Αρωμα από μήλο

Οι δείκτες του σκαλιστού ρολογιού του 17ου αιώνα χτύπησαν δώδεκα φορές.

Οι δείκτες του σκαλιστού ρολογιού του 17ου αιώνα χτύπησαν δώδεκα φορές. Ο τεράστιος πίνακας του Anselm Kiefer με τίτλο «Marie descendant le 3eme jour» τραβούσε τα βλέμματα σαν μαγνήτης. Ο έκπτωτος πρίγκιψ Βλαντίμιρ μού αποκάλυψε ότι δύο πίνακες του Kiefer με σχεδόν ίδιες ονομασίες είχαν πουληθεί μόλις τρία χρόνια πριν από το Sotheby’s. Το κορίτσι ακριβώς δίπλα μου έβγαλε από το τσαντάκι που σχεδίασαν οι Alexander Wang και Judith Leiber έναν μικροσκοπικό κατάλογο του εμβληματικού οίκου δημοπρασιών.
Λίγες μόλις ώρες πριν, το Sotheby’s στο πλαίσιο της διεθνούς εικαστικής έκθεσης Frieze πραγματοποίησε δείπνο προς τιμήν του designer Γουάιτ Γουίκ ο οποίος σχεδίασε τα καινούργια, αγαπημένα κατακόκκινα λεωφορεία της βρετανικής πρωτεύουσας. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η γκαλερί «Gagosian» διοργάνωσε lunch για τον Μπράις Μάρντεν, τον καλλιτέχνη ο οποίος είχε αγοράσει στο παρελθόν τρία σπίτια στην Υδρα. Ενιωσα ένα ισχυρό κύμα συγκίνησης να με κυριεύει.
Η χρεοκοπημένη Ελλάς εξακολουθεί να γοητεύει σημαντικές προσωπικότητες οι οποίες επενδύουν τα χρήματά τους στις αγορές παραδοσιακών κατοικιών σε νησιά του Αργοσαρωνικού και μινιμαλιστικού ύφους επαύλεων στη Mykonos. Καταριανός προσκεκλημένος επισήμανε ότι ίσως τελικά οι ξένοι αγοράζουν αποκλειστικά και μόνο mansions στα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά. Οι συμπατριώτες του και η εταιρεία η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα του εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα «πάγωσαν» ως γνωστόν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες. Η χώρα μας συνεχίζει να θυμίζει τη Σταχτοπούτα που έσπευσε να εξαφανιστεί προτού οι δείκτες του ρολογιού χτυπήσουν δώδεκα. Τελικά όμως μεταμορφώθηκε σε νεροκολοκύθα…
Η apple season, η Ευγενία, το πάρτι με… Λε-Πα
Το φως από τα καντηλέρια στο διαμέρισμα επί της Park Lane έπεφτε πάνω στο Christofle ασημένιο punch μπολ. Αυτή είναι η δημοφιλής peak apple season για τους Αγγλους αλλά και τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής εφοπλιστικής παροικίας στη βρετανική πρωτεύουσα. Προσπαθώ να σβήσω από το μυαλό μου την εικόνα της Ελλάδας-Cinderella.
Ο καταριανός businessman όμως δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο. Συνεχίζει να συνομιλεί με έλληνα βιομήχανο. Του εκμυστηρεύεται ότι οι συμπατριώτες του επενδυτές έχουν ήδη ανακαλύψει καινούργιες, άκρως ελκυστικές χώρες για να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Κοιτάζω και πάλι τους δείκτες του ρολογιού. Η Ευγενία Νιάρχου μαζί με τις στενές της φίλες Μαργαρίτα Μισόνι, Μπιάνκα Μπραντολίνι και Νουρ Φαρς ειδοποιούν την κόρη του έλληνα αμφιτρύωνα ότι προσγειώθηκαν στο Λονδίνο, προερχόμενες από το Παρίσι. Η σύζυγος του οικοδεσπότη μού περιγράφει με λεπτομέρειες ένα private πάρτι γενεθλίων το οποίο πραγματοποιήθηκε με «φόντο» τις λαμπερές βουνοκορφές της Εκάλης. Ο Γιώργος Μουνδρέας προσκάλεσε καλούς φίλους στο Ekali Club με αφορμή τα γενέθλιά του μερικά βράδια πριν.
