Την οικονομική εξόντωσή τους, με κίνδυνο επιπτώσεων στην αξιοπρεπή τους διαβίωση, προτάσσουν οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί, διαμαρτυρόμενοι «για τη σημαντική νέα περικοπή των συντάξεων, με τη μορφή αναστολής καταβολής μεγάλου μέρους τους».
Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδος και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απειλεί με αγωγές –προσφυγές στα δικαστήρια, εκφράζοντας την έντονη αγανάκτησή της, καθώς η ρύθμιση μειώνει τις συντάξεις εκ νέου κατά 40%, περίπου. Αποτέλεσμα είναι, η συνολική μείωση (σωρευτικά από της εφαρμογής των μνημονίων) των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών και των λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να αγγίζει έως και το 74%.
«Ενδεικτικό παράδειγμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «είναι ότι με την εφαρμογή της παραπάνω ρύθμισης του άρθρου 13 του Ν.4387/2016, η σύνταξη του Προέδρου του Αρείου Πάγου και των αντιστοίχων του, μειώνεται εκ νέου, κατά το καθαρό ποσό των 924 ευρώ τον μήνα (μετά την αφαίρεση των κρατήσεων) και μάλιστα αναδρομικά από 01-06-2016. Έτσι από της καταβολής (28-09-2017) της σύνταξης του μήνα Οκτωβρίου 2017, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου (Δικαστική Εξουσία), ισότιμος και ισόκυρος, κατά το ισχύον Σύνταγμά μας, με τον Πρωθυπουργό (Εκτελεστική Εξουσία) και τον Πρόεδρο της Βουλής (Νομοθετική Εξουσία) θα λαμβάνει μηνιαία σύνταξη 1.451 ευρώ. Ανάλογες θα είναι οι περικοπές και των υπολοίπων (κατωτέρων ) βαθμών».
Και συμπληρώνεται: «Η δραματική, άδικη και καταφανώς αντισυνταγματική νέα μείωση των συντάξεων, οδηγεί τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς σε οικονομική εξόντωση και σε άμεση διακινδύνευση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους».