Στη φάση της σύνταξης η προκήρυξη για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

Η προκήρυξη για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Ροδόλφος Μορώνης.

Η προκήρυξη για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Ροδόλφος Μορώνης.
Ο κ Μορώνης είπε ότι «συντάσσεται η προκήρυξη και παράλληλα γίνονται συζητήσεις για μερικές ακόμη νομοτεχνικές βελτιώσεις ώστε να ολοκληρωθεί αισίως η προσπάθεια και να μην έχει την τύχη των τριών προηγουμένων που έγιναν από το 1993».

Απαντώντας ο κ. Μορώνης, σε ερώτηση της προέδρου της ΕπιτροπήςΤασίας Χριστοδουλοπούλου σχετικάμε το αν το ΕΣΡ θα προλάβει να έχει ολοκληρώσει τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, εντός του έτους, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της σύνταξης της προκήρυξης, υπάρχουν κάποια θέματα που χρειάζονται νομοθετικές βελτιώσεις και είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έτσι ώστε η προσπάθεια αυτή να μην έχει την τύχη που είχαν όσες άλλες προσπάθειες έχουν γίνει από το 1993 μέχρι σήμερα». «Η προσπάθειά μας, είναι ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί αισίως», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι το ΕΣΡ έχει συστήσει τρεις επιστημονικές επιτροπές για την αναθεώρηση των Κωδίκων Δεοντολογίας για την άσκηση της Δημοσιογραφίας, για την Ποιότητα Περιεχομένου Προγραμμάτων των Σταθμών και της Διαφήμισης, οι οποίοι αποτελούν εκκρεμότητα δεκαετιών. Ακόμη, η Ανεξάρτητη Αρχή, προχωρεί στην αναθεώρηση της σήμανσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς αποδείχθηκε από σχετική έρευνα ότι αυτά δεν είναι κατανοητά από τους τηλεθεατές.

Το ενδιαφέρον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στράφηκε στην τεκμηρίωση του αριθμού των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας σε επτά. Ο κ Γιάννης Τραγάκης και ο κ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΕΣΡ στην οποία αποφασίσθηκε ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ Θανάσης Κουτρομάνος τόνισε ότι στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο «η κατάσταση είναι ένα νομικό ναρκοπέδιο».
«Το κύριο χαρακτηριστικό που αποτελεί ένα είδος προπατορικού αμαρτήματος είναι η προσπάθεια του νομοθέτη επί πολλά χρόνια να συμβιβάσει πράγματα που είναι μεταξύ τους ασύμβατα. Υπάρχει διάταξη που αναφέρει ότι το να θέτει κανείς σε λειτουργία ραδιόφωνα ή τηλεόραση χωρίς άδεια είναι ποινικά κολάσιμη πράξη. Το προπατορικό αμάρτημα είναι ότι όλοι άρχισαν να λειτουργούν χωρίς άδεια δηλαδή με παράνομη πράξη. Και αντί να τιμωρηθούν γι’ αυτό νομιμοποιήθηκαν ή «νομιμοποιήθηκαν. Αυτό άγει την αρχή της τήρησης των νόμων στα όριά τους και δημιουργεί καθημερινά προβλήματα», σημείωσε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.