Ο George συμπλήρωσε τα 40 του χρόνια, έχοντας πάντα στο πλευρό του τη σύζυγό του Χριστίνα Λεντούδη, η οποία είχε επιλέξει για την περίσταση μαύρο-χρυσό one shoulder φόρεμα. Η οικοδέσποινα της κατοικίας στην Park Lane μού αποκάλυψε ότι αν και δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τον λαοφιλή αοιδό Λευτέρη Πανταζή ένιωσε να διασκεδάζει με τα τραγούδια του. Ο Λε-Πα κατόρθωσε να ξεσηκώσει με το κλασικό άσμα «Το ωραιότερο πλάσμα του κόσμου» τους καλεσμένους του ζεύγους Μουνδρέα. Αχ, ο sweet, sweet Λε-Πα. Η Ρόζμαρι Χατζηιωάννου ήταν μια κομψή παρουσία στο πλευρό του συζύγου της Πόλι. Εκεί ήταν επίσης τα ζεύγη Φραγκίσκου Κανελλάκη, Παύλου Ανδρεάδη, Γιάννη Μαρτίνου, Δημήτρη Δαλακούρα, η Αλεξάνδρα Ποταμιάνου και αρκετοί ακόμα…
Το Big Apple υποδέχθηκε τη Μαριάννα
Σκέφτομαι ότι υπάρχουν ακόμη προσωπικότητες οι οποίες έχουν την ικανότητα να «γοητεύουν» τα πλήθη χωρίς να δραστηριοποιούνται στον χώρο της πολιτικής. Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι μία από αυτές. Η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO ταξίδεψε την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για μια σημαντική εκδήλωση. Η κυρία Βαρδινογιάννη, μια διεθνής προσωπικότητα για το μεγάλο κοινωνικό της έργο, μονοπώλησε το ενδιαφέρον ηχηρών ονομάτων της παροικίας μας αλλά και απλών Ελλήνων οι οποίοι κατοικούν στις ΗΠΑ. Η international Μαριάννα τιμήθηκε από την «Ελληνική Πρωτοβουλία» (The Hellenic Initiative) στη διάρκεια του 5ου ετήσιου επίσημου δείπνου. (Στο ίδιο δείπνο βραβεύθηκε επίσης ο Γιώργος Λογοθέτης της Libra Group.)
Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» τιμήθηκε για την προσφορά της με το βραβείο της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος μίλησε σε πολυπληθές ακροατήριο για το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη. Το βραβείο παρέδωσαν στην ίδια οι επικεφαλής της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» George Stamas και Andrew N. Liveris. Η κυρία Βαρδινογιάννη είχε στη συνέχεια ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο. Επισκέφθηκε επίσης τον ελληνορθόδοξο ιερό ναό του Αγίου Νικολάου ο οποίος βρίσκεται στο Ground Zero. Ο Father Alex Karloutsos την ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών και τη δομή του ναού που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη δήλωσε συγκλονισμένη από την αγάπη με την οποία περιβάλλουν οι ομογενείς μας τη μακρινή πατρίδα…
Το bar κάτω από τα αστέρια, η Μελάνια, το ζεύγος Τσίπρα
Τα glossy αρωματικά κομμάτια μήλου «επιπλέουν» στην επιφάνεια του βαρύτιμου Christofle. Ο έκπτωτος πρίγκιψ Βλαντίμιρ και η Θέκλα αναχωρούν το επόμενο πρωινό για το Big Apple. Το εικαστικό και επιχειρηματικό σκηνικό «μεταφέρεται» τις επόμενες εβδομάδες στη Μητρόπολη του πλανήτη. Οι στενοί μου φίλοι έχουν ήδη κλείσει δωμάτια στο hotel «Public», το νέο big project του Ian Schrager, σαράντα χρόνια μετά το θεαματικό «Studio 54». Η Μελάνια Τραμπ συνήθιζε να επισκέπτεται το avant-garde «Public Art Space» αλλά και το εντυπωσιακό bar στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου. Στο rooftop bar απολάμβαναν κοκτέιλ σαμπάνιας δύο γνωστά ζευγάρια της παροικίας μας.
Το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο (17 Οκτωβρίου) έχει δημιουργήσει μια μικρή «αναταραχή» στις τάξεις κραταιών ελλήνων επιχειρηματιών της νεότερης γενιάς. Κάποιοι από αυτούς θα μετακομίσουν για λίγα μόνο εικοσιτετράωρα στην Ουάσιγκτον, εκεί όπου θα βρίσκεται το ελληνικό πρωθυπουργικό ζεύγος. Τι «εκπλήξεις» άραγε επιφυλάσσει ο πληθωρικός Ντόναλντ στον Αλέξη; Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Τραμπ προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ διατηρούσε φιλικές σχέσεις με έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι είχαν αγοράσει πανάκριβα διαμερίσματα στον ολόχρυσο «Trump Tower» της Πέμπτης Λεωφόρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.