Ο Ευθύμης Φιλίππου στη Θεσσαλονίκη

H «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη,

H «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη, το «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;» του Μάικ Νίκολς, η «Μάρθα» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, το «Στάσου πλάι μου» του Ρομπ Ράινερ, ο «Χασάπης» του Κλοντ Σαμπρόλ, η «Συνομιλία» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το «Βίντεο του Μπένι» του Μίκαελ Χάνεκε, το «Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρηση κινούμενος στόχος» Τζον Γκλεν, ο «Μπάρι Λίντον» Στάνλεϊ Κιούμπρικ και ο «Βασιλιάς για μια νύχτα» του Μάρτιν Σκορσέζε, είναι H «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη, το «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;» του Μάικ Νίκολς, η «Μάρθα» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, το «Στάσου πλάι μου» του Ρομπ Ράινερ, ο «Χασάπης» του Κλοντ Σαμπρόλ, η «Συνομιλία» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το «Βίντεο του Μπένι» του Μίκαελ Χάνεκε, το «Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρηση κινούμενος στόχος» Τζον Γκλεν, ο «Μπάρι Λίντον» Στάνλεϊ Κιούμπρικ και ο «Βασιλιάς για μια νύχτα» του Μάρτιν Σκορσέζε, είναι δέκα από τις αγαπημένες ταινίες του συγγραφέα και σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου και από μόνες τους απαρτίζουν ένα ειδικό πρόγραμμα του 58ου φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2 –12 Νοεμβρίου).

Πρόκειται για το πρόγραμμα CARTE BLANCHE ,όπου ένας καλλιτέχνης επιλεγμένος από το φεστιβάλ φτιάχνει μια λίστα αγαπημένων του ταινιών, «μια λίστα τελείως υποκειμενική και καθόλου ψύχραιμη – όσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο» όπως αναφέρει ο ίδιος ο Φιλίππου. «Δεν υπήρχε περιορισμός στα είδη, τις χρονολογίες, την προέλευση. Ήταν δύσκολο, ευχαριστώ όμως πολύ».
Ως γνωστόν ο Ευθύμης Φιλίππου τον περασμένο Μάιο βραβεύθηκε μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο στο Φεστιβάλ Καννών για το σενάριο της ταινίας «The Killing of a Sacred Deer».Ενα από τα πολλά βραβεία που έχει κερδίσει. Το ίδιο βραβείο κέρδισε για τις «Αλπεις» στο φεστιβάλ Βενετίας, ενώ υΥπήρξε επίσης υποψήφιος για το Όσκαρ για τον «Αστακό» (μαζί με τον Λάνθιμο). Και φυσικά, ο «Κυνόδοντας» που ο Φιλίππου είχε επίσης γράψει μαζί με τον Λάνθιμο έφτασε ως τις υποψηφιότητες των Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας έχοντας πρώτα βραβευτεί στο πρόγραμμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.