Γιατί ανησυχεί ο Αρχιεπίσκοπος

Αυτή τη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν πήγε στη Βουλή μόνον για να τελέσει έναν συνηθισμένο

Αυτή τη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (φωτογραφία) δεν πήγε στη Βουλή μόνον για να τελέσει έναν συνηθισμένο αγιασμό. Ούτε βεβαίως τον ένοιαζε ποιοι βουλευτές, αρχηγοί κομμάτων και υπουργοί θα κάνουν τον σταυρό τους, αν θελήσουν ή όχι τον αγιασμό από την αγιαστούρα ή εάν ψάλλουν μαζί του το «νίκας τοις ευσεβέσι». Ούτε βεβαίως εάν έστρωναν κόκκινο χαλί στο διάβα του και στο διάβα των μητροπολιτών που τον συνόδευαν. Αυτή τη φορά ο Μακαριότατος πήγε στη Βουλή με έναν σκοπό. Πήγε για να πει στους πολιτικούς ότι πρέπει να ξεφύγουν από τις προκαταλήψεις και τις ιδεοληψίες και κυρίως από τη νεωτερικότητα. Να σηκώσουν τους κάλεσε πιο ψηλά το τείχος, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, το πρόβλημα δεν είναι οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, αλλά οι σχέσεις Εκκλησίας – Εθνους.
nnn
Τους ζήτησε να σταματήσουν τις γκρίνιες, να δουν πιο καθαρά τα προβλήματα του Εθνους, να διερωτηθούν τέλος πάντων πού βρίσκεται σήμερα το Εθνος. Γιατί όλοι αυτοί οι νεωτερισμοί, δηλαδή η αύξηση των συμφώνων συμβίωσης (αντί των γάμων), η ονοματοδοσία (αντί της βαπτίσεως) και τώρα τελευταίως η αλλαγή φύλου δεν εφησυχάζουν ούτε τον Αρχιεπίσκοπο ούτε την Εκκλησία, ούτε όμως και την κοινωνία. Οι σχέσεις Εκκλησίας – Εθνους θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους ιεράρχες στη Διαρκή Σύνοδο που αρχίζει από την Τρίτη.
nnn
Προκάλεσε τη Βουλή ο Αρχιεπίσκοπος. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σύντομη συνομιλία που είχε μαζί του όταν τον κατευόδωνε ζήτησε και συνάντηση μαζί του. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης τον πλησίασε, ασπάστηκε τη δεξιά του και ζήτησε την ευλογία του.


Οι «ευσεβείς» συριζαίοι


Υπήρξαν και ορισμένοι συριζαίοι βουλευτές που φάνηκαν να… μετανοούν. Αλλοι έψελναν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο, άλλοι, όπως (το παπαδοπαίδι) Νίκος Φίλης έψελνε μαζί με τους μητροπολίτες το «νίκας τοις ευσεβέσι», άλλοι, όπως η Αννα Βαγενά, έκοψαν ένα κλαρί βασιλικό από την αγιαστούρα και τη φύλαξαν στην τσάντα τους. Απαντες οι πασοκογενείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (με πρώτους τους Π. Κουρουμπλή, Χρ. Σπίρτζη, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκο Μπόλαρη) έκαναν τον σταυρό τους, ενώ ο συριζαίος Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ήθελε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους ιεράρχες, την ώρα που έφευγαν από τη Βουλή. Και βεβαίως η Λιάνα Κανέλλη, η οποία και αυτή χαιρέτησε έναν-έναν τους ιεράρχες κατά την έξοδό τους και οι πάντες όχι μόνον είπαν δυο-τρεις κουβέντες καλές για τη Λιάνα, αλλά, όπως της είπε και ο Μητροπολίτης Κερκύρας, «σε παρακολουθούσα συνεχώς στα έδρανα».
nnn
Βεβαίως υπήρξαν και οι σκληροί συριζαίοι (σ.σ.: «σκληροί» τρόπος του λέγειν δηλαδή, αφού εμφανίζονται στη Βουλή μόνον όταν τους δίνουν εντολή να κάνουν καμιά εισήγηση ή να χειροκροτήσουν τον αρχηγό τους). Ολοι αυτοί (πέντε-έξι, όχι περισσότεροι) πήγαν και κάθισαν κοντά στον κ. Φίλη, γνωρίζοντας ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας καρατομήθηκε λόγω των… Θρησκευτικών. Αλλά απογοητεύτηκαν γρήγορα βλέποντας τον κ. Φίλη όρθιο με τον προσήκοντα σεβασμό και την πρέπουσα ευλάβεια να παρακολουθεί τη λειτουργία. Πρόλαβαν όμως να… περιπαίξουν την όλη κατάσταση, γιατί μόλις εισήλθε το Ιερατείο στην αίθουσα της Ολομέλειας φώναξαν: «Μπαίνει τώρα μέσα η Τεχεράνη».


