Διακεκριμένη ήδη από το φεστιβάλ των Καννών 2017, η ταινία «The rider» της Κλόε Ζάο που καταπιάνεται με τα προβλήματα που προκύπτουν ύστερα από τον τραυματισμό ενός πρωταθλητή του ροντέο, απέσπασε την Χρυσή Αθηνά, το ανώτατο βραβείο του κινηματογραφικού φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. Τα βραβεία απονεμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στον κινηματογράφο Ιντεάλ της Πανεπιστημίου και αργότερα η αυλαία έπεσε με τις πανελλήνιες πρώτες των ταινιών «Η άλλη όψη της ελπίδας» του Ακι Καουρισμάκι και «8η ήπειρος» (μικρού μήκους) του Γιώργου Ζώη.
Μια άλλη διακεκριμένη σε διεθνές φεστιβάλ ταινία, η «Foxtrot» του ισραηλινού Σάμιουελ Μαόζ κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας της πόλης των Αθηνών. Η διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων επανέρχεται στην θεματολογία του Μαόζ στο ενεργητικό του οποίου υπάρχει ο αριστουργηματικός «Λίβανος».

Μόνον που αυτή την φορά η αιχμηρή σάτιρα έχει τον πρώτο λόγο από την στιγμή που ένα ζευγάρι Ισραηλινών μαθαίνει ότι ο στρατιώτης γιός του σκοτώθηκε.

Τα «Μυστήρια της Σικελίας» των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα απέσπασαν το βραβείο σεναρίου (αναφέρεται σε μια υπόθεση απαγωγής 13χρονου που οργάνωσε στη δεκαετία του 1990 η ιταλική μαφία) και στο οικογενειακό δράμα «σπίτι για απόψε» του Βλαντιμίρ Ντε Φοντενέ (η σχέση μιας μάνας με το οκτάχρονο γιό της) δόθηκε το βραβείο κοινού.

Πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής ήταν ο διευθυντής του φεστιβάλ κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης Κερέμ Αγιάν.

Σε ότι αφορά τις μικρού μήκους ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονταν ξεχωριστά, η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Γ. Ζώη απένειμε στην «Copa Loca» του Χρήστου Μασσαλά το πρώτο βραβείο (έπαθλο 2.000 ευρώ) και στον ίδιο σκηνοθέτη το βραβείο σκηνοθεσίας.