Ανακατωσούρα στο πολιτικό σύστημα έφερε το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου μόνον με μια απλή δήλωση. Απ’ ό,τι άκουσα από τις τοποθετήσεις των βουλευτών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και από τις συνομιλίες που είχαν μεταξύ τους στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, άνετα εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι βουλευτές (που θα κληθούν να το ψηφίσουν) δεν το διάβασαν, ενώ οι άλλοι (που το διάβασαν) θα ψηφίσουν, όχι βεβαίως συντεταγμένα, εάν τους επιβληθεί η κομματική πειθαρχία, αλλά κατά… συνείδηση. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που η ΝΔ δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει και βρίσκεται σε δίλημμα. Μπορεί να ανακοινώνει ότι θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις ώστε να το κάνει πιο αυστηρό και πιο… επιστημονικό, αλλά ακόμη κι αν καταθέσει αυτές τις προτάσεις, θα υπάρξουν βουλευτές της που δεν πρόκειται να το ψηφίσουν ή το πολύ να απουσιάζουν από την ψηφοφορία.
nnn
Αφήστε που ακόμη και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι δεν «έχουμε εκλογικά κέρδη από την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου», ή ακόμη οι πιο ρεαλιστές, που δεν ανήκουν στους λεγόμενους «σκληρούς» του κόμματος, λένε ότι το νομοσχέδιο αυτό περισσότερα προβλήματα θα επιφέρει στην κοινωνία παρά θα επιλύσει. Μάλιστα, και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό, έχουν υπολογίσει ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου «ικανοποιούνται περίπου 1.000 άτομα, καθώς και οι σκληροί του ΣΥΡΙΖΑ».


Τα σκαμπανεβάσματα των ΑΝΕΛ


Στους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου δεν υπάρχει κοινή γραμμή. Ναι, μεν, ο αρχηγός τους συμφωνεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου (ως αντάλλαγμα, λένε πολλοί, για τη στήριξη που του παρείχε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή στο θέμα του ισοβίτη, αλλά και της παρουσίας του σε λονδρέζικο καζίνο), οι βουλευτές του όμως θα υπακούσουν; Ολοι; Ψήφισαν επί της αρχής, αλλά έως ότου το νομοσχέδιο ψηφιστεί στο σύνολό του υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Αφήστε που ήδη βουλευτές των ΑΝΕΛ βγαίνουν στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και «απειλούν» ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν.


Η δυσφορία… φύλου


Το νομοσχέδιο αυτό, εξηγεί με επιστημονικό, κοινωνικό, αλλά και με νομικό τρόπο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστα Τζαβάρας «είναι μια κοροϊδία, με την οποία η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει στους ενδιαφερομένους την ψευδαίσθηση της κοινωνικής απενοχοποίησης. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είναι γλωσσικά, επιστημονικά και ρυθμιστικά απρόσφορο. Και τούτο γιατί θα πρέπει να ρυθμίζει ζητήματα νομικής αναγνώρισης φύλου με όρους σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν μπορεί να κατανοήσει ότι ο νόμος είναι μέσο παραγωγής και αναπαραγωγής της συμβολικής τάξης στην κοινωνία και όχι μέσο πραγματοποίησης της φαντασιακής σχέσης που καλλιεργεί ή συντηρεί το άτομο με το σώμα του ή με τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι σε μια εύστοχη νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα πορίσματα της επιστήμης, η ομολογία των δικαστηρίων, καθώς η πείρα και η λογική του μέσου κοινωνικά ανθρώπου. Στην υπόθεση αυτή δεν προσφέρει τίποτε καινούργιο. Ούτε ο γλωσσικός νεωτερισμός της «δυσφορίας φύλου» ή της «φυλομετάβασης» θα αλλάξει τίποτε. Η πραγματικότητα παραμένει η ίδια».


Οι μεταλλάξεις του Θύμιου


Τελευταίως όλο και συχνότερα ο Θύμιος Λυμπερόπουλος (ο γνωστός συνδικαλιστής των ταξιτζήδων, φωτογραφία) μπαινοβγαίνει στη Βουλή. Και καταλήγει συχνά στο καφενείο της Βουλής, όπου εκεί συχνάζουν οι βουλευτές (και καμιά φορά οι υπουργοί) του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί πώς αυτός ο συνδικαλιστής που ήταν γαλάζιος (έπινε κάποτε νερό στο όνομα της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή) κάνει παρέα μόνον με τους συριζαίους, επικρίνει τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ (κυρίως τις ηγεσίες τους) και δηλώνει (ποιος ξέρει εάν το δηλώνει σοβαρά;) πως αυτός είναι ο συντάκτης του νομοσχεδίου με το οποίο στην ουσία καταργείται η (όποια…) απελευθέρωση του κλειστού κυκλώματος των ταξί. Το περίεργο είναι ότι λέει τέτοια πράγματα και κανείς από τους συριζαίους δεν αντιδρά, τη στιγμή που θα κληθούν να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που στην πραγματικότητα φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΣΑΤΑ. Ο Θύμιος όμως προχωρεί ακάθεκτος…


Κινούμενα εκλογικά κέντρα


Ηταν μέλος της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή «γαλάζιος» (και συγκρούστηκε με το ΠαΣοΚ, στον νόμο Γιάννη Ραγκούση), εν συνεχεία έγινε ΠαΣοΚ (δηλαδή «πράσινος»), μετά πάλι ΝΔ και σήμερα ο Θύμιος δεν διστάζει να λέει ότι έγινε… κόκκινος. Και όχι μόνον, αλλά λένε ότι με ένα νεύμα του μπορεί να κάνει τα ταξί κινούμενα εκλογικά κέντρα προς όφελος του κυβερνητικού σχηματισμού. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια ανοίγματος ή εκσυγχρονισμού του επαγγέλματος των ταξί. Η ΝΔ ούτε ζωγραφιστό δεν θέλει πλέον να τον βλέπει, ενώ ο ίδιος ατάραχος, αφήνει να διαρρεύσει ότι στόχος του είναι η ουσιαστική κατάργηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Taxibeat. Δηλαδή μιας πρωτοποριακής ελληνικής πατέντας που κατά τους ειδικούς αποτέλεσε πραγματική επανάσταση στις δημόσιες μεταφορές. Και όχι μόνον. Η γερμανική Daimler την αγόρασε έναντι 40 εκατ. ευρώ.

HeliosPlus