Τη Δευτέρα στις 8 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στη Βουλή διεξαγόταν από το πρωί η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του «Noor1». Εκείνη την ώρα επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να ανεβεί στο βήμα και λίγο αργότερα ξεκίνησε η ψηφοφορία, την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόλαβε. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να κριτικάρουν το γεγονός: «αυτογκόλ», «Βατερλό», «ο Μητσοτάκης δεν ψήφισε την πρόταση που κατέθεσε». Η επιχείρηση φθοράς του κ. Μητσοτάκη φαίνεται ότι είναι η επιλογή της κυβέρνησης για να «ψαλιδίσει» την αυτοδυναμία της ΝΔ αλλά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες του, έχει ήδη μεταφέρει αλλού το πεδίο της μάχης: στην επικοινωνία με τους πολίτες, στην κατάθεση προτάσεων που έχουν νόημα για τη ζωή τους, στην υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση.
Αποστασιοποίηση και… υπερκινητικότητα
Η παρουσία της ΝΔ στη Βουλή και η σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος έφεραν στην επιφάνεια ένα βαθύ πρόβλημα. Την αποστασιοποίηση αρκετών βουλευτών που αισθάνονται αποκομμένοι από την ηγετική ομάδα και άλλων που βλέπουν ότι πλησιάζει η δύση του κοινοβουλευτικού τους βίου. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν είναι ομάδα· είναι άτομα που παλεύουν για την πολιτική επιβίωση και γι’ αυτό ένα θέμα όπως το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου διχάζει και δημιουργεί δυσανάλογα προβλήματα. Οσο για τους τομεάρχες, εμφανίζονται υπερκινητικοί κατά κύριο λόγο στην έκδοση και αποστολή… δηλώσεων.
Στην Πειραιώς διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει μια ατζέντα, η οποία θα της επιτρέψει να κρύψει αυτά που συμβαίνουν στη χώρα. «Η πραγματικότητα όμως δεν κρύβεται» επισημαίνουν.
«Η κυβέρνηση καταργεί το taxi beat, δεν προχωρεί το Ελληνικό, δημιουργεί προβλήματα στις Σκουριές, μεγάλες επιχειρήσεις φεύγουν από τη χώρα. Τα λόγια του κ. Τσίπρα περί επενδύσεων τα πήρε ο άνεμος. Η έκθεση Global Competitiveness Report του World Economic Forum δείχνει ότι η Ελλάδα έχασε την τελευταία τριετία συνολικά 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας υποχωρώντας από την 81η στην 87η μεταξύ 137 χωρών. Ο κ. Τσακαλώτος όμως βλέπει περισσότερες επενδύσεις από όσες αντέχουμε. Μάλλον για αυτό έχουν αρχίσει να διώχνουν κάποιες… Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει ότι είναι εκτός πραγματικότητας, μεθυσμένη από την εξουσία, αλλά αποκομμένη από την κοινωνία» προσθέτουν.
Η Ντόρα Μπακογιάννη με άλλους 25 βουλευτές υπέγραψαν επίκαιρη επερώτηση με την οποία καλούν τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου να ενημερώσει τη Βουλή για τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, τη μειωμένη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, και κυρίως για τον αναπτυξιακό νόμο ο οποίος παραμένει ανενεργός. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, επίσης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την υψηλή φορολογία που συρρικνώνει τα εισοδήματα και τα έσοδα του κράτους και «σκοτώνει» την ανάπτυξη.
Συνέδριο στις 16 και 17 Δεκεμβρίου
Στην προσπάθειά της να συνδεθεί με μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, η ΝΔ οργανώνει συνέδριο στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Το προσεχές τρίμηνο, όπως σημειώνουν στην Πειραιώς, «θα μιλήσει στους νέους, στους εργαζομένους, στους ανέργους, σε εκείνους που ζουν στην ανασφάλεια, σε όσους έχουν γονατίσει από την υπερφορολόγηση και ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία». Αυτά θα γίνουν μέσα από τις 7 προσυνεδριακές θεματικές διαδικασίες: Για τους εργαζομένους και τους ανέργους στη (Νίκαια 8/10). Για τους νέους (Πάτρα, 21/10). Για την κοινωνική αλληλεγγύη και τη συνοχή (Ιωάννινα). Για την επιχειρηματικότητα και την επανεκκίνηση της οικονομίας (Ηράκλειο). Για τους αγρότες και την περιφερειακή ανάπτυξη (Λάρισα). Για καλύτερες υπηρεσίες και για θέματα ποιότητας ζωής για όλους τους έλληνες πολίτες (Ανατολική Αττική). Για έναν νέο πατριωτισμό, που θα δυναμώνει τον ρόλο και τη θέση της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο (Θεσσαλονίκη).
