Ελλάδα, όπως Μπουτάν

Ως μια 3D απεικόνιση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να χαρακτηριστεί η τελευταία έκθεση του World Economic Forum που κατατάσσει τη χώρα μας στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών στον τομέα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας για την περίοδο 2017-2018.

Ως μια 3D απεικόνιση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να χαρακτηριστεί η τελευταία έκθεση του World Economic Forum που κατατάσσει τη χώρα μας στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών στον τομέα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας για την περίοδο 2017-2018. Καλύτερη περιγραφή για την ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Η 87η θέση μάς κατατάσσει μαζί με κράτη όπως η Σρι Λάνκα, η Γουατεμάλα και το Μπουτάν. Η εσωτερική υποτίμηση που έχουμε υποστεί τα χρόνια της κρίσης δεν είναι ικανή να μας βγάλει στο ξέφωτο, αφού υπάρχουν πυλώνες της οικονομίας και ποιοτικά χαρακτηριστικά στα οποία υστερούμε αισθητά.
Για παράδειγμα, στην κατηγορία «Απόδοση του νομικού πλαισίου για τη διευθέτηση διαφορών», η Ελλάδα καταλαμβάνει την 133η θέση μεταξύ 137 χωρών, στην κατηγορία «Επιβάρυνση των κρατικών ρυθμίσεων» κατατάσσεται στην 130ή θέση, στη «Σπατάλη των δημοσίων δαπανών» βρίσκεται στην 132η θέση, στον τομέα «Αμεσες ξένες επενδύσεις και μεταφορά τεχνολογίας» η εθνική μας οικονομία βρίσκεται στην 112η θέση, στην «Ευκολία πρόσβασης σε δάνεια» στην 135η θέση. Στον τομέα της καινοτομίας που έχει ειδικό βάρος στη βαθμολογία και στην κατηγορία «Συνεργασία πανεπιστημίων και βιομηχανίας σε Ερευνα και Ανάπτυξη» βρίσκεται μόλις στην 129η θέση, στις «Δαπάνες των επιχειρήσεων για έρευνα και ανάπτυξη» στην 87η θέση, στην «Ποιότητα ερευνητικών ιδρυμάτων» στην 65η θέση. Επίσης, στη «Φυγή ανθρώπινου δυναμικού από τη χώρα» η Ελλάδα «φιγουράρει» στην 121η θέση.
Στον αντίποδα εμφανίζει μια ζηλευτή επίδοση. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η(!) θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών», η οποία έχει βεβαίως άμεση σχέση με το brain drain (φυγή μυαλών).
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει να γνωρίζεις τις αιτίες που το προκαλούν. Η έρευνα της WEF τις αναδεικνύει και ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για το πολιτικό σύστημα και τους επιχειρηματίες να αλλάξουν τα δεδομένα: να βελτιώσουν τις αδυναμίες και να ενθαρρύνουν τους τομείς στους οποίους ξεχωρίζει η ελληνική οικονομία.
ΥΓ.: Στην πρώτη δεκάδα των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών παγκοσμίως βρίσκονται η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Φινλανδία. Η πλειονότητα δηλαδή προέρχεται από την Ευρώπη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.