«Το Ολοκαύτωμα: Διαχρονικές και Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» είναι ο τίτλος και συγχρόνως η θεματική του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών για τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου μια διεπιστημονική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος και η παρουσίαση της ιστορίας των εβραϊκών πληθυσμών της Ευρώπης, από την αρχαιότητα έως και σήμερα θα λάβουν χώρα στο κτήριο Κωστής Παλαμάς (Ακαδημίας 48, 3 Οκτωβρίου –19:00) στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 31, 4 Οκτωβρίου –10:30) και στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14-16, 5 Οκτωβρίου –13:00).
Στο συνέδριο θα συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Ο επιστήμονες αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων: φιλολογία, θρησκειολογία, τέχνη, θέατρο, ιστορία, αρχαιολογία, κοινωνιολογία και εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως έχει και η κινηματογραφική προβολή που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Συνεδρίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Βασισμένη στα απομνημονεύματα που έγραψε στην φυλακή πριν την εκτέλεσή του ο Ρούντολφ Φραντς Φέρντιναντ Ες, ο διοικητής με τη μεγαλύτερη θητεία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, η «Ανάκριση» του Ερέζ Πέρι, συμπαραγωγή Ισραήλ – Γερμανίας, 2016) καταγράφει την προσπάθεια ενός νεαρού Πολωνού επιθεωρητή να του αποσπάσει μια ομολογία.
Ομως η συνάντηση των δύο αντρών βγάζει συγχρόνως στην επιφάνεια την τρομακτική ρουτίνα του στρατοπέδου καθώς και τον ευτελισμό της βίας. Με την εισαγωγή του θανατηφόρου αερίου Zyklon B, ο Ες διεξήγαγε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μαζικής θανάτωσης ανθρώπων, με αριθμούς θυμάτων που αγγίζουν το 1.1 εκατ. ανθρώπους.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου στις 20:30, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).