Μετά τον αγιασμό


Αμέσως μετά τον αγιασμό συνέβησαν ορισμένα αξιοπερίεργα πράγματα τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω. Πρώτα απ’ όλα συνεκλήθη «μίνι» Υπουργικό Συμβούλιο (σε κοινή θέα στον διάδρομο της Βουλής), με τον Πρωθυπουργό να δίνει εντολές σε μια πλειάδα υπουργών, ανάμεσά τους οι κ.κ. Παπαδημητρίου, Σκουρλέτης, Παπαγγελόπουλος (μάλλον συζητούσαν, απ’ ό,τι έμαθα για το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό). Δεύτερον, στους διαδρόμους της Βουλής βρισκόταν συνεχώς ο Νίκος Τόσκας μιλώντας πότε στο κινητό του, πότε με βουλευτές όλων των κομμάτων (ακόμη και με τον κ. Παφίλη του ΚΚΕ), δίνοντάς του οι περισσότεροι τα συγχαρητήριά τους για την απελευθέρωση του Λεμπιδάκη. Αποκάλυψε ότι του τηλεφώνησε και ο κ. Τσίπρας για να τον συγχαρεί και ότι τηλεφώνησε αυτός στον Κ. Μητσοτάκη για να τον ενημερώσει, αφού, όπως είπε, «ο κ. Μητσοτάκης είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον εδώ και καιρό για τον Λεμπιδάκη». Τρίτον, υπήρξαν πολλά πηγαδάκια, όπως αυτό του Κ. Σκανδαλίδη με τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο, ή «ετερόκλητα» πηγαδάκια ανάμεσα στην Ολγα Γεροβασίλη και τον γαλάζιο βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα. Βουλευτές του Ποταμιού έλεγαν ότι με τη νέα σύνοδο της Βουλής παραγράφηκαν αυτομάτως οι πολιτικές ευθύνες των Τσίπρα (και κυρίως) του Γιάνη Βαρουφάκη (με το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls το «αχρείαστο Μνημόνιο», το δημοψήφισμα κ.τ.λ.).


Τι θα ψηφίσουν οι γαλάζιοι;
Τέλος, υπήρξαν πληροφορίες που τις διέρρεαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο για την αλλαγή του φύλου πρόκειται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, με τους νεοδημοκράτες να μη γνωρίζουν ακόμη τι θα ψηφίσουν και εάν θα το ψηφίσουν. Υπάρχουν ωστόσο φωνές από τη ΝΔ που ζητούν να υπάρξει συντεταγμένη στάση των γαλάζιων βουλευτών και όχι ψήφος κατά συνείδηση, όπως έγινε με το σύμφωνο συμβίωσης. Εως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε κανένα νεότερο για τη στάση της ΝΔ, αν και υπήρξαν ορισμένοι που δήλωναν πως ό,τι κι να αποφασίσει το κόμμα, αυτοί δεν πρόκειται να ψηφίσουν.
Ενας επίμονος Χουλιαράκης

Μία ακόμη απόδειξη ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είναι εξαιρετικά επίμονος και μεθοδικός εμπεριέχεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2018.

***

Σας είχα πληροφορήσει προ εβδομάδων ότι ο κ. Χουλιαράκης σε μυστικό υπουργικό συμβούλιο που είχε γίνει στις αρχές Αυγούστου είχε ξεκαθαρίσει στους συναδέλφους του υπουργούς ότι είτε θα συνεργάζονταν με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την επισκόπηση των δαπανών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης ή θα τους έκοβε οριζόντια τον προϋπολογισμό των υπουργείων τους κατά 10%.

***

Ο στόχος της επισκόπησης δαπανών είναι η συγκέντρωση, η επεξεργασία και η αποτίμηση προτάσεων για πολιτικές εξοικονόμησης πόρων με στόχο τη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου, ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις για την κοινωνική προστασία ευάλωτων πληθυσμών σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τρόπο διατηρήσιμο και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

***

Με τη φοβέρα του κ. Χουλιαράκη «και θεοί πείθονται». Για να μην τα πολυλογούμε, οι υπουργοί έκοψαν από εδώ, έκοψαν από εκεί και βρήκαν 320 εκατ. ευρώ που το 2018 θα κατευθυνθούν ώστε να ενισχυθούν δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αλλά και η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας. Αλλά ο κ. Χουλιαράκης δεν έμεινε εκεί. Αλλάζει το οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και ιδρύει νέα Διεύθυνση Επισκόπησης Δαπανών με στόχο τη διαρκή συγκριτική αξιολόγηση κάθε πρωτογενούς δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου ώστε οι φόροι που συλλέγει το υπουργείο να έχουν υψηλή και μετρήσιμη κοινωνική ανταποδοτικότητα. Οχι παίζουμε…

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.