Αναπροσαρμογή στρατηγικής για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους προχωρούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή την έναρξη της νέας

Σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους προχωρούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και στη σκιά των μηνυμάτων που φθάνουν από τον κύκλο των εταίρων και των πιστωτών ότι δεν θέλουν πολιτική αναταραχή, αποσταθεροποίηση και πρόωρες εκλογές. Η προ ημερών κίνηση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για εκλογές το 2019, προκάλεσε ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου και εκνευρισμό στις τάξεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο και σε κομβικά σημεία της κυβέρνησης είναι κυρίαρχη η άποψη ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει τόσους πολλούς συμμάχους που θέλουν ομαλή πορεία και να κλείσει θετικά ο φάκελος Ελλάδα, αν και υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά ως προς την επόμενη μέρα, κυρίως μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ μη έχοντας επαρκή πληροφόρηση από τον κύκλο των πιστωτών προσπαθεί να διαγνώσει τι επιδιώκουν και ποιες είναι οι προθέσεις τους, ενώ με αρνητική έκπληξη υποδέχθηκαν την τοποθέτηση Ντάισελμπλουμ. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε δημόσια προχθές από το βήμα του Harvard Business School, Club of Greece, ότι είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας και δεν είναι δουλειά κανενός να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για εκλογές.

Σε αυτό το κλίμα ο Πρωθυπουργός που πληροφορήθηκε με ικανοποίηση χθες βράδυ στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου συμμετείχε στην 1η τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, την απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό (σ.σ. γίνεται μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης μεταδίδουν κύκλοι της κυβέρνησης) θα επιχειρήσει να βρεθεί ξανά κοντά με τους απογοητευμένους ψηφοφόρους οι οποίοι αν και τον ψήφισαν, εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι.

Ο στόχος προφανής: να διατηρήσει τις πολιτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζει μια ιδιαίτερα προβληματική εικόνα στις μετρήσεις. Με σύμμαχο την στήριξη των εταίρων και πιστωτών που δεν θέλουν πολιτική αναταραχή, αποσταθεροποίηση και πρόωρες εκλογές ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αλλάξει το κλίμα και από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.

Το κρίσιμο ποιοτικό στοιχείο όμως που προκύπτει από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων (και στο οποίο στέκεται ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο) είναι το ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αν και δηλώνει απογοητευμένο, εντούτοις φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής και να μην δηλώνουν τη μετακίνησή τους σε άλλο πολιτικό χώρο, ενώ εστιάζουν στη χαμηλή συσπείρωση.

Βασικά συστατικά του κυβερνητικού σχεδίου είναι η ελπίδα, αλλά και το επιχείρημα ότι η κανονικότητα επιστρέφει και το τέλος των μνημονίων είναι κοντά, σε συνδυασμό με την προσδοκία για ανάπτυξη και για καλύτερη καθημερινότητα με προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων.

Από την άλλη πλευρά η στρατηγική της ΝΔ θα εστιαστεί σε τρεις άξονες: α) στην ελπίδα της αλήθειας, όπως λένε: Αυτό αφορά τη σύγκριση αξιοπιστίας μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα. Σύμφωνα με τους επιτελείς της Πειραιώς η σύγκριση υπέρ του αρχηγού της Ν.Δ. είναι συντριπτική και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία στα οποία η Ν.Δ. θα επενδύσει. β) θα μεταδίδεται ότι η ΝΔ θα δουλέψει για τα συμφέροντα των πολλών και γ) ο λόγος της θα είναι αισιόδοξος και ενωτικός

Ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες τις περιοδείες του, με βασικό σταθμό τη Θεσσαλία όπου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα γίνει μια ακόμα περιφερειακή συνδιάσκεψη για την ανάπτυξη. Το βασικό επιχείρημα θα είναι η νέα σελίδα που ανοίγει για τη χώρα μετά τα μνημόνια, ενώ ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης ήδη προωθεί το μήνυμα ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά με τον περιορισμό του με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.

Αντίθετα, η ΝΔ θα επιμείνει ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί από την κυβέρνηση ΑΝΕΛ- ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. θα συνεχίσουν να επενδύουν στο θέμα Πάνου Καμμένου, θεωρώντας πως τραβάει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό στον πάτο) για νέα μέτρα. Για το επόμενο διάστημα σχεδιάζονται πολλές παρεμβάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για θέματα «που αφορούν τους πολλούς», αλλά και επισκέψεις του σε χώρους εργασίας, μικρές επιχειρήσεις, αγροτικές περιοχές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.