Στο Κορωπί τώρα ο πόλεμος για τα σκουπίδια

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στο Κορωπί εξαιτίας των σχεδιασμών της Περιφέρειας Αττικής να χωροθετήσει εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων σε τρία λατομεία της περιοχής.

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στο Κορωπί εξαιτίας των σχεδιασμών της Περιφέρειας Αττικής να χωροθετήσει εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων σε τρία λατομεία της περιοχής. Ηδη έχει σημάνει συναγερμός ανάμεσα στους πάνω από 30.000 κατοίκουςστον Δήμο Κρωπίας, οι οποίοι αντιδρούν, καθώς προβλέπονται μονάδες παντός τύπου,χώρος υγειονομικής ταφής –και επικίνδυνων αποβλήτων –για όλη τη Νότια και την Ανατολική Αττική, περιλαμβανομένων και ποσοτήτων που θα φτάνουν από τα βόρεια του Λεκανοπεδίου. Χαρακτηρίζουν «φαραωνικό» το σχέδιο και σε πλήρη αντίστιξη με τη διακηρυγμένη αντίληψη περί ορθολογικής κατανομής, αποκεντρωμένου χαρακτήρα και μικρής δυναμικότητας εγκαταστάσεων.
Σε εξέλιξη βρίσκονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και η αντίθεση οξύνεται απέναντι στην περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, η οποία προΐσταται και στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Οπως επισημαίνουν στο «Βήμα» οι νομικοί εκπρόσωποι του Δήμου Κρωπίας, σε λίγες ημέρες, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, καταθέτουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης του ΕΔΣΝΑ (343/2017)επί του σχεδίου αποκατάστασης και αξιοποίησης των εξοφλημένων ανενεργών λατομείων-μεταλλείωνΑττικής.
Αμφισβητούμενη μελέτη
Η ιδιωτική εταιρεία συμβούλων στην οποία είχε ανατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής η διερεύνηση κατέγραψε 154 λατομεία-μεταλλεία στο λεκανοπέδιο Αττικής. Αφού εφάρμοσε κριτήρια αποκλεισμού,απέμειναν 19τα οποία προτείνεται να υποδεχθούν ορισμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (Συμμείκτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων – ΜΕΑ) και Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, ενώ σε εννέα εξ αυτώνΧώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), καθώς και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων(ΧΥΤΕΑ). Αναφορικά με τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Αττική όλες αυτές οι χρήσεις και εγκαταστάσεις για διαχείριση απορριμμάτων προσδιορίζονται στον χώρο των τριών λατομείων του Δήμου Κρωπίας (λατομεία «Κυριακού», «Τριάς», «Πόρτσι»). Μάλιστα, επειδήη μονάδα επεξεργασίας στο Γραμματικό είναι σχετικά μικρής δυναμικότητας, θα φτάνουν και από τη Βόρεια Αττικήσύμμεικτα για επεξεργασία.
Ο δήμαρχος Κρωπίας κ. Δημήτρης Κιούσης καταγγέλλει παραδοξότητες στον τρόπο που έγινε η μελέτη για χωροθέτηση μονάδων για απορρίμματα σε λατομεία, στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και επί της ουσίας στην ίδια την επιλογή των χώρων. Παράλληλα, θυμίζει ότι ο Δήμος Κρωπίας ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να καταρτίσουν Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης απορριμμάτων. «Είχαμε ορίσει περιοχή για πράσινα σημεία, ενώ είμαστε έτοιμοι για σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων ώστε να δέχεται ακόμη και 20%-30% των απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων δήμων. Αλλο αυτό κι άλλο να θέλουν να φέρνουν από τον κεντρικό τομέα Αθηνών, από δήμους της Νότιας Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής απορρίμματα» τονίζει στο «Βήμα». Κατηγορεί τον ΕΔΣΝΑ ότι «ούτε που ασχολήθηκε κανείς με το Τοπικό Σχέδιο το οποίο προτείναμε, ούτε που μας ενημέρωσε συστηματικά για τη μελέτη σχετικά με τα λατομεία, ούτε καμία ουσιαστική διαβούλευση υπήρξε για λύσεις και προτάσεις».

