Δικαστική απόφαση κατά της «Αγιάς Σοφιάς» – Δεν ανησυχούν στην ΑΕΚ

Ως «ανυπόστατη» κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΑΕΚ σχετικά με το παραχωρητήριο του οικοπέδου της «Δικέφαλος 1924», απόφαση που πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί την διοίκηση της ομάδας, σχετικά με την ανέγερση του νέου γηπέδου της Ένωσης.

Περίπτωση ανυπόστατης απόφασης υφίσταται όταν για παράδειγμα λαμβάνεται απόφαση επί θεμάτων για τα οποία δεν έχει αρμοδιότητα η γενική συνέλευση ή όταν λήφθηκε χωρίς σύγκληση συνελεύσεως ή λαμβάνεται εκτός συνελεύσεως από ορισμένα μέλη. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «εάν τα μέλη του σωματείου κληθούν σε γενική συνέλευση χωρίς την τήρηση των νόμιμων διατυπώσεων και από αρμόδια πρόσωπα ή όργανα ή εάν η συνέλευση δεν συγκροτήθηκε από τα πρόσωπα που είχαν δικαίωμα να μετάσχουν σε αυτή, η συγκέντρωση αυτή δεν δύναται να θεωρηθεί ως γενική συνέλευση, δηλαδή είναι νομικά ανύπαρκτη, ενώ οι σχετικές αποφάσεις δεν μπορούν αν θεωρηθούν ως αποφάσεις του συλλογικού οργάνου αλλά είναι απολύτως άκυρες».

Στην αγωγή, που έγινε δεκτή από το δικαστήριο, αναφέρεται ότι η γενική συνέλευση συγκλήθηκε από αναρμόδιο όργανο κι ενώ υφίστατο έλλειψη διοίκησης του Σωματείου διότι από τα 15 μέλη, τα πέντε είχαν ήδη παραιτηθεί από τα μέσα του 2014. Επίσης, πέντε ακόμη μέλη είχαν εκπέσει αυτοδικαίως από το 2014 λόγω της συμμετοχής τους στα ΔΣ των «ΑΕΚ ΠΑΕ» και «ΑΕΚ ΚΑΕ», το ένα μάλιστα ήταν μέτοχος. Όπως φαίνεται και από την απόφαση, δεν τηρήθηκαν ούτε οι νόμιμες διατυπώσεις για την πρόσκληση των μελών στη γενική συνέλευση.

Από την άλλη πλευρά, γίνεται αναφορά στα τυπικά ελαττώματα εξαιτίας των οποίων κρίθηκε το ανυπόστατο της απόφασης, τα οποία και αναμένεται να θεραπευτούν με νεότερη απόφαση της γενικής συνέλευσης του Σωματείου.Σημειώνεται οτι έχουν ήδη εγκριθεί η υψομετρική μελέτη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (24.06.2017), καθώς και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η άδεια δόμησης του έργου (25/07/2017). Σε ερώτηση του «Βήματος» πηγές από το υπουργείο Υποδομών ανέφεραν ότι δεν σχολιάζουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Δεν ανησυχούν στην ΑΕΚ

Η ΠΑΕ ΑΕΚ και η «Δικέφαλος ΑΕΚ» συνεχίζουν κανονικά τα έργα θεωρώντας επουσιώδες το θέμα. Πρόκειται για απόφαση που μέχρι να τελεσιδικήσει δεν παράγει έννομα αποτελέσματα κι αυτό σημαίνει ότι τα έργα συνεχίζονται κανονικά και φυσικά ότι η οικοδομική άδεια δεν ακυρώνεται.

Επίσης από την ΑΕΚ διευκρίνισαν ότι από τη στιγμή που η γενική συνέλευση χαρακτηρίζεται ανυπόστατη, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επαναληφθεί και να θεραπευτεί το πρόβλημα.

Είναι ακόμα ένα εμπόδιο που τοποθετείται στο δρόμο προς την ανέγερση της «Αγιάς Σοφιάς», αλλά η εκτίμηση της ΑΕΚ με την πρώτη μελέτη της απόφασης είναι ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.