Κανονικά θα συνεδριάσει τοκοινοβούλιο της Καταλωνίας την Δευτέρα, όπως είχε προγραμματιστεί και παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απαγόρευση σύγκλησης της ολομέλειας του τοπικού κοινοβουλίου, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του καταλανικού τμήματος εξωτερικών υποθέσεων.

Βαθαίνοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της πλούσιας βορειοανατολικής περιοχής και στην ισπανική κεντρική κυβέρνηση, ο Ραούλ Ρομέβα δήλωσε στο BBC πως το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας θα λάβει μια απόφαση για την ανεξαρτησία.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα και κατά την οποία οι καταλανοί ηγέτες αναμενόταν να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, έπειτα από τη διεξαγωγή, την 1η Οκτωβρίου, ενός απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την απόσχιση.

«Το κοινοβούλιο θα συζητήσει, το κοινοβούλιο θα συγκληθεί. Θα υπάρξει συζήτηση και αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο Ρομέβα στο BBC απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί τη Δευτέρα. Είπε πως η κρίση θα επιλυθεί με πολιτικά, όχι δικαστικά, μέσα.

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας, Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, ο οποίος διώκετα για «ανταρσία» κατέθεσε σε εθνικό δικαστήριο στη Μαδρίτη το οποίο είναι επιφορτισμένο με υποθέσεις εθνικής ασφάλειας.

Ο Χοσέπ Λουίς Τραπέρο εκλήθη, όπως και οι αναπληρωτές του, καθώς και οι επικεφαλής δύο ενώσεων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, για κατάθεση σε σχέση με τις ταραχές που συνοδεύθηκαν από συλλήψεις και προσαγωγές στην Καταλωνία.

Δίωξη έχει ασκηθεί σε βάρος του Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, της Τερέσα Λαπλάνα, μιας άλλης αξιωματούχου της καταλανικής αστυνομίας, του Ζόρντι Σάντσες και του Ζόρντι Κούσαρτ, προέδρων των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium οι οποίοι κατηγορούνται στο πλαίσιο «έρευνας για ανταρσία» σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη.

Την ίδια στιγμή που η κρίση στην Ισπανία βαθαίνει, συνεχίζονται οι δηλώσεις αναφορικά με το θέμα της Καταλωνίας σε διεθνές επίπεδο. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, ανέφερε σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας θα ήταν «μια τρέλα» και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να πουν στους καταλανούς ηγέτες πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το να διαλυθεί η Ισπανία, δηλαδή ένα κράτος-έθνος (…) ισοδυναμεί με διάλυση της Ευρώπης. Και αν ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας, αύριο θα είναι η Χώρα των Βάσκων και μετά η γαλλική Χώρα των Βάσκων και μετά η Βόρεια Ιταλία και μετά ο πόλεμος» επεσήμανε ο Βαλς, προσθέτοντας ότι: «Θεωρώ πως η Ευρώπη και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να μιλήσουν γι’ αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία, όχι για να γίνουν μεσολαβητές, αλλά για να πουν πως αυτό δεν είναι δυνατό. Δεν μπορεί να υπάρξει ανεξαρτησία για την Καταλωνία».