Το ορατό πλέον ενδεχόμενο οι εκλογές να μην πραγματοποιηθούν στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί, 5 και 12 Νοεμβρίου, αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα, πιθανότατα τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, δεν φαίνεται να προκαλεί προβλήματα στη διαδικασία εκλογής του επικεφαλής του νέου σχήματος της Κεντροαριστεράς. Αντιθέτως αναταράξεις προκαλεί η νέα πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία που προκαλεί δυσφορία στη Χαρ. Τρικούπη. Την Τετάρτη συνεδριάζει το συμβούλιο αρχηγών της ΔΗΣΥ για να εξετάσει τις πολιτικές εξελίξεις αλλά αναμένεται να συζητήσει και την πορεία της διαδικασίας προς τη συγκρότηση του νέου φορέα.
Αποδεκτή από όλους μια μικρή αναβολή των εκλογών
Η Φώφη Γεννηματά αν και επαναλαμβάνει σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις της ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους επιτελείς της, δεν θα είχε αντίρρηση για μια εύλογη χρονικά μετάθεση των εκλογών. Μάλιστα στη Χαρ. Τρικούπη που εκτιμούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν καλύτερα τον οργανωτικό και πολιτικό τους σχεδιασμό. Η αναβολή των εκλογών για λίγες εβδομάδες φάνταζε το πιο πιθανό σενάριο από τη στιγμή που η wind στην αρχική της πρόταση ανέφερε ότι θα ήταν έτοιμη 45 ημέρες μετά από την υπογραφή της σύμβασης. Υπήρξε προσπάθεια να συμπιεστεί ο χρόνος αλλά όπως φαίνεται η επιτροπή Αλιβιζάτου, θα κληθεί να συζητήσει την μετάθεση των εκλογών. Στην σημερινή της συνεδρίαση η επιτροπή θα συζητήσει για τη ψήφο των αποδήμων αλλά και για ένα πλαίσιο κανόνων διαφάνειας και ισοτιμίας για την προβολή των υποψηφίων.
Επιστολή Θεοδωράκη για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία
Σε αντίθεση με το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, οι επιτελείς της κυρίας Γεννηματά, εμφανίζονται απορριπτικοί και στη νέα πρωτοβουλία Θεοδωράκη για την εξ αποστάσεως ψήφο. Το Ποτάμι, όπως είχε δεσμευθεί ο εκπρόσωπος του στην επιτροπή, κατέθεσε πρόταση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία «που θα διευρύνει σημαντικά την εκλογική βάση» και που, όπως σημειώνει, «δεν μεταβάλλει καθόλου το χρονοδιάγραμμα των εκλογών και δεν επιφέρει πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις και βέβαια εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας».Ως ψηφιακή κάλπη προτείνεται να χρησιμοποιηθεί το λογισμικό ΖΕΥΣ του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).
Ο κ. Θεοδωράκης απέστειλε την πρόταση του στους συνυποψηφίους του αλλά και στους αρχηγούς των κομμάτων της ΔΗΣΥ, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ζητώντας «να συμφωνήσουμε σε τυχόν τροποποιήσεις και να κάνουμε μαζί το επόμενο γενναίο βήμα». Παράλληλα, χθες, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των Κινήσεων Πολιτών, που τάσσονται σταθερά υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Είναι φανερό ότι ο κ. Θεοδωράκης επιχειρεί να καταγραφεί ένα μέτωπο υποψηφίων αλλά και κομμάτων της ΔΗΣΥ, υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας με στόχο όπως λέγεται «η μη διεξαγωγή της να χρεωθεί στη Φώφη Γεννηματά και στο φόβο της μπροστά στη διεύρυνση της εκλογικής βάσης που θα καταστήσει ακόμα πιο αμφίρροπη την εκλογική μάχη».
