Η νομική μάχη κατά του νόμου Κατρούγκαλου στο ΣτΕ

Ένας νόμος (Κατρούγκαλου), 32 δικηγόροι να ξιφουλκούν και 2 ώρες καθυστέρηση για την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Ένας νόμος (Κατρούγκαλου), 32 δικηγόροι να ξιφουλκούν και 2 ώρες καθυστέρηση για την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Οι αριθμοί αφορούν τη συζήτηση που έλαβε χώρα την Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με πλήθος διαδηλωτών έξω από το μέγαρο της Πανεπιστημίου.
Το ΣτΕ, στη μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας του, συζήτησε σήμερα τις προσφυγές που είχαν υποβληθεί κατά του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό (αλλά και τον ΕΦΚΑ, τις συντάξεις τα μπλοκάκια), υπό την προεδρία του κ. Νικόλαου Σακελλαρίου, προέδρου του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.
Η καθυστέρηση
Η διάσκεψη ξεκίνησε με δυο ώρες καθυστέρηση, καθώς τέθηκε θέμα εξαίρεσης δυο εκ των εισηγητών –συμβούλων Επικρατείας · τόσο της κυρίας Χρυσικοπούλου, η οποία διετέλεσε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε το νέο ασφαλιστικό νόμο4387/2016, όσο και του κ. Μαρκάτη, ο οποίος ήταν μέλος της Επιτροπής Σοφών. Η Ολομέλεια, με δύο παρεμπίπτουσες αποφάσεις της, έκρινε ότι η κυρία Χρυσικοπούλου είχε τελικά κώλυμα, ενώ ο κ. Μαρκάτης όχι.
Η διάσκεψη
Ενώπιον της Ολομελείας 32 δικηγόροι προέταξαν τα νομικά τους όπλα, κατά τουνέου τρόπου ασφάλισης, των νέων ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και τουΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων ανέρχεται στις 26.
Οι δικηγόροι ζήτησαν να ακυρωθεί ο νόμος (και οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας) ως αντίθετος προς το Σύνταγμα,το πρώτο πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ),το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ,αλλά και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υποστήριξαν συγκεκριμένα ότι παραβιάζει σωρεία διατάξεων του Συντάγματος, όπως και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους πολίτες. Δεν παρέλειψαν να επισημάνουν και την απουσία των προβλεπομένων αναλογιστικών μελετών, από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας.
Στα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν, ήταν και η διαρροή στο εξωτερικό
18.000 γιατρών, ελλείψει προσδοκιών για αξιοπρεπείς συντάξεις.
Ειδική μνεία έγινε για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει 2.750.000 συνταξιούχοι, μετά τις συνεχεία περικοπές των συντάξεων τους. «Το Δημόσιο κάθε χρόνο επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος και προβαίνει σε νέες περικοπές συντάξεων, χωρίς να παράγεται κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά παρ΄ όλα αυτά συνεχίζονται οι περικοπές», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Οι συνήγοροι των αποστράτων τόνισαν τις εκ νέου περικοπές της Κυβέρνησης, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις που έχει εκδώσει η Ολομέλεια για τις αντισυνταγματικέςπερικοπές των συντάξεων των στρατιωτικών που υπάγονται σε ειδικό μισθολογικό καθεστώς, λόγω της ιδιομορφίας του επαγγέλματος και των συνθηκών διαβίωσης τους.

Οι δικηγόροι ζήτησαν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις:
-για τον υπολογισμό της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορώντων απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017.
-Για την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών κ. άλ.
-Για τον «Κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».
Η εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου

Το ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπήθηκε από έξι μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τα οποία υποστήριξανότι το νέο ασφαλιστικό καθεστώς αποσκοπεί στη δημοσιονομική εξυγίανση και έχει δομικό χαρακτήρα. «Ο ασφαλιστικός νόμος εξασφαλίζει το μέλλον των συντάξεων», τόνισαν σε αποστροφή τους, προσθέτοντας ότι σκοπός του ασφαλιστικού νόμου είναι αφενός μεν να υπάρξει πλεόνασμα, αφετέρου δε οι χορηγούμενες σήμερα συντάξεις να είναι πάνω από το κατώτατο όριο της εθνικής σύνταξης, τα 346 ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ έδωσε προθεσμία ενός μηνός (6 Νοεμβρίου 2017) στους συνηγόρους για να καταθέσουν υπομνήματα.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριοέχουν προσφύγει, μεταξύτων άλλων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικόκαι Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών, συνταξιούχων ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.λπ.
Από τη δικαστική αίθουσα πέρασαν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Δημήτρης Στρατούλης καιη τέως πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.