Προβληματισμός υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Εξού και κατά τη ψήφιση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η ΝΔ όμως επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Το θέμα συζητήθηκε και στη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος την Τετάρτη, και διατυπώθηκαν τρεις διαφορετικές απόψεις για τις ενστάσεις -νομικές κυρίως- που πρέπει να διατυπώσει το κόμμα και για τη στάση που θα κρατήσει στην Ολομέλεια, αν δηλαδή θα υπάρξει κομματική γραμμή ή οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Πολλοί διερωτώνται επίσης ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην συντηρητική βάση της ΝΔ.

Στη σύσκεψη των τομεαρχών οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης ζήτησαν να γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για να το ψηφίσουν.

Μιλώντας στον Alpha ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «η ΝΔ φυσικά και επί της αρχής αποδέχεται το δικαίωμα των ανθρώπων να αυτόπροσδιορίζονται. Κανένας δεν διαφωνεί ένας άνθρωπος που αισθάνεται ότι είναι διαφορετικού φύλου να αυτοπροσδιορίζεται, είναι σεβαστό. Για το αν αυτή η αρχή εξυπηρετείται με το νομοσχέδιο ή όχι, εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας». Επιπλέον κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση για κραυγαλέα πολιτική συναλλαγή λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε τον Πάνο Καμμένο για την εξεταστική κι εκείνος θα ψηφίσει αυτά που δεν θα ψήφιζε».

Από την Πειραιώς, διευκρίνιζαν ότι η ΝΔ ως φιλελεύθερο κόμμα είναι «υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων. Θα περιμένουμε να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τις αλλαγές στο νομοσχέδιο και την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε κι εμείς τις προτάσεις μας».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα καθιστώντας τον προσωπικά υπόλογο για τις καθυστερήσεις στις επενδύσεις.

«Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορει», δήλωσε. «Είναι σε αδυναμία να προχωρήσει την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, εμποδίζοντας τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων, την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων. Και καλά, ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να αποπέμψει τον κ. Κουρουμπλή… Δεν μπορεί να αποπέμψει ούτε τον κ. Καμμένο… Δεν έχει τη δύναμη να αποπέμψει ούτε τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής του Κ.Α.Σ.; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την αποπομπή της, αν έστω και στοιχειωδώς ο κ. Τσίπρας εννοεί αυτά που λέει για το Ελληνικό».

Ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει χάσει τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα» με αφορμή την επιδρομή του Ρουβίκωνα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Οι εικόνες μιας «συλλογικότητας» να φτάνει ανενόχλητα μέχρι το γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης, μας προσβάλλει όλους, εκθέτει τη χώρα και στέλνει το λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Εξίσου προσβλητική είναι η αντίδραση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη που ανέχονται αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Ουδείς συλλαμβάνεται. Απλά συνομιλούν με τον κ. Τόσκα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους πριμοδοτεί με ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΤ open».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέχισε τις παρεμβάσεις του στα θέματα της καθημερινότητας και επισκέφθηκε έναν χώρο με διπλό (και θεσμικό) συμβολισμό, το Πρωτοδικείο Αθηνών στην Ευελπίδων.

«Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει, επιτέλους, συνολικά στο έργο της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να επιταχυνθεί η απονομή της. Θα ήταν καλό ο υπουργός Δικαιοσύνης να περάσει από την Ευελπίδων και να δει την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια της χώρας, αντί να επιτρέπει στο Ρουβίκωνα να εισβάλλει στο Υπουργείο του», δήλωσε μετά την επίσκεψη.