Παιχνίδια εξουσίας στη δημόσια τηλεόραση

Με λειψό Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται και πάλι η ΕΡΤ μετά την παραίτηση του κ. Διονύση Τσακνή από τη θέση του προέδρου.

Με λειψό Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται και πάλι η ΕΡΤ μετά την παραίτηση του κ. Διονύση Τσακνή από τη θέση του προέδρου. Είχε προηγηθεί η παύση του μέλους κ. Μιχάλη Γρηγορίου με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Ν. Παππά. Η παραίτηση του κ. Τσακνή κλείνει μια θητεία που διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια και χαρακτηρίζεται από ελάχιστο έργο και πολλά παιχνίδια εξουσίας. Τον τελευταίο καιρό άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα εσωτερικά της ΕΡΤ λένε ότι η ατμόσφαιρα στο Ραδιομέγαρο ήταν εκρηκτική και τα φαινόμενα δυσλειτουργίας σχεδόν καθημερινά.
Μεγάλες προσδοκίες
Να θυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα που ο Διονύσης Τσακνής παραιτείται από τη θέση του. Τον περασμένο Αύγουστο είχε και πάλι υποβάλει την παραίτησή του κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι αρμοδιότητες του κ. Τσακνή, ο οποίος ουδέποτε είχε αποδεχθεί τον ρόλο του, ο οποίος στην ουσία είναι περισσότερο διακοσμητικός και λιγότερο εκτελεστικός. Μάλιστα δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η φιλοδοξία του κ. Τσακνή να είναι αυτός που ουσιαστικά διοικεί την ΕΡΤ ήταν η βασική αιτία που οδήγησε τον κ. Λάμπη Ταγματάρχη να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Μετά την απομάκρυνση του κ. Ταγματάρχη ο κ. Τσακνής πίεζε τόσο τον κ. Τσίπρα όσο και τον κ. Παππά να αναλάβει ο ίδιος τα καθήκοντα του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις του για νομοθετική ρύθμιση που θα του έδινε τις υπερεξουσίες τις οποίες επιθυμούσε ήταν τόσο έντονες που είχε φτάσει στο σημείο να διαμηνύει στους αρμοδίους ότι σε περίπτωση που δεν συναινούσαν «θα δεινοπαθούσαν». Κάθε μέρα γινόταν όλο και πιο εμφανές στην πολιτική ηγεσία ότι η τοποθέτηση του κ. Τσακνή στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ ήταν μια κομματική επιλογή η οποία δεν τους «βγήκε». Οταν οι πιέσεις του δεν έφεραν το επιθυμητό σε εκείνον αποτέλεσμα και όταν ανακοινώθηκε η επιλογή του κ. Β. Κωστόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ο κ. Τσακνής απάντησε με ένα μίνι πραξικόπημα, κατά τη διάρκεια του οποίου με εντολή του είχε κλειδωθεί το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ είχε δώσει εντολές στους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του κτιρίου να μην επιτρέπουν στον κ. Κωστόπουλο την πρόσβαση στον 4ο όροφο του Ραδιομεγάρου.
Η αφορμή και η αιτία
Αφορμή για τη δεύτερη παραίτηση του κ. Τσακνή, όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί με ανακοίνωσή του, ήταν σχόλια του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Π. Καλφαγιάννη στην επίσημη εγκατάσταση των νέων μελών του ΔΣ της εταιρείας (Β. Κωστόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και Γ. Θαλασσινού και Χρ. Λεοντή ως μελών) που έγινε την περασμένη Τρίτη, από τον κ. Παππά. Στην παρουσίαση έλαβε τον λόγο ο κ. Καλφαγιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι η ΕΡΤ δεν άνοιξε όπως έπρεπε και κατήγγειλε ότι την τελευταία διετία στη δημόσια τηλεόραση επικρατούν «ρουσφετολογία και εξυπηρέτηση ημετέρων».
Ο κ. Τσακνής στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό» και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε απάντηση στις καταγγελίες του κ. Καλφαγιάννη από τους παρευρισκομένους. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσακνής δεν παρευρέθηκε στην τελετή.
«Τόσο η κυβέρνηση διά των υπουργών της, με επικεφαλής τον κ. Παππά, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ διά του γραμματέα του κ.
Ρήγα εγκατέστησαν και επισημοποίησαν στη χθεσινή φιέστα στην ΕΡΤ τη νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον Π. Καλφαγιάννη. Δικαίωμά τους, αλλά, σε ό,τι με αφορά, καταπώς θα έλεγε και ο μέγας Αλεξανδρινός, «τη εξαιρέσει εμού». Μάταια θα περίμενε κανείς μια στήριξη στο πρόσωπό μου εκ μέρους των παρισταμένων αξιωματούχων, όταν ο εκπρόσωπος του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού άφησε αιχμές για το ήθος και την τιμιότητά μου» αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Τσακνή.
Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τα σχόλια του κ. Καλφαγιάννη ήταν μόνο η αφορμή και ότι ο κ. Τσακνής είχε αποφασίσει να παραιτηθεί μετά την παύση του κ. Γρηγορίου, ο οποίος ανήκε στο «στρατόπεδό» του, και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να ανατραπούν οι ισορροπίες στο ΔΣ της εταιρείας. Βλέποντας ότι δεν έχει πλέον μοχλούς πίεσης μέσα στο Συμβούλιο, άρχισε να βγάζει ανακοινώσεις στις οποίες κατηγορούσε τον κ. Κωστόπουλο για κωλυσιεργία και σημείωνε ότι «η ΕΡΤ κινδυνεύει να μείνει χωρίς πρόγραμμα».
Παλιές παθογένειες
Πάντως το ζήτημα είναι ότι δυόμισι χρόνια μετά την επαναλειτουργία της η δημόσια ραδιοτηλεόραση συνεχίζει με τις παλιές παθογένειες, η πιο σημαντική από τις οποίες είναι ότι με εξασφαλισμένα από το ανταποδοτικό τέλος έσοδα εκατομμυρίων το πρόγραμμα των δημόσιων καναλιών παραμένει εξαιρετικά φτωχό. Από την πλευρά του ο κ. Παππάς, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ευχαρίστησε τον κ. Τσακνή για την προσφορά του στην ΕΡΤ τονίζοντας: «Οι διαφωνίες για την πορεία της δημόσιας τηλεόρασης είναι θεμιτές. Η ΕΡΤ θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία για την πλήρωση της θέσης του προέδρου της και ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου».
Π. Καλφαγιάννης: «Στην εποχή που ζούμε, κανείς δεν θα δεχόταν αύξηση 130%»
Απαντώντας στην ανακοίνωση του κ. Τσακνή η ΠΟΣΠΕΡΤ σημειώνει ότι για άλλη μία φορά ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, ρίχνοντας μελάνι, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. «Ο διχαστικός κ. Τσακνής, αφού δεν κατάφερε να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», παρακινεί τους εργαζόμενους να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Τι εννοεί ο ποιητής; Αφού επί των ημερών του ήθελε να είναι ο μοναδικός ως «δημόσιος φορέας» και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να είναι «τυπικό», όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, και να εγκρίνει αυτά που είχε προαποφασίσει ο ίδιος. Τώρα που φεύγει ξαναρωτάμε: Ποιους εργαζόμενους εννοεί και γιατί τώρα και πώς να πάρουν την τύχη της εταιρείας στα χέρια τους;» αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Χωρίς αμφιβολία ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι ένας σκληροπυρηνικός συνδικαλιστής και οι παρεμβάσεις του έχουν κατά καιρό ξεσηκώσει διάφορες αντιδράσεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι οι διοικήσεις της ΕΡΤ έρχονται και παρέρχονται αλλά ο Καλφαγιάννης μένει. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο ρόλος του στην παραίτηση του προέδρου δεν ήταν τόσο σημαντικός όσο άφησε να εννοηθεί ο κ. Τσακνής με την ανακοίνωσή του.
Περισσότερο σημαντικός ήταν ο ρόλος της ΠΟΣΠΕΡΤ στην απόφαση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ να αποσύρει διάταξη για τη μισθολογική εξομοίωση των μουσικών της ΕΡΤ με εκείνους των άλλων κρατικών ορχηστρών, κάτι που υποστήριζε ο κ. Τσακνής αλλά έβρισκε κάθετα αντίθετους τους συνδικαλιστές. Στην ερώτηση γιατί αντέδρασε σε μια μισθολογική αναβάθμιση των μουσικών της ΕΡΤ τους οποίους και εκπροσωπεί, ο κ. Καλφαγιάννης μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» λέει ότι «κανείς λογικός άνθρωπος στην εποχή που ζούμε δεν θα δεχόταν μια αύξηση αμοιβών της τάξης του 130% για μια ειδικότητα εργαζομένων». Συμπληρώνει ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν είχε εξετάσει ενδελεχώς τις οικονομικές παραμέτρους της συγκεκριμένης διάταξης και τονίζει ότι αν δεχόταν αυτή την αναβάθμιση θα είχε να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των υπόλοιπων ειδικοτήτων της ΕΡΤ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.