Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρότι βρίσκεται τον τελευταίο καιρό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παραμένει δραστήριος και διεκδικητικός. Προσφάτως σε μια εκδήλωση που έγινε στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στη μνήμη ενός ταπεινού πιστού και υπηρέτη της Εκκλησίας, του Γιάννη Τριανταφυλλόπουλου, απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων και αποκάλυψε άκρως ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω.
nnn
Ρωτήθηκε από το ποίμνιό του για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους και τη διαρκή δοκιμασία που υφίσταται κατά καιρούς από τους υπουργούς Παιδείας.
nnn
Εκεί, ο Μακαριότατος απάντησε ότι έχουμε αλλάξει επίπεδο. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους μπορούν να λυθούν μονομιάς σε μια οργανωμένη συνάντηση με την Πολιτεία. Η μεγάλη πρόκληση της περιόδου δεν είναι οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, αλλά οι σχέσεις Εκκλησίας – Εθνους. Και έσπευσε αμέσως να διευκρινίσει…
nnn
Η μεγαλύτερη απειλή, είπε, στις σχέσεις Εκκλησίας – Εθνους πηγάζει από τα πολλαπλασιαζόμενα κύματα νεωτερικότητας που τείνουν να επικρατήσουν παντού στον κόσμο. Οπου νεωτερικότητα για τον Αρχιεπίσκοπο νοούνται τα νέα ήθη που νομοθετούνται μαζικά σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου.
nnn
Ομιλεί για την κατάργηση της βάπτισης των τέκνων μέσω της απλής ονοματοδοσίας, για το σύμφωνο συμβίωσης που αναιρεί τον γάμο, για την αλλαγή του φύλου με μια απλή αίτηση του ενδιαφερομένου, που βρίσκεται στην επικαιρότητα.
nnn
Ο Αρχιεπίσκοπος θεωρεί ότι όλες αυτές οι νεωτερικότητες σπάνε τους δεσμούς της Εκκλησίας με τον πολίτη και διά αυτών με το Εθνος. Ανακοίνωσε στη συγκεκριμένη εκδήλωση ότι θα εισηγηθεί σχετικώς στην Ιερά Σύνοδο που αρχίζει τις εργασίες της την Τρίτη. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την αρχιεπισκοπική εισήγηση.

Το τραπέζι είναι γεμάτο
Στην Αθήνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες προσκεκλημένος του Ομίλου Μυτιληναίος ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Συμμετείχε σε συνέδριο του Economist στο Καβούρι και με την ευκαιρία της παραμονής του εδώ είχε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του, στην οδό Πανεπιστημίου, στην έδρα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
nnn
Η συζήτησή του με τον αναπληρωτή τού Ευ. Τσακαλώτου ήταν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, όπου ο κ. Χουλιαράκης διαπίστωσε τη βαθιά γνώση του κ. Λιου για τα ελληνικά πράγματα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε χαρακτηριστικά στον έλληνα αναπληρωτή υπουργό πως οι υπηρεσίες του στην Αμερική έχουν εντοπίσει ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου διακρίνονται για τα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής και διαφθοράς. Δεν αφορούσε μόνον την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ του Νότου.
nnn
Οταν ο κ. Χουλιαράκης τον ρώτησε «τι κάνατε εσείς για να το λύσετε αυτό;» ο αμερικανός πρώην υπουργός τού είπε ότι οι κρατικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με την είσπραξη των φόρων στην Αμερική δεν απολαμβάνουν τρελές αμοιβές. Ομως, εξήγησε, «φροντίζουμε ώστε το τραπέζι τους να είναι γεμάτο…». Το άκουσε καλά ο κ. Χουλιαράκης, γιατί όπως μαθαίνω προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ειδικού μισθολογίου για τους εφοριακούς.
Πλειστηριασμοί και δάνεια
Μου λένε ότι στη Φρανκφούρτη, στην έδρα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), επικρατεί εκνευρισμός για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αρχικά το πλάνο προέβλεπε ότι θα ενεργοποιούνταν τον Σεπτέμβριο, ακολούθως μετατέθηκαν για τον Νοέμβριο και πλέον κάποιοι άρχισαν να μιλούν για Ιανουάριο.
nnn
Το θέμα μάλιστα τέθηκε και στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη το απόγευμα στο Λονδίνο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκο Καραμούζη και άλλους έλληνες τραπεζίτες. Η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε να εφαρμοστεί πλήρως το πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για να μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων και ζήτησε τα… ρέστα από τους τραπεζίτες. Αυτοί από την πλευρά τους απέδωσαν τις καθυστερήσεις σε τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με τους συμβολαιογράφους.
nnn
Εάν όμως ρωτήσετε τον πρόεδρο του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων Γιώργο Ρούσκα θα διαφωνήσει. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι πανέτοιμη και παραπέμπει στις τράπεζες που ως επισπεύδουσες τους πλειστηριασμούς καλούνται να εγγράψουν τους επαναληπτικούς ή τους νέους πλειστηριασμούς. Οπως λέει, αρκεί μια εντολή σε δικαστικούς επιμελητές για να συντάξουν πρόγραμμα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Εν συνεχεία, οι συμβολαιογράφοι θα πράξουν τα δέοντα.
Τα προβλήματα του ΤΧΣ
Εχουν συμπληρωθεί δέκα ημέρες από την παραίτηση του Τάκη Δουμάνογλου από τη θέση του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ακόμη η σχετική ανακοίνωση δεν έχει γίνει, διότι όπως μου λένε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, ο Αυστριακός Μάρτιν Τζούρντα, ήταν εκτός Ελλάδος. Να σας υπενθυμίσω ότι το ΤΧΣ δεν έχει πρόεδρο Γενικού Συμβουλίου μετά την παραίτηση του Γιώργου Μιχελή, αναζητεί ήδη μη εκτελεστικό μέλος για το Γενικό του Συμβούλιο, ενώ πλέον καλείται μετά την αποχώρηση Δουμάνογλου να τρέξει με δύο αντί για τρία μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής. Με απλά λόγια, φυλλορροεί διαρκώς από στελέχη.
nnn
Οπως μου λένε, ο κ. Δουμάνογλου, ο οποίος είχε τοποθετηθεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον προηγούμενο Μάιο, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ύστερα από πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τα βρόντηξε για να αναλάβει επικεφαλής fund που θα αγοράζει «κόκκινα» δάνεια προβληματικών επιχειρήσεων.
nnn
Ωστόσο, οι κακές γλώσσες λένε ότι το συμβόλαιό του με το ΤΧΣ του απαγορεύει να εμπλακεί για έξι μήνες με τραπεζικά ζητήματα και πως αυτό περικλείει και τις αγοροπωλησίες δανείων. Δεδομένου ότι οι σχέσεις του κ. Δουμάνογλου με τον κ. Τζούρντα ήταν νεφελώδεις εξ αρχής, μου λένε πως το θέμα αυτό δεν θα περάσει… αμάσητο.

