Μέτρα 530 εκατ. ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους, νοικοκυριά, αλλά και αισιόδοξες προβλέψεις για πλεονάσματα, ανάπτυξη και ανεργία, καθώς και «δώρα» σε φτωχά νοικοκυριά περιλαμβάνει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή και πρόκειται να βρεθεί το επόμενο διάστημα στο στόχαστρο των δανειστών.
Οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις για πλεόνασμα 3,57% βασίζονται εν πολλοίς στην εφαρμογή των νέων μέτρων που έχουν ψηφιστεί μέσα στο 2017 και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018. Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει αγώνα δρόμου ώστε έως το τέλος του 2017 να επιτευχθεί όχι μόνο ο στόχος του πλεονάσματος 1,75%, αλλά να υπάρξει και ένα υπερπλεόνασμα της τάξεως του 0,46% του ΑΕΠ ώστε να δοθεί κοινωνικό μέρισμα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που σήμερα ζουν μόνο με το Κοινωνικό Εισόδημα αλληλεγγύης των 200 ή των 400 ευρώ τον μήνα συν 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.
Η ανάπτυξη και η ανεργία
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,4%, ποσοστό που αμφισβητούν επιστημονικοί φορείς, αλλά και για μείωση της ανεργίας στο 19% από περίπου 21% που βρίσκεται σήμερα.
Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η μείωση της ανεργίας είναι εφικτή σε έναν βαθμό διότι οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας αφορούν μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση των 400 ευρώ μεικτά τον μήνα.
Ωστόσο, υπάρχουν και θετικά μηνύματα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχουν να κάνουν με την κοινωνική πολιτική όπου προβλέπεται συνολικό ποσό περίπου 1,1 δισ. ευρώ για την κάλυψη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που λαμβάνουν σήμερα περίπου 250.000 οικογένειες (αφορά συνολικά περίπου 700.000 δικαιούχους) και άλλες κοινωνικές παροχές στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φτώχειας.
Οσον αφορά τα μέτρα για τα νοικοκυριά προβλέπεται να μειώσουν τις δαπάνες του κράτους κατά 530 εκατ. ευρώ.
Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των ιατρικών δαπανών είναι ένα μέτρο που όχι μόνο δεν θα συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία το ποσό που έχει προϋπολογιστεί (121 εκατ. ευρώ), αλλά είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής, καθώς ο πολίτης δεν θα έχει κανένα κίνητρο να ζητάει αποδείξεις από τους γιατρούς από εφέτος και για τα επόμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη έκπτωση καταργήθηκε από το 2017 για να φανεί στα έσοδα του κράτους το 2018.
Το μόνο που κατάφερε το υπουργείο Οικονομικών –και αυτό έπειτα από έγκριση που έλαβε από τους θεσμούς –ήταν οι αποδείξεις από γιατρούς και ιατρικές υπηρεσίες νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή διαγνωστικών κέντρων να μετρούν για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Ενα χτίσιμο που γνωρίζουν οι πάντες ότι έχει καλυφθεί από τους πρώτους μήνες του έτους. Κατά συνέπεια, η έκπτωση του 10% αποτελεί πλέον παρελθόν και μένει να φανεί στην πράξη τι θα συμβεί στα έσοδα του προϋπολογισμού.
Καταργείται η έκπτωση
Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική αδικία που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός. Μισθωτοί και συνταξιούχοι, λόγω του ότι κάθε μήνα η Εφορία τούς κάνει παρακράτηση φόρου στην πηγή, είχαν έκπτωση 1,5% στον φόρο, καθώς ουσιαστικά το κράτος προεισέπραττε φόρους έως και 16 μήνες πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Μάλιστα, όταν ο πολίτης χρωστάει στο κράτος, για κάθε μήνα καθυστέρησης εξόφλησης της οφειλής επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,73% (ετησίως 8,75%).
Η έκπτωση του 1,5% στον φόρο παρακράτησης καταργείται από το νέο έτος και έτσι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν πρόσθετη επιβάρυνση που μπορεί να φθάσει σε ετήσια βάση έως και 70-80 ευρώ. Το συνολικό κέρδος που προσδοκά το κράτος από τη συγκεκριμένη κατάργηση ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ.
Αλλο ένα μέτρο που θα επηρεάσει αρνητικά ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είναι η μείωση κατά 50% του ποσού που δίνεται για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα μειωθεί στο μισό η επιδότηση ανά λίτρο (0,25 ευρώ) ή θα υπάρξει συνδυασμός μείωσης των εισοδηματικών κριτηρίων και επιδοτούμενων λίτρων. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να χορηγείται από τις 13 Οκτωβρίου και η τιμή του αναμένεται να κυμανθεί περίπου στο 1 ευρώ ανά λίτρο.
Μείωση του ΕΚΑΣ
Ο προϋπολογισμός προβλέπει εξοικονόμηση δαπανών από τη νέα γενναία μείωση του ΕΚΑΣ, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, φόρο διαμονής στα τουριστικά καταλύματα από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ για κάθε βραδιά, επιβολή φόρου σε όσους εισπράττουν έσοδα από μίσθωση ακινήτων για βραχυχρόνια χρήση (π.x. airbnb), αύξηση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες μέσω νέου τρόπου υπολογισμού (στα έσοδα χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές που έχουν ήδη καταβάλει) κ.τ.λ.
Τι δίνει ο προϋπολογισμός
Περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ προβλέπεται να δοθούν από τον προϋπολογισμό του κράτους σε ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα, 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθούν με τη μορφή κοινωνικού μερίσματα τα προσεχή Χριστούγεννα σε νοικοκυριά που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας. Επίσης μέσα στο 2018 θα δοθούν 760 εκατ. ευρώ για να συνεχίσει το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αλλά και άλλα 320 εκατ. ευρώ μέσω προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και συνοχής, όπως είναι για παράδειγμα τα αντισταθμιστικά μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν ή θα τους κοπεί εντελώς το ΕΚΑΣ.
Μεταξύ των αντισταθμιστικών μέτρων περιλαμβάνονται: η απαλλαγή από φαρμακευτική δαπάνη, η μηνιαία οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και, τέλος, η μηνιαία παροχή στον σύζυγο σε περίπτωση απώλειας ΕΚΑΣ και από τους δύο συζύγους.
Εμειναν και πάλι στα λόγιαοι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας
Κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ που ακούν τις εξαγγελίες των πολιτικών ότι θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας και τελικά δεν αλλάζει τίποτε ή οι όποιες αλλαγές είναι ελάχιστες και άνευ ουσιαστικής σημασίας για την τσέπη των νοικοκυριών.
Και εφέτος λοιπόν τα σενάρια που διοχετεύτηκαν από την Καραγεώργη Σερβίας ήταν πολλά, αλλά στο τέλος οι αλλαγές θα είναι αδιάφορες για την πλειονότητα των ιδιοκτητών αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μειώσεις θα δουν οι πολύτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ ενδέχεται να υπάρξει αποκλιμάκωση των τελών για οχήματα μεγάλου κυβισμού (άνω των 1.929 κ.εκ.) με άδεια κυκλοφορίας πριν από την 1η Ιανουαρίου 2005.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