Μαθηματικά Κίνας για άγγλους μαθητές
Υπάρχουν χώρες όπου μεγάλο θέμα είναι οι παρελάσεις και το ποιος θα κρατάει τη σημαία σε αυτές. Και χώρες όπου τους αρμόδιους της Παιδείας τούς καίει ότι οι μαθητές τους, σε σύγκριση με τους μαθητές άλλων χωρών, είναι κάπου κοντά στην 27η θέση σε ό,τι έχει σχέση με τις επιδόσεις στα Μαθηματικά στις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Σε ποια χώρα ανησυχούν για τις κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά; Στη Μεγάλη Βρετανία. Και ποιες είναι οι περιοχές στις πρώτες θέσεις; Η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν και, στην τέταρτη θέση, η Κίνα. Τι κάνουν λοιπόν οι άνθρωποι του βρετανικού υπουργείου Παιδείας; Φέρνουν στο νησί περίπου 500 κινέζους εκπαιδευτικούς για να μεταδώσουν στους ευρωπαίους συναδέλφους τους τα σχετικά με τον δικό τους τρόπο διδασκαλίας και επιπλέον διαθέτουν 45 εκατ. ευρώ για να μεταφράσουν όλα τα βιβλία της σειράς με τον τίτλο «Shanghai Mathematics» που χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία των Μαθηματικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Κίνα. Ετσι τα βιβλία είναι έτοιμα για αυτή τη χρονιά και περιλαμβάνουν το βιβλίο του μαθητή, το βιβλίο για τα διαγωνίσματα και το βιβλίο του καθηγητή, το οποίο είναι πραγματικά το πιο πολυσέλιδο και το πιο ενδιαφέρον (έχουν εκδοθεί από τον οίκο Harper’s & Collins. Μικρή παρουσίαση εδώ: https://collins.co.uk/page/Real+Shanghai+Mathematics).
Δημιουργείται λοιπόν ήδη μια παγκόσμια τάση, όπου οι υπόλοιποι κοιτάζουν με ζήλια προς εκείνη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας την οριοθετημένη από το κινεζικό τρίγωνο Σανγκάη – Γκουανγκτζού – Σενζέν σε σχέση με τις εντυπωσιακές επιδόσεις των μικρών μαθητών. Το αν είναι εύκολο να γίνουν «μεταμοσχεύσεις» του τύπου που επιχειρείται από εφέτος στη Μεγάλη Βρετανία μένει να το δούμε, ενώ ήδη βρετανοί εκπαιδευτικοί διατύπωσαν δημόσια τους δισταγμούς τους, αφού είναι γνωστό πως στα σχολεία τους μόλις το 10% ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο! Το εντελώς αντίθετο δηλαδή από την Κίνα.
Για μια καλύτερη εκτίμηση των παραπάνω από τον αναγνώστη, αξίζει εδώ να αναφέρουμε κάποια πράγματα σχετικά με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε αυτή την τεράστια χώρα:
-Η διδασκαλία στην τάξη είναι πολύ διαδραστική. Ο δάσκαλος δεν στέκεται στιγμή, συνεχώς συνδιαλέγεται με τους μαθητές και τις μαθήτριες θέτοντας θέματα και ζητώντας απαντήσεις.
-Τα παιδιά περνούν ατελείωτες ώρες στο σχολείο. Οποιος δεν κατάλαβε το μάθημα της ημέρας έχει επιπλέον διδασκαλία. Απαιτείται από τον δάσκαλο μέχρι την επόμενη ημέρα να μην υπάρχει παιδί που να έχει μείνει πίσω.
-Πρώτα πάντως έρχεται η απομνημόνευση και μετά η εμβάθυνση. Ο μαθητής στην Κίνα είναι και λίγο στρατιώτης.
-Ωστόσο ενώ ο μέσος όρος δουλειάς στο σπίτι στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 5 ώρες την εβδομάδα, στην Κίνα είναι γύρω στις 14, με δουλειά και τα Σάββατα και σχεδόν κάτω από το άγρυπνο μάτι μιας μητέρας-τίγρης όπως επικράτησε να αποκαλούνται, για αυτόν τον λόγο, οι μαμάδες στη ΝΑ Ασία.
-Και κάτι που δεν είναι και τόσο γνωστό. Πολλά δημόσια σχολεία στην Κίνα είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, ώστε ο καθένας από το σπίτι του μπορεί «να μπει» σε μια οποιαδήποτε τάξη, να παρακολουθεί το μάθημα και κατ’ ευθείαν να κάνει παρατηρήσεις από κάτω για τους μαθητές και αυτούς που διδάσκουν!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