Χαρ. Τρικούπη: «Η συζήτηση έχει λήξει. Αποτρέψαμε ψηφοφορία – φιάσκο»
Η προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην κυρία Γεννηματά προκειμένου να αποδεχθεί την εξ αποστάσεως ψήφο, δεν φαίνεται να έχει τύχη. Η Χαρ. Τρικούπη παραμένει αμετακίνητη στη θέση της ότι «το θέμα έχει λήξει», ενώ το ενδεχόμενο να υπάρξει μέτωπο των άλλων υποψηφίων εναντίον της, δεν φαίνεται να προβληματίζει τους επιτελείς της. «Ότι κόστος ήταν να πάρουμε σε αυτή την ιστορία το πήραμε» αναφέρουν, «ας κάνουν ότι θέλουν εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας» αναφέρουν. Τονίζουν μάλιστα ότι από αυτή την ιστορία δεν θα έχουν μόνο κόστος αλλά και όφελος αφού η στάση τους είναι αυτή που «δεν επιτρέπει τον διασυρμό και την αποπολιτικοποίηση της διαδικασίας». «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κόστος επειδή αποτρέψαμε μια διαδικασία – φιάσκο» «ούτε επειδή εμποδίσαμε να βγάλει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ο..Παπάς» υπογραμμίζουν.
Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι την Τετάρτη το βράδυ οι εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν λήξει καθώς εκτός των άλλων διαπιστώνουν ότι η επικέντρωση στις κόντρες για τα διαδικαστικά, «επέφερε μια μείωση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τη διαδικασία».
Συνεδριάζει το συμβούλιο αρχηγών της ΔΗΣΥ
Την Τετάρτη στις 4 είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση των αρχηγών κομμάτων και των επικεφαλής των κινήσεων της ΔΗΣΥ. Όπως μεταδίδεται την συνεδρίαση θα απασχολήσουν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα διαδικαστικά θέματα της εκλογής αρχηγού στο νέο φορέα. Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το κεντρικό συντονιστικό συμβούλιο της ΔΗΣΥ.
Κινητικότητα υποψηφίων
Την Κόρινθο επισκέπτεται η Φώφη Γεννηματά και θα μιλήσει το απόγευμα σε συγκέντρωση στο δημοτικό θέατρο της πόλης. Χθες, από τη Χαλκίδα η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι «δεν πρόκειται να βολευτούμε με μια μικρή άνοδο των ποσοστών μας, γιατί δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα των άλλων, ο ρόλος μας είναι αυτόνομος, αυτοδύναμος, αυτοτελής». « Όσοι βλέπουν στο μέλλον της Κεντροαριστεράς το ρόλο του βολικού κυβερνητικού εταίρου και όσοι με πονηριά μας τοποθετούν προς τη μια ή την άλλη μεριά, θα διαψευστούν. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς, να αποδυναμώσουμε τόσο την πλαστή Αριστερά του κ. Τσίπρα, όσο και τη γνήσια Δεξιά του κ. Μητσοτάκη» ανέφερε. Στο επιτελείο της κυρίας Γεννηματά επικρατεί ικανοποίηση για την ομιλία στο Κάραβελ όπου έδωσαν το «παρών» περί τα 700 στελέχη. Ανάμεσα τους οι βουλευτές Α. Λοβέρδος, Β. Κεγκέρογλου, Δ. Κρεμαστινός, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Γ. Αρβανιτίδης, Θ. Παπαθεοδώρου, Γ. Κουτσούκος, Κ. Μπαργιώτας, Μ. Τζελέπης αλλά και οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Θ. Τσούρας, Κ. Σφυρίου, Χ. Πολυζωγόπουλος, Π. Κουκουλόπουλος.
Στους νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Αργολίδας, περιόδευσε την Τρίτη ο Γιώργος Καμίνης.
Επίσκεψη σε οινοποιεία της περιοχής της Νεμέας, μιας περιοχής που παράγει ορισμένα από τα καλύτερα κρασιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο πραγματοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Συναντήθηκε με τους οινοποιούς και συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης, πριν από δύο χρόνια, να επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, «μέτρο που τελικά αποδείχθηκε αποτυχημένο». Την Πέμπτη ο κ Ανδρουλάκης θα επισκεφθεί το Δήμο Ελευσίνας και την Παρασκευή θα μεταβεί στη Κρήτη όπου και θα πραγματοποιήσει ομιλίες και συναντήσεις με φορείς στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.
