Σκάνερ διαβάζει τα θρεπτικά συστατικά των σιτηρών

Ενα ψωμί που βγαίνει ζεστό από τον φούρνο μπορεί να φαίνεται λαχταριστό, να μυρίζει υπέροχα και να έχει πλούσια

Ενα ψωμί που βγαίνει ζεστό από τον φούρνο μπορεί να φαίνεται λαχταριστό, να μυρίζει υπέροχα και να έχει πλούσια γεύση. Περιέχει όμως πράγματι όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα πρέπει να περιέχει; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι απαραίτητα καταφατική καθώς, όπως ανακαλύπτουν τελευταία οι επιστήμονες, περιβαλλοντικοί παράγοντες αλλά και η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά τις καλλιέργειες μειώνοντας τη διατροφική αξία των τροφίμων. Μια συσκευή έρχεται να προσφέρει μια λύση, δίνοντας στους αγρότες τη δυνατότητα να προσδιορίζουν σε δευτερόλεπτα τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν οι καλλιέργειές τους και, ανάλογα με τα αποτελέσματα, να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα.


Σκανάρισμα στη σοδειά


Η συσκευή, η οποία λέγεται GrainSense, μπορεί να αναλύσει το σιτάρι, τη βρόμη, τη σίκαλη και το κριθάρι σκανάροντας τους σπόρους με διαφορετικές συχνότητες εγγύς του υπέρυθρου φωτός. Μετρώντας την ποσότητα φωτός που απορροφάται από την κάθε συχνότητα μπορεί να προσδιορίσει άμεσα και με ακρίβεια τα επίπεδα πρωτεϊνών, υγρασίας, ελαίων και υδατανθράκων που περιέχουν οι σπόροι. Η βασική τεχνική δεν είναι καινούργια, εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στο εργαστήριο και πολλοί αγρότες τη χρησιμοποιούν για να ελέγχουν την ποιότητα των σοδειών τους. Με το «πέρασμά» της όμως σε μια φορητή και εύχρηστη συσκευή, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο απλά. Ο έλεγχος στο εργαστήριο απαιτεί την αποστολή μεγάλων ποσοτήτων δειγμάτων ενώ τα αποτελέσματα βγαίνουν ύστερα από εβδομάδες. Η φορητή συσκευή κάνει τις αναλύσεις της με ένα δείγμα μόλις 50-100 σπόρων και δίνει τα αποτελέσματά της μέσα σε 5 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα δεδομένα συνδυάζονται με τις γεωγραφικές συντεταγμένες μέσω GPS, ώστε να φαίνεται πού ακριβώς έγινε η μέτρηση, και αποστέλλονται σε μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη.


Χρήσιμες πληροφορίες


Οι δημιουργοί του GrainSense, το οποίο δεν κυκλοφορεί ακόμη στην αγορά και θα παρουσιαστεί στην αγροτική έκθεση Agrotecnica στο Ανόβερο της Γερμανίας τον ερχόμενο Νοέμβριο, υποστηρίζουν ότι η συσκευή τους προωθεί την «έξυπνη» γεωργία για βελτιωμένες αποδόσεις. Εχοντας τη δυνατότητα να έχουν στη διάθεσή τους εύκολα, άμεσα και έγκαιρα τις συγκεκριμένες πληροφορίες, οι αγρότες μπορούν να προσαρμόσουν τις καλλιέργειές τους –αυξάνοντας ή μειώνοντας την ποσότητα των λιπασμάτων, ρυθμίζοντας την άρδευση και ούτω καθεξής –ώστε να έχουν καλύτερες σοδειές.
Αλλοι επιστήμονες επισημαίνουν επίσης ότι οι συσκευές του είδους μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα απέναντι στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στην ποιότητα των τροφίμων μας –επιπτώσεις οι οποίες προς το παρόν αποτελούν αχαρτογράφητο έδαφος. Τον περασμένο Αύγουστο για παράδειγμα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ έδειξαν για πρώτη φορά ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα πρωτεϊνών στις σοδειές των σιτηρών. Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν οι περιβαλλοντικές μεταβολές έχουν και άλλες ανάλογες συνέπειες, όμως η δυνατότητα ελέγχου των θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, υποστηρίζουν αρκετοί ειδικοί, μπορεί να προλάβει σε μεγάλο βαθμό την υποβάθμιση των βασικών τροφίμων μας.
Οι δημιουργοί του GrainSense εξετάζουν ήδη την επέκταση των δυνατοτήτων της συσκευής ώστε να μπορεί να ελέγχει επίσης το καλαμπόκι και το ρύζι ενώ και άλλες εταιρείες έχουν μπει στο παιχνίδι σχεδιάζοντας παρόμοιες συσκευές. Καθώς μάλιστα η τεχνολογία μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί ώστε να ελέγχει τα επίπεδα των πρωτεϊνών σε οποιοδήποτε οργανικό υλικό –όπως π.χ. το κρέας -, οι εφαρμογές δεν περιορίζονται μόνο στις καλλιέργειες και στη γεωργία. Ηδη υπάρχουν σχέδια για ειδικούς αισθητήρες οι οποίοι θα μπορούν να προσαρμόζονται στα κινητά τηλέφωνα επιτρέποντάς μας, με μια απλή κίνηση, πραγματικά να ξέρουμε κάθε φορά τι τρώμε.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.