ΕΕ – Η φορολόγηση των «γιγάντων του Ίντερνετ» επί τάπητος στο Ταλίν

Την ιδέα ενός νέου τρόπου φορολόγησης των γιγάντων του Ίντερνετ - ιδέα που προωθεί εδώ και κάποιες εβδομάδες το Παρίσ

Την ιδέα ενός νέου τρόπου φορολόγησης των γιγάντων του Ίντερνετ –ιδέα που προωθεί εδώ και κάποιες εβδομάδες το Παρίσι –θέτουν επί τάπητος την Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια σύνοδο κορυφής με θέμα την ψηφιακή οικονομία. Στόχος των «28» είναι να καταστήσουν την ΕΕ πρότυπο και ηγετική δύναμη παγκοσμίως στον τομέα αυτό.
Η εσθονική προεδρία της Ένωσης έχει, άλλωστε, αναγάγει την ψηφιακή οικονομία σε προτεραιότητά της αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η θέση της Ευρώπης στον τομέα αυτό, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί καλύτερα τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, το οποίο συμμερίζονται όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ, η Κομισιόν έχει εγκαινιάσει από το 2015 ένα σχέδιο δράσης που αποσκοπεί στον «εξευρωπαϊσμό της ψηφιακής πολιτικής» μέσω της δημιουργίας μιας «ενιαίας ψηφιακής αγοράς».

Κλειδί η φορολογία

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η γαλλική «Le Figaro», «η ενιαία αυτή αγορά μπορεί να αποφέρει 415 δισ. ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας». Η βούληση, ωστόσο, αυτή για την ώρα «σκοντάφτει» στο ζήτημα του φορολογικού καθεστώτος που θα διέπει τη λειτουργία των τεσσάρων γιγάντων της ψηφιακής οικονομίας, της Google, της Apple, του Facebook και της Amazon.
Οι «big four» κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα «φορολογικής βελτιστοποίησης» στην Ευρώπη, μεταφέροντας κέρδη από τη χώρα που τα αποκομίζουν σε άλλη, με γνώμονα, φυσικά, και σκοπό τους χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησής τους. Μόνο από τις πρακτικές «βελτιστοποίησης» της Google και του Facebook την περίοδο 2013-2015 η ΕΕ έχει διαφυγόντα φορολογικά έσοδα 5,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση ευρωβουλευτή.
Όμως, όπως υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη Τρίτη κατά την διάσημη ομιλία του στη Σορβόνη, «ο ανοικτός κόσμος δεν έχει καμία αξία παρά μόνο αν ισχύουν συνθήκες νόμιμου και δίκαιου ανταγωνισμού… Δεν μπορούμε να ανεχθούμε μια πραγματικότητα σαν τη σημερινή, όπου οι Ευρωπαίοι παραγωγοί πλούτου φορολογούνται ενώ οι διεθνείς όχι ».


Φορολογήστε τον τζίρο
Η Γαλλία προτείνει τη φορολόγηση των «τεσσάρων μεγάλων» βάσει των πωλήσεών τους σε κάθε χώρα και όχι βάσει των κερδών που μεταφέρονται σε θυγατρικές με έδρα χώρες της ΕΕ με χαμηλότερη φορολόγηση. Τις τελευταίες εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ εξασφάλισε την υποστήριξη της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Ελλάδας, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην πρόταση αυτή.

«Αυτό που αναμένουμε την Παρασκευή από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής είναι να μας πει προς τα πού πηγαίνουμε», σημείωσε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. «Εμείς θα θέσουμε όλες τις προτάσεις των εταίρων στο τραπέζι. Αφού τις καταθέσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ή οι αρμόδιοι υπουργοί, θα προχωρήσουμε και θα βρούμε μια χρυσή τομή για να διαμορφώσουμε μια ενιαία πρόταση, την κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα. Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σύντομα…», πρόσθεσε ο γάλλος επίτροπος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.