Να ομιλεί την ελληνική
Το διάβασα στο «Spiegel» και δεν το πίστευα. Ανάμεσα στα προσόντα που απαιτούνται για τον διάδοχο του κ. Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι να γνωρίζει και… ελληνικά. Τα ελληνικά, αναφέρει, θα είναι το πλεονέκτημα του νέου υπουργού (οποίος διαχειρίζεται 329 δισ. ευρώ ετησίως) και αναμένεται να ασχοληθεί τα επόμενα χρόνια και με την Ελλάδα. Καλύτερα, έτσι θα μπορούμε να μιλάμε μαζί του.
Είναι βαρύ το exit
Στο κατάλευκο νεοκλασικό κτίριο της βρετανικής πρεσβείας, σε ειδική εκδήλωση για το Brexit, παρευρέθηκαν γνωστά ονόματα της πολιτικής, τραπεζικής και επιχειρηματικής ζωής. Κύριος ομιλητής ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας…
nnn
Κάποια στιγμή σε συνομιλία που είχε με τη βρετανίδα πρέσβη Κέιτ Σμιθ (η οποία να σημειώσω ότι ομιλεί άψογα τα ελληνικά) ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι το Brexit δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ και ότι η Βρετανία θα βρίσκεται σε ένα καθεστώς διαρκών παρατάσεων. Είναι κατά τέτοιον τρόπο δομημένη η ΕΕ που δεν επιτρέπει να εξέλθει χώρα, ούτε καν μια υπερδύναμη όπως είναι η Βρετανία, χωρίς μεγάλο κόστος…
nnn
Τα είπε αυτά ο κ. διοικητής προφανώς για να ακούν οι εδώ υπέρμαχοι της επιστροφής της δραχμής. Είναι τόσο βαρύ το… exit που κανείς δεν μπορεί να το σηκώσει.
***
Την πρόθεσή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του νέου νόμου του υπουργείου Υποδομών για τα ταξί γνωστοποίησε ο ιδρυτής της ηλεκτρονικής εφαρμογής Beat, πρώην Taxibeat, Νίκος Δρανδάκης: «Πρόκειται για ευθεία επίθεση στο μοντέλο που φτιάξαμε, του οποίου την κατάργηση φαίνεται ότι επιδιώκει η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία» αναφέρει.

***

Τον θυμάστε τον στρατηγό, διώκτη του ηλεκτρονικού εγκλήματος; Σας πληροφορώ ότι ο Μανώλης Σφακιανάκης μετά την αποστρατεία του διώκει πλέον το ηλεκτρονικό έγκλημα ιδιωτικώς. Δημιούργησε εταιρεία ΑΕ και σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες αναλαμβάνει αντί αμοιβής τη θωράκιση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των δικτύων απέναντι στους χάκερ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