγάλου σαφάρι της Ευρωλίγκας. Τότε αποφασιστικό, μάλλον πρωτεύοντα, ρόλο στη συγκρότηση των εθνικών ομάδων (σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για την ελληνική) θα έχει η ποιοτική και ποσοτική ανθρωποδεξαμενή. Ασφαλώς, όμως, θα διευκολυνθούν προς ωρίμαση και τα ταλέντα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