Τα μειονεκτήματα των λατομείων
Επισημαίνει ότι τα λατομεία είναι ανενεργά και ήδη γίνεται αποκατάστασή τους με διαμόρφωση του χώρου (αξιοποιούνται για αυτό ανακυκλώσιμα προϊόντα εκσκαφών και κατεδαφίσεων). Ο κ. Κιούσης τονίζει ότι στη μελέτη τουςοι σύμβουλοι δεν έλαβαν υπόψη τους ότι τα λατομεία βρίσκονται κοντά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στην πορεία αξόνων προσγείωσης – απογείωσης αεροπλάνων, ενώ δεν υπολόγισαν και τις πραγματικές αποστάσεις από αρχαιολογικό χώρο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει, ότι το 1/3 της έκτασης του λατομείου Τριάς «πατάει» στον Αρχαιολογικό χώρο Λαμπτρών. Επίσης, παρατηρεί ότι γειτνιάζουν με τη βιομηχανική ζώνη χαμηλής όχλησης, όπου υπάρχουν μονάδες τροφίμων και μάλιστα η έκταση στο λατομείο «Πόρτσι» είναι εντός της βιομηχανικής ζώνης. Εκτός άλλων, σημειώνει ότι τα λατομεία είναι μέσα στην Α’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, ενώ το λατομείο «Κυριακού» γειτνιάζει με μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας.Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες ήδη εδώ και 14 χρόνια σημειώνουν ως ακατάλληλες τις θέσεις αυτές, εκτός άλλων, και λόγω υδρογεωλογικών χαρακτηριστικών.
Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου δικηγόρος κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, είναι σημαντικοί οι λόγοι που προσδιορίζουν ως προβληματική την επιλογή της περιοχής των λατομείων στον Δήμο Κρωπίας για εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. «Τίθεται ζήτημα απόστασης από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», υπάρχει μείζον δασικό θέμα (πρέπει να εκδοθεί άδεια επέμβασης στο δάσος), περιλαμβάνονται εκτάσεις σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και υπάρχει γειτνίαση με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Κορωπίου και τη Βιομηχανική ζώνη» σημειώνει. Και προσθέτει: «Θα προσβάλουμε εκ μέρους του Δήμου Κρωπίας την απόφαση που εξέδωσε ο ΕΔΣΝΑ, η οποία θέτει ως βάση του σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Νότια και στην Ανατολική Αττική να γίνει στην περιοχή του Κορωπίου ο βασικός Χώρος Υγειονομικής Ταφής και άλλες σχετικές εγκαταστάσεις. Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης του ΕΔΣΝΑ είναι η απαρχή, το πρώτο βήμα, με βάση τις ενέργειες της διοίκησης και εκδήλωση της πρόθεσης του Δήμου Κρωπίας όσον αφορά το έργο που προωθείται».
«Είναι κατανοητό να υπάρχουν αντιδράσεις»
Η αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού ΔιαβαθμιδικούΣυνδέσμου Νομού Αττικής κυρία Αφροδίτη Μπιζά τονίζει στο «Βήμα» ότι ο ΕΔΣΝΑ θέλησε να διερευνήσει τις δυνατότητες να αποτελέσουνανενεργά λατομεία του Λεκανοπεδίου χώρους για την υποδοχή εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων. «Λόγω δυσκολιών των τεχνικών μας υπηρεσιών να αναλάβουν αυτή την υπόθεση ζητήσαμε τη βοήθεια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) της Περιφέρειας Αττικής η οποία ανέθεσε σε υπηρεσία συμβούλων τη διερεύνηση για τη διαμόρφωση πρότασης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής». Η ανάθεση έγινε στην εταιρεία ENVI ΕΠΕ. «Αποδεχτήκαμε ως ΕΔΣΝΑ την πρόταση αυτή ως βάση και θα διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διαβούλευση» επισημαίνει η κυρία Μπιζά.
Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για«φαραωνικές» επιλογές αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων. Οπως λένε χαρακτηριστικά εκπρόσωποι «αντί ο σχεδιασμός να στοχεύει σε μικρότερες μονάδες ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των κατοίκων, ακόμη και με διαδημοτικές συνεργασίες, επανέρχεται η λογική φαραωνικού έργου για τα σκουπίδια σε περιοχές μάλιστα που ήδη πλήττονται περιβαλλοντικά και όχι μόνο».
Η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ δεν αποδέχεται τη «μομφή». «Δεν είναι φαραωνικό το έργο» επιμένει. Εξηγεί ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός διαχείρισηςαπορριμμάτων Αττικής προβλέπει ως το 2020 η διαλογή στην πηγή να φτάνει το 52% των απορριμμάτων, ενώ από το υπόλοιπο ποσοστό, περίπου το 25% θα πηγαίνει σε μονάδες επεξεργασίας και μικρό ποσοστό, περίπου 22%, ως υπόλειμμα θα φτάνει στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής. «Είναι κατανοητό να υπάρχουν αντιδράσεις. Κανείς δεν θέλει τα σκουπίδια. Ομως η λογική τού «πουθενά» ή του «αλλού» υποθηκεύει το μέλλον και παράλληλα δεν εκφράζει καμία λογική αλληλεγγύης απέναντι και στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, στη Φυλή που επί χρόνια υφίστανται την επιβάρυνση όλου του Λεκανοπεδίου». Πάντως, η κυρία Μπιζά δηλώνει ότι ο ΕΔΣΝΑ είναι ανοιχτός σε προτάσεις. «Θα γίνει διαβούλευση και εφόσον ο Δήμος Κρωπίας έχει προτάσεις με ολιστική προσέγγιση για τα απορρίμματα είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.