Η Γαλλία «τολμά» ανέπαφες συναλλαγές έως 30 ευρώ

Αυξάνεται από τα 20 στα 30 ευρώ από τον Οκτώβριο το ανώτατο όριο για τις ανέπαφες πληρωμές στη Γαλλία.

Αυξάνεται από τα 20 στα 30 ευρώ από τον Οκτώβριο το ανώτατο όριο για τις ανέπαφες πληρωμές στη Γαλλία. Σύμφωνα με τη Visa, ο τύπος των τραπεζικών καρτών που επιτρέπουν ανέπαφες πληρωμές έχει φθάσει πλέον το 67%. Ενώ η πλειονότητα των Γάλλων εμπιστεύεται την πρακτική αυτή των συναλλαγών, οι γαλλικές τράπεζες μοιάζουν μάλλον διστακτικές στην αύξηση του πλαφόν, αν αναλογιστεί κανείς το γενναίο παρελθόν τους.
Το γαλλικό τραπεζικό σύστημα είναι πρωτοπόρο σε ό,τι αφορά τη διάδοση του πλαστικού χρήματος. Και οι Γάλλοι καταναλωτές έχουν ανεπτυγμένη την κουλτούρα αυτή. Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες (όπως άλλωστε και καρνέ επιταγών!) έδιναν οι γαλλικές τράπεζες σε όλους ανεξαιρέτως τους πελάτες τους, δίχως κανένα κριτήριο δηλαδή εισοδηματικό ή άλλο, από τις αρχές της δεκαετίες του 1980.
Ως εκ τούτου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το όριο των πληρωμών «ανέπαφα», είναι ακόμα (και έως την Κυριακή) χαμηλότερο στη Γαλλία από το όριο στην Ελλάδα, που είναι ως γνωστόν 25 ευρώ.
Η αιτία της επιφυλακτικότητας των γαλλικών τραπεζών δεν είναι ο φόβος έναντι του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Διότι βάσει των στατιστικών οι απάτες με κάρτες ανέπαφων πληρωμών δεν είναι περισσότερες από το μέσον όρο αυτών με τις άλλες κάρτες.

Αδύνατη ταυτοποίηση
Ο προβληματισμός και οι επιφυλάξεις των τραπεζών οφείλονται στην ευκολία με την οποία οποιοσδήποτε κακόβουλος μπορεί να χρησιμοποιήσει όποια κάρτα πέσει στα χέρια του. Είτε την έχει κλέψει είτε την έχει κρυφά «δανειστεί» από γνωστό ή συγγενή του για να την… επιστρέψει ξανά είτε επειδή την βρήκε τυχαία στο δρόμο. Διότι ουδείς επαγγελματίας θα ζητήσει ταυτότητα από κάποιον που ψωνίζει κάτι τόσο φθηνό, εκτός βέβαια αν διαθέτει κάτι το κραυγαλέο που τον ενοχοποιεί.
Όπως έχει διευκρινίσει η Visa, στη Γαλλία τον Ιούλιο έγιναν 108 εκατ. ανέπαφες πληρωμές, 112% περισσότερες από όσες είχαν γίνει τον αντίστοιχο μήνα του 2016.
Με την αύξηση του ορίου από τα 20 στα 30 ευρώ το 60% των πληρωμών που γίνονται στη χώρα με πλαστικό χρήμα θα γίνονται πλέον ανέπαφα. Το ποσοστό αυτό σήμερα είναι 43% – και, παρεμπιπτόντως, φανερώνει τη μεγάλη διάδοση που έχει το πλαστικό χρήμα στη χώρα αυτή, αφού με κάρτα εκεί αγοράζει κανείς και… τσίχλα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Groupement carte bancaire, το 80% των Γάλλων χρηστών καρτών ανέπαφων πληρωμών εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα αυτό και συμφωνούν με την αύξηση του ορίου συναλλαγών. Οι υπόλοιποι τη χρησιμοποιούν με αισθήματα επιφύλαξης. Τα οποία, προφανώς, θα ενταθούν μετά την αύξηση του ορίου…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.