Με φόντο τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, αλλά και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για την έναρξη των εργασιών της Γ’ Συνόδου της Βουλής των Ελλήνων από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην συνεδρίαση της οποίας (την Τρίτη 3 Οκτωβρίου) αναμένεται να τεθούν και τα θέματα αυτά. Εξερχόμενος ο αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε σχετικά με την ταυτότητα φύλου, εμφανίστηκε επικριτικός δηλώνοντας: «Παιχνιδίσματα και εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας».
Είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την πορεία των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, εν όψει και της συζήτησης περί συνταγματικής αναθεώρησης, το γεγονός ότι ο κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση στο γραφείο του πριν εισέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας για την τελετή του αγιασμού, αναφέρθηκε στο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας λέγοντας ότι «περνούν διάφορες μορφές» και σημείωσε ότι «πρέπει να σηκώσουμε την πήχη πιο ψηλά όλοι μας και η Βουλή και ο πολιτικός κόσμος και ο εκκλησιαστικός κόσμος, μακριά από δογματισμούς και ιδεοληψίες». Μίλησε δε για σχέσεις Εκκλησίας και έθνους, κάτι, που όπως είπε, «το έχουμε ξεχάσει». «Θέλει ειλικρίνεια, αμεσότητα, αλληλοεμπιστοσύνη στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας», υπογράμμισε με νόημα ο αρχιεπίσκοπος. Κάλεσε δε «να μην ασχολούμεθα με τα μικρά και τις γκρίνιες», αλλά «να δούμε τα προβλήματα πιο καθαρά, πιο ψηλά και πιο μακριά».
Αλλά και μετά τον αγιασμό ευχήθηκε στους βουλευτές «πολύ δύναμη, υγεία, φωτισμό και σύνεση». «Να εργάζεστε για το καλό της πατρίδας και μάλιστα όχι μέσα στα πλαίσια της ειρηνικής πολιτείας αλλά να δούμε και λίγο ψηλότερα το έθνος μας», τους είπε. Τους ευχήθηκε επίσης «καλές και πολλές υπομονές».
Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης δήλωσε κατά την συνάντησή του με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας ότι «η λήξη αυτής της κρίσης, με τις επώδυνες για την κοινωνία μας καταστάσεις, να δώσει το έναυσμα να κάνουμε είδος απολογισμού, να αντλήσουμε εμπειρίες, έτσι ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει κάθε θεσμός, να δώσουμε όλοι το δικό μας αποτύπωμα στις συζητήσεις που γίνονται». «Είμαι αισιόδοξος ότι θα βγούμε από κοινού στην νέα εποχή. Ολοι μας έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας της διαδικασίας αυτής. Δεν είναι κάτι το τυπικό για εμάς», είπε.
Ενώ ο κ. Ιερώνυμος σχολίασε: «Ευκαιρία να ξαναπροβληματιστούμε, οι σχέσεις μας με την Πολιτεία μας απασχολεί πάρα πολύ. Μια ευκαιρία να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας, να πούμε σε όλους ότι είμαστε μια οικογένεια, να συνεργαστούμε προς όφελος του λαού μας».
Εξερχόμενος ο κ. Ιερώνυμος είπε τα εξής:
«Ζούμε μια ωραία σύμπτωση αυτές τις ημέρες, σήμερα κάναμε τον αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της Βουλής μας, και από εδώ συνέχεια θα έχουμε τον αγιασμό και την έναρξη των εργασιών της αντίστοιχης Βουλής, μάλλον της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι πράγματι πολύ σπουδαία αυτή η στιγμή, διότι οι δύο μεγάλοι θεσμοί συνέρχονται επί τα αυτω, να αντιμετωπίσουν σχεδόν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι Έλληνες. Να ευχηθείτε ο αγιασμός αυτός να είναι δημιουργικός, να φωτίσει κι εμάς στους αρχιερείς, να φωτίσει και τους βουλευτές μας, να φωτίσει και τον λαό μας, ώστε να πάμε μπροστά». Ο αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την διόρθωση ταυτότητας φύλου και απάντησε: «Όλα αυτά είναι παιχνιδίσματα. Εφευρήματα είναι. Η Εκκλησία έχει τις δικές της τις θέσεις. Η πατρίδα μας έχει τις παραδόσεις, έχει την οικογένεια. Όλα τα άλλα είναι εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας και το χρόνο μας». «Μέσα είπατε να κοιτάμε ψηλότερα, τι εννοούσατε;», ρωτήθηκε και απάντησε: «Ασχολούμεθα όλοι με τα δάνεια, τι χρωστάμε, το τούτο, το κείνο. Εδώ είμαστε περίπου 10 εκατομμύρια. Άλλα δέκα εκατομμύρια ‘Ελληνες σκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Τους σκέπτεται κανείς αυτούς τους ανθρώπους; Κάνουμε τίποτα γι΄αυτούς τους ανθρώπους; Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».