«Ιδρυση εταιρείας από 400 ευρώ. Περιλαμβάνει όλα τα παράβολα, έξοδα, συμβολαιογραφικά τέλη με επίσημη γραπτή μετάφραση των εταιρικών εγγράφων. Ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Είμαστε το μοναδικό γραφείο που δουλεύει σε τιμές Βουλγαρίας».
Αυτά υπόσχεται το δικηγορικό γραφείο «Π…ΟΒ» διαφημίζοντας μέσω Διαδικτύου τις υπηρεσίες ίδρυσης εταιρείας εξ αποστάσεως στη Βουλγαρία, επιδιώκοντας να εκτοπίσει έλληνες δικηγόρους που άνοιξαν (με το αζημίωτο) τον δρόμο της μετεγκατάστασης σε χιλιάδες έλληνες επαγγελματίες.
Το θέμα όμως δεν είναι οι δικηγόροι, είναι η ανοχή της Πολιτείας, η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο που υποκρύπτει ένα τεράστιο κύκλωμα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου στα βόρεια σύνορά μας.
Ολοι γνωρίζουν ότι στη Νότια Βουλγαρία, μόλις δύο ώρες από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται το Μπλαγκόεφγκραντ, μια πόλη 71.000 κατοίκων. Εκεί, όπως έχουν γράψει «Τα Νέα», είχαν ιδρυθεί 5.000 ελληνικές εταιρείες, οι μισές απ’ όσες άνοιξαν στη Βουλγαρία ως το 2016. Στη συνέχεια και όσο αυξανόταν η φορολογία στην Ελλάδα, εκατοντάδες άλλοι, ακόμα και τα σουβλατζίδικα της Θεσσαλονίκης ή των Σερρών, ίδρυσαν νέες εταιρείες με κίνητρο τον χαμηλό φόρο (10%).
Λίγοι ήθελαν να ξεκινήσουν παραγωγική δραστηριότητα, οι περισσότεροι επεδίωκαν να αποφύγουν την υψηλή φορολογία ή απλώς να περνούν λαθραία καύσιμα, τσιγάρα και άλλα εμπορεύματα, και ακόμα να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας για τα πολυτελή αυτοκίνητά τους.
Στο αποκορύφωμα του φαινομένου οδήγησε η επιβολή των capital controls. Αλλοι 2.500 επαγγελματίες ακολούθησαν την ίδια οδό για να αποκτήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς και POS, ώστε να μεταφέρουν εκεί έσοδα (κυρίως μέσω καρτών) από τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Σήμερα περίπου 18.000 εταιρείες Ελλήνων εμφανίζονται ως βουλγαρικές και αποδεδειγμένα το 80% από αυτές είναι περιπτώσεις εικονικής μεταφοράς έδρας για αποκλειστικά φορολογικούς σκοπούς. Οπως αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, πρόκειται για εταιρείες-σφραγίδες, που έχουν μόνο ΑΦΜ, εταιρείες χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα. Απλώς φοροδιαφεύγουν…
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Αφού το υπουργείο Οικονομικών τα έχει διαπιστώσει όλα αυτά, τι κάνει για να περιορίσει το φαινόμενο, τι κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και εν τέλει τι κάνει η κυβέρνηση;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