Δεινός κολυμβητής
Διπλής ανάγνωσης ήταν η ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα (σκίτσο) στο Ελληνο-Βρετανικό Επιμελητήριο. Ü Ναι μεν, είπε, η οικονομία βελτιώνεται, αλλά επενδύσεις δεν γίνονται…Ü Ναι μεν οι τράπεζες μείωσαν κατά 3 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες το 2018 και το 2019.Ü Ναι μεν βγήκαμε στις αγορές, αλλά για να επιβιώσουμε μετά το τέλος του προγράμματος πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές.
Αλήθειες…
Αυτό όμως που θα κρατήσουμε είναι η ωμή θέση για το τι πρέπει να κάνουν οι τραπεζίτες: «Πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, στη ρευστοποίηση μη βιώσιμων μονάδων για να απελευθερωθούν πόροι που θα μπορούν να στηρίξουν τις νέες και υφιστάμενες υγιείς επενδυτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».
Η «επιστροφή» της ΕΛΒΑΛ
Οταν στο τέλος του 2015 η μαμά Viohalco είχε απορροφήσει την ΕΛΒΑΛ και η μετοχή της τελευταίας είχε διαγραφεί από το ΧΑ, οι επενδυτές «έχασαν» μια επενδυτική επιλογή με προοπτικές όπως εξαγωγική δραστηριότητα, υψηλή κερδοφορία κ.ά.Ü Τώρα ο όμιλος επαναφέρει την οντότητα της ΕΛΒΑΛ στο ΧΑ μέσα από τη συγχώνευσή της με την εισηγμένη ΧΑΛΚΟΡ.Ü Η τελευταία είναι μια εταιρεία εντάσεως κεφαλαίου με μεγάλες ανάγκες σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης και οι αναλυτές θεωρούν πως η ενοποίησή της με την ΕΛΒΑΛ θα δημιουργήσει ένα σχήμα με μεγαλύτερες ροές και καλύτερα κέρδη. Eξ ου και η αφύπνιση της μετοχής στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ü Βεβαίως, η μαμά Viohalco θα πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις ενίσχυσης της διασποράς της μετοχής αφού το 32% της διασποράς που έχει σήμερα η ΧAΛΚΟΡ θα περιοριστεί δραστικά καθώς το 100% των μετοχών της ΕΛΒΑΛ ελέγχεται από τη Viohalco.
Κοντά στη λύση
Στο πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και του ομίλου Μαντωνανάκη για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης σχετικά με τη μείωση του δανεισμού του ομίλου η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η πώληση του Grand Resort Lagonissi από την οικογένεια. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι επειδή η μονάδα και το οικόπεδο είναι μεγάλης αξίας το τίμημα που θα εισπραχθεί θα είναι ικανό να μειώσει τον δανεισμό του ομίλου κάτω από το 1/3. Ετσι, ο ιστορικός όμιλος με τακτοποιημένα τα χρηματοοικονομικά κόστη θα γυρίσει σελίδα και με την εκμετάλλευση των εμβληματικών μονάδων Elounda στην Κρήτη θα κεφαλαιοποιήσει το ισχυρό τουριστικό ρεύμα της περιοχής και της Ελλάδας.

«Καίει» το πετρέλαιο
Εφέτος μειώνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κατά 50%, η τιμή καταναλωτή θα είναι υψηλότερη από πέρυσι και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το λαθρεμπόριο θα εκτοξευθεί.Ü Το ζήτημα «καίει» την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου που έχει καθημερινά συναντήσεις με παράγοντες της αγοράς, από τους οποίους ζητεί προτάσεις για τη μείωση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Απελευθέρωση
Να και μια απελευθέρωση που πέτυχε. Οπως αποκαλύπτουν οι αριθμοί όχι μόνο δεν έκλεισαν φαρμακεία αλλά ο αριθμός τους ανά την Ελλάδα αυξάνεται. Ü Το 2016 λειτουργούσαν 10.386 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 3.736 (36%) στην Αττική.Ü Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 24, τα οποία όμως λειτουργούν όλη την ημέρα και μάλιστα με περισσότερο προσωπικό από τον κλασικό φαρμακοποιό και το 2017 άνοιξαν κι άλλα σε Ηπειρο, Μακεδονία και Κρήτη.Ü Ισως αυτό εξηγεί, τώρα, την ήττα του αρχισυνδικαλιστή των φαρμακοποιών Κωνσταντίνου Λουράντου στις τελευταίες εκλογές, ο οποίος αν και ιδεολογικά εμφανιζόταν ως «φιλελεύθερος», όταν επρόκειτο για τη συντεχνία κατέβαζε ρολά…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