Πολλοί εδώ στην Ελλάδα, τώρα που αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (φωτογραφία) ως φιλέλληνα και ως έναν άνθρωπο που έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Πιθανόν (κατόπιν εορτής) να τον χαρακτηρίζει (σιωπηρώς) έτσι και το Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας πίσω του οριστικά πλέον παλαιότερους χαρακτηρισμούς του τύπου ως ο «υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα». Αλλωστε ο κ. Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα να ανατρέψει ορισμένους χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς έδινε στην πολιτική ηγεσία της Γερμανίας. Ποιος αλήθεια μπορεί να ξεχάσει ότι από το περιβόητο «Go back Merkel» έφτασε στο σημείο να συνομιλεί τηλεφωνικώς μαζί της συχνότατα…
nnn
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αφορμές ώστε να πουν έναν καλό λόγο για τον «σκληρό και επίμονο στη λιτότητα» Σόιμπλε. Τώρα μάλιστα που πληροφορήθηκαν και τα φρέσκα δημοσιεύματα εκ Γερμανίας, τα οποία εμφανίζουν τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών να καταλαμβάνει το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Δεν θα βασανίζει πλέον τους Ελληνες, αλλά τους γερμανούς νεοφασίστες και νοσταλγούς του ναζισμού που εισήλθαν (και με τη βοήθεια της Τουρκίας, θα συμπλήρωνα) στη γερμανική Βουλή, έγραψαν τα γερμανικά ΜΜΕ.
nnn
Πόσο όμως θα λείψει ο κ. Σόιμπλε σε ορισμένους; Γνωρίζω μια οικογένεια που περισσότερο αναπολούν την… Ινγκεμποργκ Σόιμπλε, παρά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πρόκειται για την οικογένεια του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, που γνώρισε τη σύζυγο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Ινγκεμποργκ (72 ετών, 44 χρόνια παντρεμένη με τον Βόλφγκανγκ), «πραγματική ηρωίδα», όπως τη χαρακτηρίζει. Είναι η Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος Στουρνάρα, η οποία είχε την τύχη να την ξεναγήσει στην Αθήνα (στο Eurogroup της ελληνικής προεδρίας), να ανέβουν μαζί στην Ακρόπολη, να περπατήσουν στα σοκάκια της Αθήνας και να την κεράσει ραβανί κάπου στο Μοναστηράκι. Σημασία έχει ότι η κυρία Σόιμπλε εμφανιζόταν πιο φίλος της Ελλάδας από άλλους που πολλές φορές διαλαλούν τον φιλελληνισμό τους, είτε χωρίς να το εννοούν είτε από ευτελή κίνητρα.
nnn
Αλλά και ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι ο κ. Σόιμπλε ήταν (και παραμένει) φιλικός προς την Ελλάδα. Μπορεί δημοσίως να μην το έδειχνε, αλλά στις ιδιωτικές συζητήσεις τους δεν είπε ούτε μια φορά τη λέξη «Grexit» και έδειχνε (κατά τον κ. Στουρνάρα) πως ήθελε να βοηθήσει. Το μόνο ελάττωμα (αν κανείς μπορεί να το πει έτσι) που του αναγνωρίζουν οι συνάδελφοί του στο Eurogroup είναι ότι δυσανασχετούσε εάν δημοσιοποιούνταν οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έκανε ή οι αποφάσεις που ελάμβανε. Ηθελε όταν υπήρχε μία απόφαση θετική για την Ελλάδα να την ανακοινώνει ο ίδιος, και μάλιστα απευθείας από τη γερμανική Βουλή και όχι το ανακοινώνει πρώτα η Αθήνα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ψυχράνθηκαν κάποια στιγμή οι σχέσεις του με τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Τον Νοέμβριο του 2012 αποφασίστηκε η δόση-μαμούθ για την Ελλάδα των 38 δισ. ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας έσπευσε αμέσως να το ανακοινώσει (προφανώς για να εισπράξει τα εύσημα). Μόλις το έμαθε ο κ. Σόιμπλε του τηλεφώνησε και ποιος είδε τον Βόλφγκανγκ και δεν τον φοβήθηκε. Αλλά η οργή του δεν σταμάτησε σε ένα απλό τηλεφώνημα. Εβαλε την κυρία Μέρκελ να τηλεφωνήσει στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να παραπονεθεί. Κατά τα άλλα, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών θυμούνται τις ατέλειωτες ώρες που περνούσαν στα Εurogroup και ότι μετά βίας συγκρατούσαν τα μάτια τους ανοικτά από τη νύστα και την κούραση, με τον κ. Σόιμπλε συνεχώς μάχιμο, καλά μελετημένο με τους φακέλους του, έτοιμο να δώσει μάχη για τη δική του πρόταση.


