Νομοθετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία υβριδικών έργων παραγωγής ενέργειας με παράλληλη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με πιλότο τα παραδείγματα της Τήλου και της Ικαρίας επιδιώκεται η χάραξη μιας στρατηγικής για τη μετάβαση των νησιών σε μια εποχή απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης _ μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διενεργηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την τεχνική υποστήριξη του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας _ πιλοτικών έργων σε δύο νησιά προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα επίτευξης υψηλότερης διείσδυσης ενέργειας από ΑΠΕ.
Σχεδιάζεται επίσης, να καθοριστεί η αδειοδοτική διαδικασία και το πλαίσιο λειτουργικής ενίσχυσης του έργου «Πράσινο Νησί», το οποίο αφορά στον Αη Στράτη. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και υλοποιείται από το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Ευστρατίου.
Ακόμη, η ΔΕΗ από το συνέδριο CLEAN ENERGY FORUM που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Κρήτη, ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να συμβάλει ουσιαστικά στην εκπόνηση ενός νέου μακροχρόνιου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για τα νησιά. Σε επίπεδο υλοποίησης, σχεδιάζει να αξιοποιήσει το ανεκμετάλλευτο δυναμικό των νησιών, με διαχείριση των υποδομών και πόρων τους.
Δίνεται προτεραιότητα σε δράσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση του ενεργειακού μίγματος της ηλεκτροπαραγωγής των νησιών, όπως είναι η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων Νισύρου, Λέσβου και του συμπλέγματος Μήλου –Κιμώλου – Πολυαίγου και η εκμετάλλευση των απορριμμάτων μέσω θερμικής επεξεργασίας (δηλαδή μέσω της καύσης).
Στο νησιωτικό χώρο η ΔΕΗ κατέχει το σύνολο των 32 αυτόνομων θερμικών συστημάτων που ηλεκτροδοτούν τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να βρίσκονται στο Αιγαίο. Τα χρησιμοποιούμενα καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στους σταθμούς παραγωγής του μη διασυνδεδεμένου συστήματος είναι το μαζούτ χαμηλού θείου και το ντίζελ με εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα θείου.
Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διατηρεί σχεδόν τα τρία τέταρτα του αιολικού της στόλου στο Αιγαίο, κατέχοντας σήμερα περίπου 20% της αιολικής εγκατεστημένης ισχύος στα ΜΔΝ. Επίσης, διατηρεί το μόνο μικρό υδροηλεκτρικό σε νησιωτικό χώρο και είναι η πρώτη εταιρία που ξεκίνησε την κατασκευή υβριδικού σταθμού, στην Ικαρία. Ωστόσο, η ολοκλήρωσή του έχει καθυστερήσει σημαντικά _ έχει κατασκευασθεί περίπου 85% με 90% του έργου και εκτιμάται ότι θα έχει τελειώσει το φθινόπωρο του 2018.
Ο όμιλος ΔΕΗ κατασκευάζει σήμερα τα πιλοτικά υβριδικά έργα της Καρπάθου (30 kW) και της Γαύδου (20 kW), τα οποία εγκαθίστανται κοντά στους υπάρχοντες θερμικούς σταθμούς φωτοβολταϊκά πάρκα με ηλεκτροχημικές συστοιχίες αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα, η εταιρεία στοχεύει σε δράσεις που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη διεύρυνση των εφαρμογών ΑΠΕ σε τομείς όπως η αφαλάτωση και η ηλεκτροκίνηση. Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει ότι «η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια τη συνεχή και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση στα μη διασυνδεδεμένα νησιά σε όλη την επικράτεια, από τη Γαύδο και το Καστελόριζο στο νοτιότερο μέρος της χώρας μέχρι τη Λήμνο και τον Αη Στράτη στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και στα βορειοδυτικά σύνορά μας, τους Οθωνούς και την Ερείκουσα στο Ιόνιο Πέλαγος».