Στην Ήπειρο θα συνεχίζει τις περιοδείες του ο Γ. Μανιάτης. Θα επισκεφθεί την Ηγουμενίτσα, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα και την Άρτα, και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με παραγωγικούς, κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς των περιοχών. Ο κ. Μανιάτης μιλώντας στο συνέδριο της ΗΑΕΕ, κατέθεσε πρόταση για την ανάδειξη της χώρας σε βάση άμεσης τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης και αναβάθμισης των εξεδρών γεωτρήσεων όλης της Μεσογείου, μέσα στην επόμενη πενταετία. Τόνισε την ανάγκη συγκρότησης ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας σε συνεργασία με την Κύπρο, παρατηρώντας ωστόσο ότι στα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η στασιμότητα απαξιώνει τον τομέα της έρευνας των υδρογονανθράκων
Στο εξωτερικό θα βρεθεί ο Απόστολος Πόντας και τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί πόλεις της περιφέρειας όπου θα συναντηθεί με υποστηριχτές του.
Θεοωράκης: Πρόταση για διεξαγωγή εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου του νέου φορέα
Η πρόταση αφορά στη διεξαγωγή εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας παράλληλα με την ψηφοφορία σε παραδοσιακή κάλπη. Έτσι, πολίτες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να προσέλθουν στην παραδοσιακή κάλπη θα μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά από τον υπολογιστή τους ή το tablet τους.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία που προτείνεται:
(α) είναι απολύτως συμβατή με τις τεχνολογικές λύσεις που έχει ήδη προκρίνει η Επιτροπή υπό τον Καθηγητή Ν. Κ. Αλιβιζάτο,
(β) δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό,
(γ) δεν απαιτεί επιπλέον χρόνο.
Διαδικασία ηλεκτρονικής προεγγραφής
Η διαδικασία της ηλεκτρονικής προεγγραφής είναι υποχρεωτική για όσους θέλουν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως.
Για να ολοκληρωθεί απαιτούνται τρία βήματα:
Βήμα 1ο
• Καταχώρηση ονόματος, επωνύμου, ονόματος πατρός και έτους γεννήσεως στη σελίδα προεγγραφής που θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαδικασιών (ΑΕΔΔ).
• Αυτόματη αναζήτηση του ειδικού εκλογικού αριθμού από τον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, ώστε να διασταυρώνεται ότι ο αιτών είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο που χρησιμοποιείται στις εθνικές εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται η πρώτη ταυτοποίησή του.
• Έλεγχος ταυτοποίησης τουλάχιστον 1600 σημείων για VPN’s, smartDNSproxies, spoofing (δηλαδή προσπάθειες εξαπάτησης του συστήματος μέσω απόκρυψης πραγματικής IP). Αποκλεισμός από το σύστημα εγγραφών που δεν πληρούν τα κριτήρια.
Βήμα 2ο
• Υποχρεωτική καταχώρηση email, κινητού τηλεφώνου και διεύθυνσης κατοικίας (δεν επιτρέπεται η χρήση του ίδιου αριθμού κινητού τηλεφώνου και του ίδιου email από δεύτερο πρόσωπο). Επαλήθευση κινητού και email με αντίστοιχη αποστολή κωδικών PIN. Αποκλεισμός από το σύστημα όσων εγγραφών οι αριθμοί κινητών και emails δεν επαληθεύονται.
• Διασταύρωση στοιχείων κινητού τηλεφώνου με τα προσωπικά στοιχεία που έχει αποθηκευμένα ο καθολικός πάροχος τηλεφωνικού καταλόγου. Σε περίπτωση που αυτά δεν συμπίπτουν (γιατί για παράδειγμα το τηλέφωνο είναι εταιρικό), η προεγγραφή δεν ακυρώνεται, αλλά κρατείται ως στοιχείο για τον τελικό έλεγχο.
Βήμα 3ο
• Πληρωμή μέσω κάρτας ή PayPal.
Δεν επιτρέπεται η χρήση της ίδιας κάρτας ή λογαριασμού PayPal για περισσότερες από 3 πληρωμές.
Δεν επιτρέπεται η πληρωμή με κάρτα ή λογαριασμό PayPal που προέρχεται από χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΟΣΑ.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και των τριών βημάτων η προεγγραφή έχει πραγματοποιηθεί.
