Αγία Ζώνη ΙΙ: Σε δύο μήνες η ανέλκυση του πλοίου

Την αίσθηση της ανακούφισης είχαν την Παρασκευή το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στα γραφεία ανώτατων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και υπευθύνων εταιρειών που έχουν αναλάβει τις διαδικασίες απορρύπανσης, όταν έμαθαν ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταφορά των καυσίμων από τις δεξαμενές του βυθισμένου δεξαμενοπλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο πλοίο «Σύρος» καθώς πλέον δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για άλλη διαρροή πετρελαιοειδών στη θάλασσα.

Την αίσθηση της ανακούφισης είχαν την Παρασκευή το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στα γραφεία ανώτατων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και υπευθύνων εταιρειών που έχουν αναλάβει τις διαδικασίες απορρύπανσης, όταν έμαθαν ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταφορά των καυσίμων από τις δεξαμενές του βυθισμένου δεξαμενοπλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο πλοίο «Σύρος» καθώς πλέον δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για άλλη διαρροή πετρελαιοειδών στη θάλασσα.Οσοι ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη εργασία έλεγαν πως η αρχική εκτίμηση ήταν πως θα διαρκούσε πολύ περισσότερο, ωστόσο ουσιαστικά κράτησε περίπου δύο εβδομάδες, αν εξαιρεθεί το χρονικό διάστημα από τη στιγμή που αποχώρησε από το σημείο του ναυαγίου το πλοίο «Lassea» λόγω της λήξης των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του μέχρι την άφιξη του πλοίου «Σύρος».
Η όλη διαδικασία ουσιαστικά ξεκίνησε μετά τη στεγανοποίηση του πλοίου, για το οποίο αρχικά τις πρώτες στιγμές μετά το ναυάγιο κανείς δεν γνώριζε εάν είχε γίνει διαρροή πετρελαίου και τις ποσότητες που μετέφερε.
Οπως αναφερόταν τότε σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας Σπανόπουλος, «από τις 09.10 της 12/9/2017, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων μας που επιχειρούσαν επί τόπου, επιτεύχθηκε η στεγανοποίηση του πλοίου και ο ουσιαστικός περιορισμός της διαρροής πετρελαίου».
Συνολικά στην πλατφόρμα που στήθηκε στο σημείο και αποτελούσε ένα πλωτό κέντρο επιχειρήσεων με γραφείο που διαθέτει υπολογιστή για την καταγραφή όλων των κινήσεων που γίνονταν και με χώρους για εργαλεία, για εξοπλισμό δυτών κ.ά. εργάζονται καθημερινά περίπου 60 άτομα ενώ στο σημείο σε λάντζες, σκάφη απορρύπανσης κ.λπ. βρίσκονται άλλα 30 άτομα περίπου. Μετά την ολοκλήρωση της απάντλησης των καυσίμων ξεκινά η διαδικασία της αποστράγγισης των δεξαμενών και στη συνέχεια η προετοιμασία της ανέλκυσης του ναυαγίου. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες, ίσως και λιγότερο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.