Οι ρωσικές μετοχές φτιάχνουν εκατομμυριούχους

Ο πλούτος κρίσεις δεν κοιτά, γι' αυτό και η Capgemini στην τελευταία έρευνά της, World Wealth Report 2017,

Ο πλούτος κρίσεις δεν κοιτά, γι’ αυτό και η Capgemini στην τελευταία έρευνά της, World Wealth Report 2017, διαβεβαιώνει ανεπιφύλακτα ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι υπερπλούσιοι θα ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια το έτος 2025. Θα αυξηθεί δηλαδή κατά σχεδόν 60% μέσα σε μία δεκαετία, αφού το 2016 έφθανε τα 63,5 τρισ. δολάρια.
Υπερπλούσιοι θεωρούνται όσοι διαθέτουν επενδύσεις αξίας άνω των 30 εκατ. δολαρίων. Ετησίως η αύξηση του πλούτου τους φθάνει σε ποσοστό το 8,3%, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας συμβούλων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι επειδή η ζωή είναι άδικη και το (πολύ) χρήμα πηγαίνει στο (πολύ) χρήμα τα ποσοστά αύξησης του πλουτισμού των απλώς πλουσίων, των εκατομμυριούχων της διπλανής πόρτας, δηλαδή, που διαθέτουν επενδύσεις από 1 ως 5 εκατ. δολάρια, αυξάνονται με ρυθμό μόνο 7,4% ετησίως.
Γεωγραφικώς οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι (όλοι, ακόμα και όσοι έχουν συγκεντρώσει το πρώτο τους εκατομμύριο) εντοπίζονται στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, όπου ο απόλυτος αριθμός τους αυξάνεται εφέτος με ετήσιο ρυθμό 7,8% και 7,7%. Διόλου άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις προ διετίας, το 2015 δηλαδή, ο ρυθμός αύξησής τους ήταν μόλις 2% και 5% αντιστοίχως.
Αντίθετα, ο ρυθμός αύξησης των εκατομμυριούχων σημείωσε κάμψη στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας που προσμετρείται στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης). Ετσι στην περιοχή αυτή του πλανήτη όπου, σημειωτέον, βρίσκονται συνωστισμένοι οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι, ο ρυθμός αύξησής τους μειώθηκε στο 7,4% το 2017 από 9% που ήταν προ διετίας, πιθανότατα λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής του πετρελαίου στα τέλη του 2014.


Πού θα κάνουμε την τύχη μας


Κορυφαία χώρα στον πλανήτη σε ό,τι αφορά την παραγωγή εκατομμυριούχων αναδεικνύεται το 2017 η Ρωσία, όπου χάρη στην πολύ καλή πορεία της κεφαλαιαγοράς της ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε συγκριτικά με το 2016 κατά 19,7%! Και να σκεφθεί κανείς ότι η ρωσική οικονομία δεν ευημερεί εξαιτίας της κατάρρευσης κατά 50% και πλέον των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2015 η ίδια έρευνα είχε καταγράψει πτώση του αριθμού των εκατομμυριούχων στη Ρωσία κατά 1,8% συγκριτικά με το 2014. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η «δεξαμενή» των ρώσων εκατομμυριούχων είναι συγκριτικά μικρή –αριθμούν μόλις 182.000. Πιθανότατα διότι πολλοί εξ αυτών έχουν ξενιτευθεί. Οσοι προτίμησαν την ηλιόλουστη Κύπρο το πλήρωσαν ακριβά, αφού οι καταθέσεις τους «κουρεύτηκαν» από την τρόικα, με τις ευλογίες του Βλαντίμιρ Πούτιν ασφαλώς, που τους είχε συστήσει να μην εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.
Εν πάση περιπτώσει, οι Ρώσοι που έχουν μεταναστεύσει στην πανέμορφη Κύπρο δεν το έβαλαν κάτω, αφού, όπως έγινε γνωστό προσφάτως, συγκρότησαν και πολιτικό κόμμα για να τους εκπροσωπεί!
Στην Ινδονησία και στην Ολλανδία κατεγράφη επίσης μεγάλη αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων το τελευταίο δωδεκάμηνο (13,7%), ενώ μικρότερη πλην διψήφια αύξηση κατεγράφη επίσης στη Νορβηγία, στην Ταϊλάνδη, στη Σουηδία, στην Ταϊβάν, στον Καναδά, στη Βραζιλία και στη Γαλλία.


Ας είναι καλά οι αγορές


Οι διεθνείς αγορές κεφαλαίων αποτελούν, σύμφωνα με δήλωση του 90% των εκατομμυριούχων, τη βασική πηγή πλουτισμού τους. Κατά μέσον όρο το δεύτερο εξάμηνο του 2017 οι πλούσιοι έχουν το 31,1% των επενδύσεών τους σε μετοχές –το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 24,8%.
Ας είναι καλά οι αγορές, ας είναι και τα σεντούκια και τα στρώματα βέβαια, αφού δεύτερη «τοποθέτηση» του πλούτου των εκατομμυριούχων είναι τα μετρητά. Μάλιστα σε ποσοστό 27,3% δήλωσαν ότι κρατούν τα χρήματά τους σε μετρητά, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 23,5%.
Το στοιχείο αυτό, αν συνδυαστεί και με την τρίτη προτίμησή τους σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του πλούτου τους (στα ακίνητα, όπου το ποσοστό μειώθηκε στο 14% από περίπου 18% που ήταν το 2016), οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι εκατομμυριούχοι πληροφορήθηκαν την επιβολή ΕΝΦΙΑ στην Ελλάδα, τρομοκρατήθηκαν και έλαβαν τα μέτρα τους.
Τα μερίδια του πλούτου που τοποθετούν οι ανά την υφήλιο εκατομμυριούχοι σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα hedge funds, τα εμπορεύματα και οι μετοχές μη εισηγμένων εταιρειών, σημείωσαν κάθετη πτώση το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Capgemini.


Τεχνοφοβικοί και τρομοκρατημένοι


Η εταιρεία συμβούλων θέλησε να μάθει αν οι εκατομμυριούχοι διαχειρίζονται μόνοι τους την περιουσία τους ή αν αναθέτουν τη διαχείρισή της σε ειδικούς. Οι περισσότεροι λοιπόν προτιμούν τους διαχειριστές, εκφράζοντας όμως παράλληλα τη δυσαρέσκειά τους για το υψηλό κόστος διαχείρισης που καταβάλλουν και φθάνει κατά μέσον όρο στο 8,4% της αξίας των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων τους.
Ενα σημαντικό εύρημα της έρευνας της Capgemini είναι η αποκάλυψη της τεχνοφοβίας των εκατομμυριούχων, καθώς ένας στους δύο δεν εμπιστεύεται διόλου και δεν χρησιμοποιεί ποτέ τις online υπηρεσίες τεχνολογικών εταιρειών, όπως της Google, της Amazon, της Alibaba, της Apple και του Facebook, όχι μόνο για να διαχειριστεί την περιουσία του (για ένα απλό e-banking ας πούμε), αλλά ούτε και για να αγοράσει αγαθά!
Μόλις το 56% των ερωτηθέντων είναι «ανοικτοί στην ιδέα χρησιμοποίησης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και διαχείρισης της περιουσίας» (κάτι που δεν σημαίνει ότι τα χρησιμοποιούν κιόλας) και δηλώνουν ότι αυτά διαθέτουν «αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, καινοτομία και άριστες online δυνατότητες εξυπηρέτησης».
Παρά ταύτα, οι εκατομμυριούχοι θεωρούν «αναπόφευκτη» την καταφυγή τους στην ψηφιακή τεχνολογία για τη διαχείριση της περιουσίας τους τα επόμενα χρόνια. Είναι προφανές ότι οι εταιρείες του κλάδου –συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών –έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εχόντων και κατεχόντων. Δρόμο που καθιστούν δύσκολο και μακρύ τα κρούσματα ηλεκτρονικού εγκλήματος για τα οποία έντρομοι σχεδόν καθημερινά πληροφορούνται όσοι έχουν πολλά να χάσουν…

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.