Οι Φλέβες του Καμμένου


Ο Πάνος Καμμένος, όπως θυμάστε, ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2016 μία επένδυση-μαμούθ: «Good to be true» (όπως θα έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας). Την επένδυση υποτίθεται ότι θα την έκαναν Αραβες από το Αμπου Ντάμπι, στις Φλέβες, ύψους πολλών δισ. ευρώ (ή δολαρίων). Από τότε δεν εμφανίστηκε κανείς Αραβας, ούτε βεβαίως τα δισ. ευρώ. Αλλά ο κ. Καμμένος το ξαναθυμήθηκε προσφάτως, στις 18 Σεπτεμβρίου, και ενημέρωσε μάλιστα και τη Βουλή των Ελλήνων για αυτή την περιβόητη επένδυση στο νησάκι Φλέβες (ανοικτά της Βουλιαγμένης). Αναβάθμισε μάλιστα και την επένδυση λέγοντας ότι αυτή θα αποδίδει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος, που θα πηγαίνουν απευθείας στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Προανήγγειλε ότι σύντομα θα εμφανιζόταν και ο επενδυτής. Τίποτε από αυτά δεν έγινε και έτσι ο γαλάζιος βουλευτής Αθ. Δαβάκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ρωτώντας τι έγινε επιτέλους αυτή η επένδυση. Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση του υπουργού, για να δούμε εάν όντως υπάρχει αυτή η πρόταση ή εάν είναι… αυταπάτη.
Κουίζ
Η ώρα ήταν 3.12 μ.μ. της Πέμπτης. Ξαφνικά έξω από δικηγορικό γραφείο κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, γέμισε ο τόπος από… φρουρούς. Ιδιωτικούς φρουρούς, οι οποίοι συνόδευαν έναν γνωστότατο κύριο με επιχειρησιακά, εκδοτικά και αθλητικά ενδιαφέροντα. Εισήλθε στο γραφείο βιαστικά. Τι γύρευε εκεί, αν λάβει κανείς υπόψη τη σκληρή αντιπαλότητα που είχε στο παρελθόν με τον/την ένοικο του γραφείου αυτού;
ΚΑΣ: Μπερδεύτηκαν σε μια κλωστή

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ (και πρώην υπουργός Πολιτισμού) Κ. Τζαβάρας προσπαθούσε να εξηγήσει… ποιητικά σε συναδέλφους του όλο αυτό το αλαλούμ που συμβαίνει με το ΚΑΣ, με το μπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό και το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η κυβέρνηση. Ελεγε λοιπόν: «Στο ΚΑΣ και στην κυβέρνηση φαίνεται ότι ισχύει αυτό που είχε γράψει ο Γιώργος Σεφέρης: “Μπερδεύονται τα πόδια της στις κλωστές που κρατάνε δεμένη την καρδιά της”» και αμέσως συμπλήρωσε: «Οχι μόνον στην καρδιά, αλλά το μπέρδεμα είναι και στα μυαλά της κυβέρνησης».

***

Καλόν θα είναι, εξήγησε, να διαβάσουν προσεκτικά στην κυβέρνηση τον αρχαιολογικό νόμο (σ.σ.: νόμος Ευ. Βενιζέλου) προτού πάρουν μια απόφαση. Γιατί η απόφαση αυτή για να βοηθήσει ουσιαστικά το ξεπέρασμα της κρίσης θα πρέπει να είναι καλά αιτιολογημένη ώστε να μην εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας από προσφυγή που πιθανολογείται ότι θα καταθέσουν οι αρχαιολόγοι και συμπλήρωσε: «Διαφορετικά, θα βρεθούν ενώπιον απρόβλεπτων και ασυμμάζευτων καταστάσεων, οπότε η “εσχάτη πλάνη θα είναι Χείρων”». Κάτι θα ξέρει παραπάνω ο πρώην υπουργός Πολιτισμού για το ΚΑΣ.

HeliosPlus