Πυρ ομαδόν κατά του νόμου Κατρούγκαλου

Η αποδόμηση του νόμου Κατρούγκαλου συνεχίζεται. Μετά το ξήλωμα των διατάξεων που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων-ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και τις συντάξεις χηρείας - τα οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση -, έρχεται η συνολική αμφισβήτηση της συνταγματικότητας του νόμου.

Η αποδόμηση του νόμου Κατρούγκαλου συνεχίζεται. Μετά το ξήλωμα των διατάξεων που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων-ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και τις συντάξεις χηρείας –τα οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση -, έρχεται η συνολική αμφισβήτηση της συνταγματικότητας του νόμου.
Οι δραματικές μειώσεις σε συντάξεις και παροχές οδήγησαν τους συνταξιούχους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου συζητήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή η πρώτη προσφυγή κατά του νόμου 4387/2016 και των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίεςεπαναϋπολογίζονταικαι περικόπτονται οι κύριες και επικουρικέςσυντάξεις,
Την προσφυγή κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υποστηρίζοντας ότιοιπερικοπέςείναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου, οι συνταξιούχοι θα χάσουν επιπλέον τρεις συντάξεις μέχρι το 2019, από τις μειώσεις των λεγόμενων «προσωπικών διαφορών» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, από την κατάργηση επιδομάτων, το «πάγωμα» των αυξήσεων και την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Οι απώλειες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι με την εφαρμογή των μνημονίων φθάνει το 70% του εισοδήματος, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να απολέσουν επιπλέον τρεις συντάξεις. Η απώλεια αυτή θα προέλθει από τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, από το πάγωμα των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Οι απώλειες
Τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου στα εισοδήματα των συνταξιούχων το επόμενο διάστημα περιγράφει αναλυτικά το Δίκτυο:

1. Οι νέες συντάξεις που εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου θα είναι μικρότερες κατά 30%, όσες δηλαδή λαμβάνουν οι αιτούντες συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά. Η μέση μείωση εκτιμάται στο 12% – 16% για τους νέους συνταξιούχους και τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι εξής ομάδες ασφαλισμένων:
– Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας.
– Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω.
– Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές κατηγορίες.
– Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερο από 30 χρόνια ασφάλισης.
– Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ.

2. Εως 300 ευρώ θα είναι η απώλεια από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019, με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει πλήρης περικοπή της διαφοράς. Με την ήδη ψηφισμένη ρύθμιση παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

3. Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν νέα περικοπή στο ΕΚΑΣ το 2018, καθώς κόβονται άλλα 238 εκατ. ευρώ από το επίδομα και θα πληρωθούν μόλις 85 εκατ. ευρώ για όσους συνεχίσουν να το λαμβάνουν και την επόμενη χρονιά.

4. Το 20% των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (δηλαδή 25.000 επί συνόλου 127.000) αναμένεται να αποδοθούν μειωμένες κατά 10% (του Δημοσίου) έως 20% (του ιδιωτικού τομέα). Η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019. Οι συνολικές μνημονιακές μειώσεις στις επικουρικές φτάνουν συνολικά έως και το 80%.

5. Περίπου 65.000 εκκρεμή εφάπαξ (τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά τις 1/9/2013) θα μειωθούν έως και 20%. Η απονομή θα ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2018.

6. Οσοι συνταξιούχοι έχουν λάβει την κύρια σύνταξή τους κατά την 1/1/2019 θα δουν τις κύριες συντάξεις να μη λαμβάνουν κατά το έτος αυτό καμία ονομαστική αύξηση.

7. Αρχίζουν να εκδίδονται οι πρώτες οριστικές συντάξεις χηρείας με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Ωστόσο, η υπουργός Εργασίας έχει ήδη δηλώσει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον νόμο, καθώς οι πρώτοι υπολογισμοί οδήγησαν σε εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις της τάξεως των 190 και 200 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.