Τα προσυνέδρια θα είναι ανοιχτά στην κοινωνία και σε αυτά θα συμμετάσχουν πολίτες εκτός των στενών κομματικών τειχών, πανεπιστημιακοί, στελέχη επιχειρήσεων, εργαζόμενοι, άνθρωποι από τον χώρο της Παιδείας και του Πολιτισμού. Θα συζητηθούν καινούργιες ιδέες, θα υπάρξουν ειδικά ερωτηματολόγια για κάθε ενότητα, θα υπάρξει livestreaming μετάδοση και μια σύγχρονη διαδικασία ζωντανής (και ηλεκτρονικής) συζήτησης. «Το Συνέδριο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στους τομεάρχες, «δεν το κάνουμε επειδή είναι απλά μια καταστατική μας υποχρέωση. Το κάνουμε για να αποδείξουμε ότι ανοίγουμε –για άλλη μια φορά –τις πόρτες του Κόμματος σε νέους ανθρώπους και σε νέες ιδέες. Για να δείξουμε ότι έχουμε και σχέδιο και το ανθρώπινο δυναμικό για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων».
«Χρειαζόμαστε κβαντικό άλμα για επενδύσεις»
Παράλληλα με την ελληνική κοινή γνώμη ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να εξοικειώσει και τους ευρωπαίους αξιωματούχους με τις ιδέες και τις προτάσεις του. Στη συνάντησή του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη Δικαιοσύνη και στην Παιδεία, για το σχέδιο που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη και για το όραμά του μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Τόνισε ότι το σχέδιό του έχει ως βάση μια νέα «ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων», με στόχο όσο προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις τόσο να μειώνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων στα πιο ρεαλιστικά επίπεδα του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
Μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή, υπογράμμισε, είναι βιώσιμη και αμοιβαία επωφελής για την Ελλάδα και για τους εταίρους και δανειστές. Με τον επίτροπο για θέματα Ερευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας Κάρλος Μοέδας συμφώνησαν στην ανάγκη μείωσης των εμποδίων για ιδιωτική έρευνα και καινοτομία –όπως είναι οι αυξημένοι φόροι και τα χαμηλότερα τραπεζικά δάνεια –και την ανάγκη ενίσχυσης της δικτύωσης μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων.
Την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ. «Η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει ένα κβαντικό άλμα στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Και πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε από τη δική μας πλευρά. Να μειώσουμε την κανονιστική επιβάρυνση, να μειώσουμε τους φόρους, να καταστήσουμε την Ελλάδα ένα ελκυστικό περιβάλλον για ξένες επενδύσεις. Είμαι βέβαιος ότι, μόλις γίνουν αυτές οι αλλαγές, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να απορροφήσει περισσότερα κεφάλαια και να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις. Η δημιουργία δουλειών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Οι δουλειές απαιτούν επενδύσεις. Και οι επενδύσεις απαιτούν χρηματοδότηση και ένα φιλικό περιβάλλον. Ακριβώς σε αυτό έχουμε εστιάσει. Παρότι είμαστε στην αντιπολίτευση, πάντοτε ενθαρρύνουμε τους ξένους να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η αναπτυξιακή μας ατζέντα, η αναπτυξιακή μας στρατηγική είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις δικές σας προτεραιότητες» είπε υποδεχόμενος τον κ. Χόγερ, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ακόμη και στη συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε στην Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι «πλέον δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για τολμηρές αλλαγές στην Ευρώπη». Ως τα Χριστούγεννα υπάρχουν τρεις προγραμματισμένες σύνοδοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τις οποίες, όπως λένε στην Πειραιώς, θα αξιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης ώστε η Ελλάδα να είναι «ενεργός συμμέτοχος στη συζήτηση για την Ευρώπη και όχι ένας παραπονούμενος ουραγός».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