Αναβλητικότητα στην προώθηση αρκετών επενδυτικών πλάνων που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο για να ξεκινήσει η υλοποίησή τους έχουν διαπιστώσει οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις των τραπεζών μετά το καλοκαίρι στις επαφές που έχουν με επιχειρηματίες. Πρόκειται για εταιρικά σχήματα με ικανοποιητική πιστοληπτική διαβάθμιση, τα οποία προγραμμάτιζαν νέα ανοίγματα για τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους τις τελευταίες εβδομάδες το ενδιαφέρον για αξιοσημείωτο αριθμό επενδύσεων που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σχετικά σύντομα και να χρηματοδοτηθούν από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους έχει ξαφνικά μπει στον «πάγο».
«Λίγο η εκκρεμότητα της τρίτης αξιολόγησης, λίγο το ρευστό εγχώριο πολιτικό περιβάλλον, λίγο οι γερμανικές εκλογές και η αναμονή για το νέο κυβερνητικό σχήμα και για τις προθέσεις του οικονομικού του επιτελείου, έχουν επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρήσεις έχουν αναβάλει, τουλάχιστον προς το παρόν, διάφορες κινήσεις τους μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Οι εκτιμήσεις για το 2018
Προσθέτουν πάντως ότι «ακόμη είναι νωρίς για να διατυπωθούν ασφαλείς εκτιμήσεις για το πώς θα πάνε οι νέες εκταμιεύσεις δανείων το 2018». Ωστόσο υπογραμμίζουν πως «εάν οι ίδιες τάσεις συνεχιστούν και το επόμενο δίμηνο, η πιστωτική μεταβολή της επόμενης χρονιάς ενδεχομένως να είναι και χαμηλότερη από τη εφετινή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα οι επιδόσεις των τραπεζών είναι σίγουρα καλύτερες από τις εκτιμήσεις των περισσότερων αρμόδιων στελεχών, όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς που εκπονήθηκαν στα τέλη του 2016. Το 2017 έως τώρα δόθηκαν από το τραπεζικό σύστημα νέα δάνεια για υλοποίηση επενδύσεων περί τα 4 δισ. ευρώ.
Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που καταγράφονται αυτοί οι ρυθμοί στην εταιρική πίστη, γεγονός που συμβάλλει στον περιορισμό της μείωσης του συνόλου των δανειακών υπολοίπων, η οποία συνεχίζεται λόγω της ασθενούς ζήτησης στη λιανική τραπεζική. Επιπλέον, ανακόπτει την πιστωτική συρρίκνωση που προκαλείται από εταιρείες με ισχυρές ταμειακές ροές, οι οποίες προτιμούν να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητά τους για αποπληρωμή μέρους των οφειλών προκειμένου να μειώσουν τα κόστη τους.
Οπως επισημαίνει διευθύνων σύμβουλος συστημικού ομίλου, υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις που έχουν αντέξει την κρίση και καθώς το κλίμα στην οικονομία σταθεροποιείται, μετά το… ρήγμα του 2015, αναζητούν ευκαιρίες τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο «η εμπιστοσύνη εύκολα χάνεται και πολύ αργά ανακτάται. Αρκεί μία λάθος κίνηση αποσταθεροποίησης του κλίματος και ό,τι μπορεί να έχει κερδηθεί μέσα σε έναν χρόνο να χαθεί μονομιάς» προσθέτει η ίδια πηγή.
Το κόστος δανεισμού
Σημειώνεται πάντως πως είναι σημαντικό για την ανάκαμψη της οικονομίας το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού για μεσαία και μεγάλα σχήματα με καλούς ισολογισμούς έχει υποχωρήσει σημαντικά, καθώς κινείται κατά μέσο όρο στο 3,50%-4%.
Κι αυτό διότι όσο πιο μεγάλη είναι μια επιχείρηση τόσο πιο αξιόπιστη θεωρείται. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, στο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου το μέσο κόστος για νέα δάνεια ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε σε 4% περίπου. Αντίστοιχα, στις χορηγήσεις από 250 χιλιάδες έως 1 εκατ. ευρώ έφτασε το 4,90%, ενώ για μικρότερα ποσά το 5,30%. Από την άλλη πλευρά, στους ελεύθερους επαγγελματίες τα μέσα επιτόκια ξεπερνούν το 7%. Οι φθηνότερες νέες χρηματοδοτήσεις, αλλά και η αλλαγή των όρων δανεισμού σε παλαιά δάνεια, έχουν ως αποτέλεσμα το μέσο κόστος στο σύνολο των υφιστάμενων υπολοίπων στην επιχειρηματική πίστη, με διάρκεια εξόφλησης άνω των πέντε ετών, να έχει υποχωρήσει πλέον στο 3,70%.
Προτάσεις για την επενδυτική επανεκκίνηση
Υπέρ της δημιουργίας μιας μόνιμης πλατφόρμας εθνικού διαλόγου όσο και ενός ανεξάρτητου παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση της υλοποίησης και τη συνεχή βελτίωση της Εθνικής Επενδυτικής Στρατηγικής, με τη συνδρομή της Εθνικής Επιτροπής Επενδύσεων, τάχθηκε η καθηγήτρια.
Συνοψίζοντας τις παρεμβάσεις 27 διακεκριμένων πρεσβευτών, ελλήνων και ξένων επενδυτών, επιχειρηματιών, συμβούλων επιχειρήσεων και πανεπιστημιακών στην ημερίδα του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής, η κυρία Κατσέλη παρουσίασε 20+1 προτάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και για την επιστροφή σε βιώσιμους ρυθμούς ανάκαμψης. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε η ίδια, «σήμερα, μετά από 7 χρόνια κρίσης έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επενδυτική επανεκκίνηση στη χώρα».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