συνέδριο



Για το Ολοκαύτωμα
Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ολοκαύτωμα: Διαχρονικές και Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» διοργανώνει το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών για τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι χώροι: κτίριο Κωστής Παλαμάς (Ακαδημίας 48, 3 Οκτωβρίου – 19.00), κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 31, 4 Οκτωβρίου – 10.30) και Αμφιθέατρο του Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14-16, 5 Οκτωβρίου – 13.00).


κλασική μoυσική



Ερχεται το… «Λυκόφως των χρεών»!
Βασισμένο στο μουσικό δράμα του Βάγκνερ «Το λυκόφως των θεών» είναι το «Λυκόφως των χρεών», με το οποίο εγκαινιάζεται επίσημα η λειτουργία της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεταγραφή – μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός. Κείμενο: Δημήτρης Δημόπουλος. Ιδέα-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης. Με τους Τζούλια Σουγλάκου, Δημήτρη Πακσόγλου κ.ά. Στις 6, 8, 10, 12 και 14/10 και στις 5, 7, 10, 12, 14, 17 και 19/1/2018. Στις 20.30.

Η ΚΟΑ στο Μέγαρο
Εργα Νίλσεν και Μάλερ παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Στέφανο Τσιαλή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης).

θέατρο



Πρεμιέρα για «Το τίμημα»
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος επιστρέφει στη σκηνή με το έργο του Αρθουρ Μίλερ «Το τίμημα», σε μετάφραση Μάκη Μαρσέιγ και απόδοση-σκηνοθεσία Ιωάννας Μιχαλακοπούλου. Παίζουν επίσης οι Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ρένια Λουιζίδου κ.ά. Πρεμιέρα την Πέμπτη 5/10 στις 21.00.

Ο «Φάρος» στο Αθηνών
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μετέφρασε (μαζί με την Αθανασία Σμαραγδή) και σκηνοθετεί τον «Φάρο» του Κόνορ Μακφέρσον στην παράσταση που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη, στο θέατρο Αθηνών. Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αιμίλιος Χειλάκης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Νίκος Ψαρράς και Προμηθέας Αλειφερόπουλος.
Το Θέατρο Τέχνης στο Ηρώδειο
Η «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη ολοκληρώνει τον κύκλο της στο Ηρώδειο. Με τους Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρη Φραγκούλη κ.ά. Την Τρίτη στις 21.00.

Επιστρέφει «Η τάξη μας»
Το έργο του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ «Η τάξη μας» παίζεται για δεύτερη χρονιά στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Παίζουν: Κώστας Γαλανάκης, Καίτη Κωνσταντίνου κ.ά. Παραστάσεις ως τις 12 Νοεμβρίου.

«Αντιγόνη» στη Λάρισα
Ο Βασίλης Οικονόμου και η Ελιάνα Περηφάνου σκηνοθετούν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με το ΘΕΑΜΑ. Μετάφραση Νίκος Παναγιωτόπουλος. Παίζουν: Ελη Δρίβα, Πάνος Ζουρνατζίδης, Μιχάλης Ταμπούκας κ.ά. Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Στις 21.00.



ελληνική μουσική



Γκάτσος – Μητσιάς -Καραμπέτη
Η μουσικοθεατρική συνάντηση «Ο Γκάτσος που αγάπησα» με ποίηση Νίκου Γκάτσου μέσα από τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Στ. Ξαρχάκου, Δ. Μούτση, Λ. Κηλαηδόνη, με τη φωνή του Μανώλη Μητσιά και τη συνδρομή της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη παρουσιάζεται την Παρασκευή 6/10 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Επιμέλεια: Αγαθή Δημητρούκα. Στις 21.00.


φωτογραφία



Βλέμματα στην Ελλάδα
Η έκθεση φωτογραφίας «#my_greece – Η Ελλάδα μέσα από το βλέμμα 270 insta-φωτογράφων» εγκαινιάζεται στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς» την Κυριακή 8/10 και ώρα 19.30.

Οψεις Μεσογείου
Συνεχίζεται ως τις 11 Νοεμβρίου στο «i-D ProjectArt» (Κανάρη 12, Κολωνάκι, τηλ. 210-3221801) η έκθεση φωτογραφίας Views of the Mediterranean (Οψεις της Μεσογείου).

κινηματογράφος



Στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Συνεχίζεται ως την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398) το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφισεξουαλικών, Τρανσεξουαλικών και Διεμφυλικών Ταινιών).

Κλασικό σινεμά
Στον κινηματογράφο Ζέφυρος (Τρώων 36, Ανω Πετράλωνα – Θησείο, 210-3462677) προβάλλεται σε επανέκδοση η ταινία «Ο στρατηγός Ντελα Ρόβερε» του Ρομπέρτο Ροσελίνι, καθημερινά στις 20.30 ως τις 4/10.

Εμπρός, Τουρκία!
Oλοκληρώνεται σήμερα στο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή) το τριήμερο Φεστιβάλ Σινεμά και Πολιτισμού από την Τουρκία «Κοίτα Δίπλα». Είσοδος δωρεάν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