Έλεγχοι ταυτοποίησης
Όταν μια εγγραφή δεν πληροί, κατά την κρίση του συστήματος, τις προϋποθέσεις ασφαλείας, η εγγραφή αυτή πριν ακυρωθεί παραπέμπεται σε μη αυτοματοποιημένους ελέγχους ταυτοποίησης χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία.
Οι έλεγχοι αυτοί είναι:
(i) Ταυτοποίηση μέσω τηλεφώνου
Αυτός ο τρόπος ταυτοποίησης είναι όμοιος με εκείνον που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τηλεφωνικές συναλλαγές
(ii) Ταυτοποίηση μέσω βιντεοκλήσης
Ο αιτών δείχνει την ταυτότητά του στην κάμερα του υπολογιστή του συνομιλώντας με συνεργάτη της ΑΕΔΔ. Η διαδικασία της ταυτοποίησης ολοκληρώνεται με την αντιπαραβολή των στοιχείων της αίτησης με τα στοιχεία της ταυτότητας.
Δεδομένου ότι η πλαστοπροσωπία αποτελεί ποινικό αδίκημα και ότι ενδεχόμενη λαθροχειρία θα αφήσει πολλά και σημαντικά ίχνη, όπως για παράδειγμα τα στοιχεία της πληρωμής, το ενδεχόμενο απόπειρας απάτης είναι μηδαμινό.
Διαδικασία εξ αποστάσεως ψηφοφορίας
Ως ψηφιακή κάλπη προτείνεται να χρησιμοποιηθεί το λογισμικό ΖΕΥΣ του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).
Το Ζευς εξασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου, καθώς οι ψήφοι έρχονται στο σύστημα κρυπτογραφημένες (από τη συσκευή του ψηφοφόρου), ενώ το σύστημα δεν έχει πρόσβαση στα κλειδιά αποκρυπτογράφησης της εφορευτικής επιτροπής. Η αποκρυπτογράφηση από την εφορευτική επιτροπή γίνεται σε εξωτερικούς υπολογιστές και όχι στο κεντρικό σύστημα Ζευς.
Σημειώνεται ότι οι προεγγραφές των πολιτών που θα αποκτήσουν το δικαίωμα να μετάσχουν στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία δεν γίνονται μέσω ΕΔΕΤ. Ο εκλογικός κατάλογος θα καταρτισθεί από την Επιτροπή (όπως περιγράφηκε παραπάνω) και θα παραδοθεί προς χρήση στο ΕΔΕΤ.
Ημέρα ψηφοφορίας
Την ημέρα της ψηφοφορίας, και κατά τις ίδιες ώρες που θα παραμένουν ανοιχτές οι παραδοσιακές κάλπες, ο ψηφοφόρος που έχει προεγγραφεί ηλεκτρονικά:
• Λαμβάνει στο δηλωθέν e-mail έναν σύνδεσμο, ο οποίος τον οδηγεί σε σελίδα όπου θα πρέπει να συμπληρώσει έναν 6ψήφιο κωδικό
• Ταυτόχρονα, ο κωδικός αυτός θα αποστέλλεται με SMS στο δηλωθέν κινητό
• Μόλις εισαχθεί ο κωδικός (εντός ενός μικρού χρονικού διαστήματος), ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στην ψηφιακή κάλπη και ψηφίζει.
• Στο e-mail του έρχεται και το μήνυμα επιβεβαίωσης ψήφου.
Επεξηγηματικό παράρτημα για το σύστημα Ζευς.
• Το Ζευς έχει αναπτυχθεί σε ανοιχτό κώδικα, έτσι ώστε να μπορεί να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά του από οποιονδήποτε εμπειρογνώμονα.
• Το ΕΔΕΤ μπορεί να διαθέσει το σύστημα Ζευς, χωρίς χρέωση.
• Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας έχει κρίνει ότι διασφαλίζει το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας και τη μυστικότητα της ψήφου.
• Το Ζευς έχει με αξιοπιστία χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε 565 εκλογές πανεπιστημιακών αρχών, με συμμετέχοντες δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, χωρίς ποτέ να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα ασφάλειας και δυνατοτήτων.
Παντελής Αβραμίδης, μέλος της ΑΕΔΔ
Αλέξανδρος Κατσαντώνης, δικηγόρος
Παναγιώτης Γαλάνης, προγραμματιστής λογισμικού