Μπαράκ Ομπάμα, Μητέρα Τερέζα, Σου Κιι, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Νέλσον Μαντέλα, Μαλάλα Γιουσαφάι, Χένρι Κίσινγκερ, UNICEF, Διεθνής Αμνηστία. Τι ενώνει και τι χωρίζει τα πρόσωπα και τις οργανώσεις αυτές; Το Νόμπελ Ειρήνης. Ένα βραβείο, κοινός παρονομαστής, που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην ιστορία του: από κύματα υποστήριξης των βραβευθέντων έως και διεθνή κατακραυγή.

Ποιος ήταν ο Νομπέλ;

Ο Άλφρεντ Νομπέλ γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1833 στη Σουηδία. Από μικρός διδάχθηκε τις βασικές αρχές της μηχανικής, τις οποίες και εξέλιξε, αναπτύσσοντας γνωστές πατέντες, όπως αυτές της ανακάλυψης της δυναμίτιδας και του πυροκροτητή.

Απεβίωσε στις 10 Δεκεμβρίου 1896 και άφησε το 94% της περιουσίας του στο Ίδρυμα Νομπέλ, το οποίο και απονείμει κάθε χρόνο από το 1901 τα ομώνυμα βραβεία, που θεωρούνται πλέον η σπουδαιότερη τιμητική διάκριση στον κόσμο.

Στη διαθήκη του, ο Νομπέλ τόνισε ότι το βραβείο αυτό πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr