Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που μια επένδυση, όπως αυτή του Ελληνικού να «σέρνεται » επί τόσα χρόνια και να είναι έρμαιο των διαθέσεων και των προθέσεων κάθε λογής αρμοδίων και αναρμοδίων. Η νέα αναβολή της συζήτησης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο – ΚΑΣ – είναι ένα ακόμα δείγμα γραφής για το πως λειτουργούν φορείς και δημόσιες υπηρεσίες στη χώρα μας.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η αναβολή έγινε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, ενός πολιτικού στελέχους δηλαδή, που έχει τοποθετηθεί από την κυβέρνηση, που υποτίθεται ότι τώρα καίγεται για να προχωρήσει η επένδυση. Ενέργεια που προκάλεσε τη δημόσια αποδοκιμασία της κυβέρνησης που με σχόλιο της κάνει λόγο νια σκόπιμη κωλυσιεργία «που θέτει σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η κυβέρνηση του Σύριζα πληρώνει τώρα τις δικές της αμαρτίες όταν σήκωνε παντιέρα για κάθε είδους επένδυση και ιδιαίτερα του Ελληνικού. Η στροφή του κ.Τσίπρα και κάποιων στελεχών του δεν αρκεί όπως φαίνεται για να να πειστούν τα στελέχη του που έχουν μείνει στην εποχή του «Όχι σε όλα» . Βουλευτές του ακόμα και τώρα καταθέτουν ερωτήσεις στη Βουλή απαιτώντας επί της ουσίας να παγώσουν τα επενδυτικά σχέδια,ενώ πρώην υπουργοί του μετέχουν σε διαδηλώσεις με αρχαιολόγους .
Τώρα πώς γίνεται επί τόσες δεκαετίες να λειτουργούσε το αεροδρόμιο και κανείς να μην είχε θέση θέμα αρχαιοτήτων και να ανακαλύφθηκε σήμερα η τεράστια αρχαιολογική του αξία, μόνο οι βουλευτές και τα στελέχη του Σύριζα το γνωρίζουν. Γιατί το θέμα δεν είναι αν θα υπάρχει επιστασία των αρχαιολόγων κατά τις εργασίες που θα γίνουν στην περιοχή,αλλά το πώς θα ματαιωθεί μια επένδυση που είχε πάρει συμβολικό χαρακτήρα με τις αντιλήψεις και τις ιδεοληψίες που κυριαρχούσαν- και επικρατούν ακόμα – στην αριστερά.

Σε μια χώρα που δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των μουσείων,που χιλιάδες αρχαιότητες παραμένουν στις αποθήκες αναξοποίητες,που ανασκαφές με αποδεδειγμένη αρχαιολογική αξία καρκινοβατούν,κάποιοι επιμένουν να δίνουν μάχες για πιθανά ευρήματα που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον, αλλά όπως εκτιμούν οι ειδικοί δεν πρόκειται να αλλάξουν την εικόνα μας για τον αρχαίο κόσμο.

Δυστυχώς για μια φορά ακόμα οι αρχαιότητες αποτελούν το εύκολο άλλοθι για να αποτραπεί μια επένδυση που μπορεί να αλλάξει την εικόνα της παραλιακής Αθήνας τουλάχιστον.
ΤΟ ΒΗΜΑ