Την σαφή διαφοροποίησή του από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κων. Κατσίκης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Όπως είπε μάλιστα, «προκαλεί ψυχολογικό σοκ στο σύνολο της κοινωνίας», επισημαίνοντας ότι «κινδυνεύουμε να καταχραστούμε τα δικαιώματα των ετεροφυλόφιλων».
«Το δικαίωμα του καθενός τελειώνει εκεί που αρχίζει του άλλου και το δικαίωμα του άλλου δεν είμαι σίγουρος ότι λήφθηκε υπόψη. Και ως άλλον εννοώ τα εκ φύσεως ετερόφυλα ζευγάρια», πρόσθεσε ο βουλευτής, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για ομοφοβικές απόψεις. Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι «κανένας δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα κανενός να αυτοπροσδιορίζεται και να αυτοδιατίθεται».
«Ποτέ δεν αντιτέθηκα στο δικαίωμα αυτό του αυτοπροσδιορισμού και της αυτοδιάθεσης, παρ΄ ότι δέχθηκα χαρακτηρισμούς όπως ομοφοβικός, ρατσιστής κλπ. Προτιμώ όμως να λέω ομοφυλόφιλος αντί γκέι και διεμφυλικός παρά τρανσέξουαλ», ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. Υπογράμμισε δε ότι «από εκεί μέχρι του σημείου της νομικής αναγνώρισης φύλου μεσολαβεί ένας ωκεανός» και ότι «έχει αντίκτυπο στο σύνολο της κοινωνίας».
«Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε απέναντι σε ένα ζήτημα που έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο της κοινής γνώμης», συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε ότι στην συζήτηση που προηγήθηκε με εκπροσώπους των φορέων, «καμία στιγμή δεν ακούστηκε ο προσδιορισμός άρρεν και θήλυ». Ενώ διατύπωσε την διαφωνία του με την νομική κατοχύρωση καταστάσεων με τις οποίες «είτε αρέσει είτε όχι εκφεύγουμε του κοινωνικά παραδεκτού στάτους».
«Ως βουλευτής των ΑΝΕΛ εκφράζω την ανησυχία μου και δηλώνω την διαφωνία αναλογιζόμενος τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την κοινωνία», τόνισε ο κ. Κατσίκης, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν είμαστε ανακόλουθοι με τις πρότερες αρχές και δεσμεύσεις μας». Μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του διότι με την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου υπάρχει κίνδυνος για θεσμούς όπως το Άγιον Όρος, ο στρατός, ο αθλητισμός. Και πρότεινε, για να ψηφίσει το νομοσχέδιο, όπως άφησε να εννοηθεί, να συμπεριληφθεί ότι «δεν επιτρέπεται η σύναψη γάμου ή συμφώνου συμβίωσης και υιοθεσίας από άτομα που έχουν προβεί σε διόρθωση φύλου».